Počet stanovišť letecké záchranky se od roku 2021 nezmění. Žluté vrtulníky DSA jich ale pokryjí většinu

Ministerstvo zdravotnictví České republiko zveřejnilo ve čtvrtek 9. ledna 2020 výsledky výběrového řízení na provoz vrtulníků letecké záchranné služby pro roky 2021 – 2028. Nejúspěšnějším uchazečem se stala královéhradecká akciová společnost DSA, která bude od 1. ledna 2021 zajišťovat přepravu lékařského personálu a pacientů na šesti stanovištích. Na dvou stanovištích bude operovat slovenská společnost Air – Transport Europe a po jednom stanovišti si rozdělí Letecká služba Policie České republiky a Armáda České republiky. Nové základny letecké záchranky ve Zlínském a Karlovarském kraji nevzniknou. Smlouvy s provozovateli by měly být podepsány po uplynutí patnáctidenní odvolací lhůty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrtulníky EC 135 Policie ČR a DSA a. s. (foto archiv A. Truhláře)

Pro období let 2021 – 2028 se tedy počítá se stávající sítí deseti základen. Osm z nich budou provozovat soukromí provozovatelé, zbylé dvě bude provozovat stát. Tento model již v minulosti fungoval. Do konce roku 2016 obsluhovaly po čtyřech základnách soukromé společnosti DSA a Alfa Helicopter, po jedné policie a armáda.

Na konci roku 2016 proběhl v poměrně dramatické atmosféře tendr, ve kterém soutěžili soukromí provozovatelé již jen o šest základen a pouze na čtyři roky. Při něm výběrová komise ministerstva zdravotnictví k nelibosti odborné veřejnosti ignorovala požadavky a závěry odborných lékařských a záchranářských komisí. Představitelé vlády, včetně tehdy ještě ministra financí Andreje Babiše, také otevřeně hovořili o možném vzniku státní firmy, která by od roku 2021 kompletně zajišťovala provoz letecké záchranné služby v České republice. Mimochodem – podobné snahy vyvíjely v minulosti i vlády ČSSD Miloše Zemana a ODS Mirka Topolánka.

mapka

Mapka stanovišť letecké záchranné služby od roku 2021
(žlutě DSA, červeně ATE, zeleně Armáda, modře Policie ČR)

Do hry tak po tendru na období let 2017 – 2020 vstoupili další dva noví hráči – slovenská společnost Air – Transport Europe a rakouská firma Helikopter Air Transport. Ze hry naopak vypadl dosavadní provozovatel čtyř základen Alfa Helicopter. Armáda České republiky i Policie České republiky začaly operovat na dvou stanovištích. Dvě stanoviště získali i Rakušané. Společnost DSA nakonec uhájila tři stanoviště. Stalo se tak ale až po intervenci DSA na Úřadu pro hospodářskou soutěž, díky které musel tehdejší ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík zajistit opakování výběru provozovatele na základně v Ústí nad Labem, kde měla podle původních výsledků operovat Air – Transport Europe. Nová výběrová komise nakonec přidělila základnu v Ústí nad Labem společnosti DSA. Na slovenskou Air – Transport Europe tak zbyla jediná základna.

191016_Slovice_IMG_1143

Vrtulník W3A Sokol Armády České republiky (foto M. Oros)

Od 1. ledna 2021 by tedy měla společnost DSA zajišťovat provoz záchranářských vrtulníků v Brně, Hradci Králové, Jihlavě, v jižních Čechách, Ústí nad Labem a Liberci. Air – Transport Europe bude létat v Olomouci a Ostravě, Armáda České republiky se postará o západní Čechy a Letecká služba Policie ČR o Prahu a Středočeský kraj. Pohotovost 24/7 bude zajišťovat šest základen, což je o jednu více než v současnosti. Zbylé budou k dispozici denně od 7 do 20 hodin. Hodnota zakázky je podle dostupných údajů ministerstva 3,8 miliardy korun.

Základna Volací znak 2009 – 2016 2017 – 2020 2021 – 2028
Praha Kryštof 01 Policie ČR Policie ČR Policie ČR (24/7)
Brno Kryštof 04 Alfa Helicopter Policie ČR DSA (24/7)
Ostrava Kryštof 05 DSA Helikopter Air Transport Air – Transport Europe (24/7)
Hradec Králové Kryštof 06 DSA DSA DSA (24/7)
Plzeň Kryštof 07 Armáda ČR Armáda ČR Armáda ČR (24/7)
Olomouc Kryštof 09 Alfa Helicopter Air – Transport Europe Air – Transport Europe
Jihlava Kryštof 12 Alfa Helicopter Helikopter Air Transport DSA
Bechyně / Č. Budějovice Kryštof 13 Alfa Helicopter Armáda ČR DSA (24/7)
Ústí nad Labem Kryštof 15 DSA DSA DSA
Liberec Kryštof 18 DSA DSA DSA

V současné chvíli běží odvolací lhůta. Bezprostředně po jejím uplynutí začneme připravovat reportáž, ve které shrneme stávající stav letecké záchranné služby v České republice a zeptáme se zástupců zainteresovaných firem a institucí na jejich vize a očekávání. Ministerstvo zdravotnictví také ve své tiskové zprávě hovoří o „novém systému provozování vrtulníků“ – nové jednotné metodice pro provoz vrtulníků napříč základnami. Není také zatím zcela jasné, jak to bude s oprávněními jednotlivých základen pro provádění speciálních záchranářských činností.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zdroj: airZone.TV, ČTK, MZČR, zachrannasluzba.cz

 

Zveřejnit odpověď