Sedmá „lípa z nebe“ bude v Hradci Králové

Hradec Králové, sobota 1. 9. 2018

Členové Aviatického sdružení Bohemia, které se hlásí k odkazu stejnojmenného sdružení z roku 1914, zakončí dnes svůj čtyřdenní skupinový přelet území Československa roku 1918 historickými československými letadly na leteckém dni CIAF v Hradci Králové. Kromě letové ukázky historických strojů Mráz M1 – Sokol a Zlin Z-40 Meta Sokol v Hradci Králové symbolicky zasadí už sedmou pamětní lípu, která zde bude připomínat výročí 100 let Československa.

MO_180831_IMG_0572

Dvojice letounů Mráz M1 – Sokol

Už ve středu 29. srpna byla zasazena první lípa ve Vodochodech a druhá v Chebu. Ve čtvrtek 30. srpna pak byly zasazeny další dvě lípy a to v Kunovicích a následně ve slovenské Nitře.

MO_180831_IMG_0542

Letoun Aero Ae-145 přelétá nad letištěm Košice

V pátek 31. srpna pak flotila doplněná o dva slovenské stroje Aero Ae-145 a Mráz M1-Sokol doletěli z Nitry až nad Košice, kde dosáhla nejvýchodnějšího bodu trasy, odkud pokračovala na letiště Poprad Tatry. Zde všechny stroje přistály, dotankovaly paliva a především před terminálem u památníku Slovenského národního povstání slavnostně zasadili pátou lípu.

MO_180831_IMG_0750

Foto skupiny „Lípy z nebe“ a zástupců letiště Poprad Tatry u lípy u památníku SNP

Z Popradu se letci vydali zpět do Čech – na letiště Přerov. Zde měla být páteční letový program zakončen, ale obavy ze špatné předpovědi počasí na sobotu donutily letce k rozhodnutí pokračovat dál do Hradce Králové. I zde ale byla symbolicky zasazena šestá pamětní lípa.

AE-145

Aero Ae-145

Ještě v pátek před setměním tak celá expedice úspěšně dorazila do Hradce Králové, kde v sobotu 1. září bude přelet „Lípy z nebe“ slavnostně v rámci leteckého dne CIAF 2018 ukončen.

MO_180831_IMG_0887

Šestá lípa, která je zasazena na letišti Přerov

Střípky z průběhu přeletu Lípy z nebe můžete sledovat na adresách www.facebook.com/airzone.tv nebo www.istagram.com/airzone.tv. O akci také průběžně informují další celoplošná i regionální média. Štáb televize airZone.TV je součástí projektu a své zpravodaje má na palubách letadel i na zemi. O celé akci vznikne i dokumentární film.

Fotografie z této části expedice si můžete stáhnout na následujícím odkazu.
Fotografie jsou volně k použití s uvedením autora – Miroslav Oros, airZone.TV:
http://www.uschovna.cz/zasilka/DSZEZCU6C2JYLN7M-ABG/

Oficiální web Aviatického sdružení Bohemia: www.asbohemia.cz.

Foto a text Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď