Loužecký obhájil titul mistra Evropy v plachtění, Cink třetí, tým druhý

V sobotu 20. července ve slovenské Prievidzi skončilo 20. FAI Mistrovství Evropy v plachtění v neklapkových třídách. Pavel Loužecký obhájil titul Mistra Evropy, družstvo skončilo těsně druhé za Německem, třetí byli Francouzi.

EGC2019_Prievidza_bedna_druzstva

Česká reprezentace obsadila druhé místo v hodnocení týmů

Ve dvoutýdenním šampionátu se podařilo odlétat 12 úloh. Třídu Club ovládli Angličané, zvítězil Tom Arscott, druhý byl jeho týmový kolega Gerard G Dale a třetí byl Němec Uwe Wahlig. Český reprezentant Ivan Novák čtvrtý, Jaroslav Tomaňa osmý.

Ve třídě standard jasně dominovali Češi. První Pavel Loužecký, druhý Němec Robert Schroeder, třetí Miloslav Cink a čtvrtý Tomáš Suchánek. Při poslední úloze připravili členové týmu třídy standard malé drama, když se po protnutí soutěžní pásky čáry rozhodli start si zopakovat. „Dneska se mi odlet moc nepovedl a tak jsem se rozhodl trochu si to zdramatizovat. Přistál jsem a odstartoval podruhé. Deset minut před uzavřením odletové pásky se mi podařilo odletět a pak už se mi letělo celkem dobře,“ komentoval poměrně skromně svůj málo vídaný „majstrštyk“ mistr Evropy Pavel Loužecký.

EGC2019_Prievidza_bedna_standard

Pavel Loužecký obhájil, Miloslav Cink bronzový

Ve patnáctimetrové třídě Radek Krejčiřík do posledního dne bojoval o medaili, nakonec skončil až pátý. Zvítězil Sebastian Kawa z Polska před Maximilianem Seisem z Francie a Němcem Janem Omselsem. Ondřej Bordovský obsadil šestnácté místo.

V družstvech do předposledního dne Češi vedli, bohužel je předstihli Němci, třetí skončila výprava Francie. Komentář a hodnocení přidal kapitán české reprezentace Petr Krejčiřík: „Je to velmi dobré. Obhájili jsme titul mistra Evropy ve standardní třídě, třetí a čtvrté místo ve standardní třídě – super. V dalších třídám máme čtvrté a páté místo… Ze sedmi účastníků jich máme v prvních pětkách pět.“

DSC_0510Kompletní výsledky najdete ZDE.

airZone.TV chystá z mistrovství Evropy souhrnnou reportáž, kterou odvysílá také na začátku srpna Česká televize.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď