Letecká legenda Zeppelin stále přitahuje pozornost, děti zaujala v Café Nobel

Víte, že první vyztuženou vzducholoď postavil hrabě Ferdinand von Zeppelin u Bodamského jezera v roce 1900 ve svých 61 letech? Víte, že nad české území první vzducholoď přilétla v roce 1913, kdy se objevila nad Varnsdorfem? Víte, že oproti někdejší vzducholodi Hindenburg (délka 245 metrů) je Boeing 747 Jumbo (délka 76,4 metrů) úplný trpaslík? Jestli jste překvapeni, pak by i vás mohla zajímat přednáška pilota, mechanika a amatérského badatele v historii letectví Petra Vorlíčka, kterou si připravil pro děti a jejich rodiče pro populárně naučný cyklus „Café Nobel bez kofeinu“ dne 8. listopadu 2016 v Ústí nad Labem.

Odpovědi se děti dozvěděly velmi názorně

Odpovědi se děti dozvěděly velmi názorně

Aktéři a posluchači

Aktéři a posluchači

Nedávno jsme na airZone.TV přinesli video o výuce létání dětí v Litvě. Propagace letectví je ale užitečná a pro děti zajímavá i v podobě vyprávění o jeho historii. I když tedy – co se týče historie, vzducholodě v ní stále ještě neřekly své poslední slovo. A i právě to se děti mohly dozvědět: že u Bodamského jezera se stále pracuje na nových typech moderních vzducholodí a že létání s nimi je velmi zajímavý zážitek, který si autor přednášky Petr Vorlíček mohl vyzkoušet na vlastní kůži.

 

Současný typ vzducholodi Zeppelin

Současné vzducholodě Zeppelin

Zeppelin a umělecký námět nad Bodamským jezerem

Zeppelin a umělecký námět nad Bodamským jezerem

A také se děti dozvěděly, že nemají všemu věřit. Protože třeba na téma vzducholodě (nejen) nad českým územím vznikla už před sto lety taková spousta „fejkových“ obrázků, že si jejich autoři v troufalosti moc nezadali s dnešní internetovou produkcí. Nicméně třeba nad Ústím nad Labem, když zmíníme alespoň místo konání této přednášky, vzducholoď doopravdy letěla a tato následující fotografie je zaručeně pravá, protože jí vyfotil osobně dědeček pana přednášejícího Petra Vorlíčka.

Vzducholoď Graf Zeppelin nad Větruší v Ústí nad Labem 16. července 1939, foto Bohumil Krejčí

Vzducholoď Graf Zeppelin nad lokalitou Větruše v Ústí nad Labem 16. července 1939

Pokud vás téma zajímá, zde je pár odkazů na videa:

Oblet zeměkoule vzducholodí Graf Zeppelin v roce 1929


Úspěchy a katastrofa vzducholodi Hindenburg v roce 1937

Petr Vorlíček má nalétáno kolem 1200 hodin na různých typech letadel od větroňů po vícemotorová letadla. Zároveň je leteckým mechanikem Úřadu pro civilní letectví. Jeho koníčkem je historie. Specializuje se především na dějiny vzducholodí Zeppelin a jejich přelety nad severem Čech. Na toto téma také publikoval několik článků v odborných časopisech.

Populárně naučný cyklus přednášek „Café Nobel“ je projekt Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem a pořadu Planetárium Českého rozhlasu, řídí ho jeho redaktor Frederik Velinský.

Zbyněk Smetana, airZone.TV
foto archiv Petra Vorlíčka

 

Zveřejnit odpověď