Šonka i Kopfstein opět končí před branami osmičky

Bezchybný let předvedl český pilot Martin Šonka ve druhém závodu seriálu Red Bull Air Race ve Spielbergu. Na jeho soupeře Nicolase Ivanoffa to ale bohužel o několik desetin vteřiny nestačilo. Příčinou dnešního neúspěchu byl zřejmě příliš vysoký vertikální manévr, při kterém Martin vletěl do silnějšího výškového větru, který jeho let zpomalil. Škoda, letadlo i Martin evidentně létají dobře.

P-20160423-00681_News

Petr Kopfstein reprezentující domácí Team Spielberg se utkal po 13. místě v kvalifikaci s domácím miláčkem Hannesem Archem. Petr zaletěl čistě za 59,550 s. Hannes Arch ale letěl také perfektně a na jistotu. Čas 58,946 s znamenal postup pro Rakušana.

P-20160423-00380_News

Ani ve druhém závodě se nepodařilo probojovat do Final 4 loni druhému Australanu Mattu Hallovi. S účastí ve finálové osmičce byl naopak spokojen po diskvalifikaci vítěze kvalifikace Španěla Velarda Slovinec Podlunšek.

Čtvrtfinálové souboje v Round of 8 přinesly, kromě sněhových přeháněk i nádherné duely s výbornými časy. Do boje o pořadí na podiu se probojovali – Pete McLeod, který o tři desetiny porazil právě Matta Halla, Hannes Arch, který si poradil s výborným Kirby Chamblisem, Mathias Dolderer suverénně přelétal Nicolase Ivanoffa a Nigel Lamb si pohlídal souboj s Podlunškem.

Do Final 4 první odstartoval Kanaďan Pete McLeod. Čistý let a výborný čas 57,598!

Na to musel reagovat domácí miláček Hannes Arch, který letěl druhý. Nejlepší výsledek zaznamenal ve Spielbergu v roce 2014, to by čtvrtý. Bude to lepší dnes? Ano! Čas 57,336 – to znamenalo, že Hannes Arch skončí nejhůře třetí!

P-20160424-00358_News

Německý pětačtyřicetiletý pilot Mathias Dolderer se vydal do členité rakouské trati jako třetí ve Final 4. Zpočátku horší mezičasy než Hannes Arch, milimetrově těsné míjení branek a nakonec „zelený“ výsledný čas 56,996 a obrovská radost německého esa! Po druhém místě v Abu Dabí má Mathias zaděláno na vítězství v Rakousku!

P-20160423-00478_News

Poslední se na trať vydal britský veterán Nigel Lamb, kterého známe nejen z kokpitu jeho žlutého MXS-R, ale také z kokpitu jednoho ze Spitfirů létajících ve filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Nigel Lamb v roce 2014 vyhrál, loni se trápil, ale letos je zpět. Ohlásil sice, že po této sezóně skončí, ale poslední sezónu si chce evidentně užít! Čistý let a třetí nejlepší čas – 57,349!

P-20160424-00495_News

Další zážitek v podobě Red Bull Air Race je za námi. Končí splněným snem dnešního vítěze Němce Mathiase Dolderera, spokojen je i dnes stříbrný domácí pilot Hannes Arch, úsměvy nebude šetřit ani třetí Nigel Lamb z Velké Británie.

P-20160423-00125_News

Mathias Dolderer se rázem stává největším kandidátem na celkové vítězství letošního ročníku Red Bull Air Race. Po dvou závodech vede s 27 body. O osm bodů za ním je Francouz Nicolas Ivanoff a na třetím místě je průběžně Hannes Arch s 12 body. Martin Šonka je dvanáctý se dvěma body, zatím poslední a bez bodu je Petr Kopfstein.

Na bodové žně českých pilotů si budeme muset počkat do 5. června, kdy se letí třetí závod Red Bull Air Race v japonské Chibě.

Miroslav Oros – airZone.TV
(foto Red Bull)

Zveřejnit odpověď