Už na čtyřech letištích jsou zasazeny pamětní lípy – projekt Lípy z nebe je v polovině

Miroslav Oros, Slovensko – Nitra, 31. 8. 2018

Ve čtvrtek 30. srpna v 17 hodin středoevropského času byla slavnostně zasazena pamětní lípa k výročí 100 let od založení Československé republiky na slovenském letišti Nitra. Šlo už o čtvrtou lípu, kterou v rámci akce „Lípy z nebe aneb 1000 mil nad Československem 1918“ symbolicky zasadili letci – členové Aviatického sdružení Bohemia. První tři lípy byly zasazeny v areálu Aera Vodochody, na letišti Cheb a v blízkosti Leteckého muzea v Kunovicích.

01_IMG_9947_Vodochody

První lípa byla zasazena u letounu L-59 v areálu Aera Vodochody

Celý tým Aviatického sdružení Bohemia cestuje mezi letišti historickými letouny československé výroby, které doprovází moderní český turbovrtulový letoun SE-92 TE Praga Alfa. Přelet začal ve středu 29. srpna dopoledne ve Vodochodech, odtud letci přeletěli přes Ranou, Žatec a Karlovy Vary do Chebu, a odtud ještě ve středu s krátkou zastávkou pro palivo v Plzni – Líních odletěla celá flotila přes České Budějovice, Velešín, Jihlavu a Brno do Kunovic.

vlcsnap-2018-08-31-06h37m08s14

Mráz M-1 Sokol pilotovaný Dušanem Skálou

Ve čtvrtek 30. 8. v 10 hodin dopoledne byla v blízkosti cyklostezky nad Leteckým muzeem v Kunovicích zasazena třetí lípa. V poledne všechny letouny odstartovaly, aby po průletu nad leteckým muzeem nabrali směr Slovensko. Ve 13:30 pak celá flotila, ve které nechybí např. letouny L-200 Morava, Mráz M-1 Sokol nebo Orličan L-40 Meta Sokol přistála na letišti Nitra. Zde byla následně v 17 hodin zasazena pamětní lípa č. 4.

02_IMG_0001_Cheb

Lípa č. 2 zasazená na letišti v Chebu

Letce Aviatického sdružení Bohemia čeká ještě slavnostní zasazení dalších tří lip. V pátek 31. srpna odletí z Nitry do Popradu, po zasazení lípy obrátí zpět do Čech a třetí den zakončí v Přerově. I zde po nich zůstane na památku zasazený strom. V sobotu 1. září pak zakončí své putování na letišti Hradec Králové, kde bude jejich vystoupení a také zasazení lípy součástí leteckého dne CIAF Hradec Králové.

vlcsnap-2018-08-31-06h21m13s78

L-40 Meta Sokol s Miroslavem Petrů a Vladimírem Peroutkou na palubě

Aviatické sdružení Bohemia bylo založeno letos, tedy v roce 2018, ale hrdě se hlásí ke stejnojmennému sdružení pánu  V. Bruna, J. Samka a R. Polaneckého založeného už na podzim 1913.  Původní sdružení se rozpadlo na podzim roku 1922 po tragické smrti jednoho ze zakládajících členů R. Polaneckého.

03__0078_Kunovice

Lípa č. 3 stojí od čtvrtečního dopoledne u Leteckého muzea v Kunovicích

Zakládajícími členy současného Aviatického sdružení Bohemia jsou velice známé letecké osobnosti – zkušební pilot Vladimír Kvarda, bývalý stíhací a dopravní pilot Dušan Skála, zkušební a dopravní pilot Vladimír Peroutka a Miroslav Petrů, pilot a byznysmen.

03__0143_Nitra

První z pamětních lip na Slovensku – letiště Nitra

Střípky z průběhu přeletu Lípy z nebe můžete sledovat na adresách www.facebook.com/airzone.tv nebo www.istagram.com/airzone.tv. O akci také průběžně informují další celoplošná i regionální média. Štáb televize airZone.TV je součástí projektu a své zpravodaje má na palubách letadel i na zemi. O celé akci vznikne i dokumentární film.

02_IMG_0014_Plzen

Součástí flotily Lípy z nebe jsou i letouny SE-92 TE Turbo Finist (úplně vzadu)
a L-200 Morava (uprostřed)

Fotografie z první poloviny expedice si můžete stáhnout na následujícím odkazu.
Fotografie jsou volně k použití s uvedením autora – Miroslav Oros, airZone.TV:
http://www.uschovna.cz/zasilka/DRBL4BCN25PE69LT-XTD/

Oficiální web Aviatického sdružení Bohemia: www.asbohemia.cz.

Podívejte se na reportáž ze zasazení první lípy ve Vodochodech:

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď