Letecká záchranka v Ústí od 1. 1. 2017? Stále velká neznámá!

Ve středu 16. listopadu 2016 vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zákaz podpisu smlouvy mezi Ministerstvem zdravotnictví a slovenskou společností AIR – TRANSPORT EUROPE spol. s r. o. o provozu vrtulníků letecké záchranné služby na základně v Ústí nad Labem a zastavení tohoto výběrového řízení. Do konce roku zde bude provozovat dosavadní provozovatel – společnost DSA a. s. Co nastane od 1. 1. 2017 ale nikdo v této chvíli neví. DSA a. s. byla druhým – poraženým účastníkem výběrového řízení – a právě ona podala podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na prošetření výběrového řízení Ministerstva zdravotnictví. Podle odborníků jde o „zpackaný“ tendr, který nereflektuje podněty zdravotnického i letového personálu k udržování a zvyšování bezpečnosti provozu a kvality poskytovaných služeb. Jediným výběrovým kritériem v případě tohoto tendru byla cena. Na mnoha stanovištích by tak měly začít sloužit méně moderní a hůře či jinak vybavené vrtulníky, navíc nekompatibilní se současným stavem vycvičenosti zdravotnického personálu a s piloty, kteří nemají v daném regionu žádné zkušenosti.

https://youtu.be/3aHwejcx90k

Ukázka z rozhovoru s MUDr. Evou Smržovou, vedoucí lékařkou ZZS Ústeckého kraje
(Omlouváme se za chybu v titulku – kompletní rozhovor zveřejníme v sobotu 19. 11. 2016 ve 20 hodin)

„Zpackaným“ tendrem vstupuje na český trh několik nových hráčů – tou nejdiskutovanější je právě slovenská společnost AIR – TRANSPORT EUROPE spol. s r. o. Je třeba zmínit, že tato společnost se během své historie musela vypořádat se čtyřmi nehodami a ztrátou patnácti lidských životů. Ke dvěma nehodám došlo v posledních dvou letech. V Ústí nad Labem by tato společnost měla od 1. 1. 2017 nasadit vrtulník typu Augusta A109 -typ, jehož vývoj začal v šedesátých letech 20. století a do provozu byl nasazen poprvé v roce 1976! Doposud se v Ústí nad Labem létalo vrtulníkem typu EC 135, který byl vyvinut v první polovině devadesátých let 20. století a do ostrého provozu byl nasazen po roce 1995. V Ústí nad Labem má tedy dojít ke generační výměně, ale opačným směrem, než by se očekávalo a bylo žádoucí. Druhou zahraniční společností je rakouská Helicopter Air Transport – ta by v ČR měla provozovat dva vrtulníky EC 135, které do současnosti provozoval soukromý provozovatel Alfa Helicopter, který oznámil ukončení činnosti. Tyto vrtulníky ale např. nejsou vybaveny tzv. cargo háky, takže neumožňují celý rozsah prací v podvěsu apod.

1280px-ATE,_Agusta_A109K2,_OM-ATK_(03)

Augusta A-109

Podmínky tendru měly přinést zlevnění poměrně nákladné služby. Již předtím ale došlo k rozhodnutí, že další dvě základny připadnou státnímu provozovateli – Brno Policii a České Budějovice Armádě. V případě Českých Budějovic ale musel Armáda provést revizi vrtulníku W3A Sokol, která stála 100 milionů českých korun – což odpovídá zhruba ceně nového vrtulníku EC 135. Vrtulník W3A Sokol navíc nemůže operovat z heliportů pro lehké vrtulníky, ani běžné přistávat v zastavěné ploše a podobně. V případě Policie musí být na palubě stále dva členové letové posádky, oproti soukromé posádce, kde může funkci druhého člena letové posádky převzít vycvičený záchranář a jedno místo tak zbývá pro dalšího záchranáře nebo více paliva. Další jednoznačné důkazy, že „zpackaný“ tendr připravovali lidé neznalí problematiky. A také důkaz toho, že provoz letecké záchranné služby bude oproti snahy zlevnit službu stát daňového poplatníka více peněz a přinese mu nižší kvalitu služeb, než doposud.

208-06-vrtulniky-1

W3A Sokol

Eurocopter_EC_135_T2+,_OK-NIK,_Kryštof_04,_Alfa-Helicopter_(04)

EC 135

Celý rozhovor s MUDr. Evou Smržovou, vedoucí lékařkou ZZS Ústeckého kraje o situaci v letecké záchranné službě v Ústí nad Labem, přineseme v sobotu 19. listopadu.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: wiki, ihned.cz

Zveřejnit odpověď