Martin Šonka potřetí za sebou první a vede, Petr Kopfstein pátý – úspěšná Vídeň za námi

Zatím nejzajímavější a pro české fanoušky nejsladší závod letošní série Red Bull Air Race ve vídeňském Wiener Neustadtu jsme kvůli jiným povinnostem neměli bohužel možnost sledovat přímo v dějišti.  Přesto – neděle 16. září byla pro Martina Šonku a Petra Kopfsteina, pro jejich fanoušky, i pro český letecký sport krásná. Jak to dopadlo, je napsáno v titulku. Jak ale dnešek vnímaly týmy Martina Šonky a Petra Kopfsteina, posuďte z jejich oficiálních tiskových zpráv, které přetiskujeme jedna ku jedné.

Tisková zpráva Petra Kopfsteina

Petr Kopfstein prolomil černou sérii, v Rakousku skončil pátý

“Pátého místa si cením skoro jako vítězství,” komentuje výsledek závodu Red Bull Air Race v Rakousku Petr Kopfstein. Karlovarský pilot konečně prolomil černou série a postoupil do semifinále, ve kterém sice podlehl pozdějšímu vítězi šesté zastávky leteckého mistrovství světa, ale s výsledkem je spokojený.

“Po všech dosavadních devátých místech je výsledek ve Vídeňském Novém Městě velký posun,” pochvaluje si Petr Kopfstein. Díky zisku šesti bodů mu nyní v celkovém hodnocení šampionátu patří desáté místo a má stejně bodů jako devátý Juan Velarde a na osmého Matthiase Dolderera ztrácí pouhý bod.

Petr Kopfstein of the Czech Republic prepares for his flight during qualifying day at the sixth round of the Red Bull Air Race World Championship in Wiener Neustadt, Austria on September 15, 2018. // Balazs Gardi/Red Bull Content Pool // AP-1WWMDTRWS2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Právě německý závodník se mu v Rakousku postavil do cesty jako první. Petru Kopfsteinovi se vůbec nepovedla kvalifikace, obsadil předposlední místo a naopak Dolderer se v ní umístil druhý. “Věděli jsme, že když Matthiase dostaneme pod tlak, tak riskuje a chybuje. To se povedlo, i když jsme neměli nijak zvlášť rychlý čas,” říká Petr Kopfstein.

V Round of 8 se postavil proti druhému Čechovi v mistrovství světa Red Bull Air Race Martinu Šonkovi. A i když se mu podařilo zrychlit skoro o vteřinu, bohužel to nestačilo a brána finále mu zůstala uzavřená.

Do Dolního Rakouska se nebeská formule 1 vrátila po mnoha letech, v nedalekém Zeltwegu se v červnu roku 2003 uskutečnil vůbec první závod Red Bull Air Race. Díky blízkosti od českých hranic se do Vídeňského Nového Města vypravily i stovky českých fanoušků, kteří hnali své oblíbence za výsledkem.

Petr Kopfstein of the Czech Republic performs during the finals at the sixth round of the Red Bull Air Race World Championship in Wiener Neustadt, Austria on September 16, 2018. // Andreas Langreiter / Red Bull Content Pool // AP-1WWWTXSSD2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Další závod se uskuteční už začátkem října v Indianapolis nad ikonickým automobilovým okruhem. Poslední zastávka piloty čeká v polovině listopadu v Dallasu nad další vyhlášenou motoristickou tratí. “Na příští závod se budeme snažit připravit ještě líp, abychom po posledním závodě sezony skončili v první polovině,” slibuje Petr Kopfstein fanouškům.

Tisková zpráva Martina Šonky

Šonka v Rakousku vyhrál potřetí v řadě

Před týdnem slavil Martin Šonka hattrick v akrobacii, když vyhrál Mistrovství Evropy ve freestylu potřetí v řadě. Teď se mu podobný kousek podařil ve Světovém šampionátu Red Bull Air Race, když vyhrál třetí závod v řadě! Ve Wiener Neustadtu dokázal ve finále zaletět svůj nejlepší čas dne a díky těsnému náskoku několika setin porazil Japonce Muroyu a Australana Halla. Šonka se tak díky skvělému výkonu posunul dva závody před koncem do čela průběžného hodnocení šampionátu.

AP-1WWMN6H2S2111_news

Před rokem bojoval Šonka o titul až do posledního letu sezóny, ve kterém o něj přišel. Letošní rok pro něj začal dvěma technickými diskvalifikacemi a ztrátou bodů. Teď se ale postaral o velkou věc, když se mu podařilo vyhrát třetí závod série v řadě. “Je to neskutečný výsledek a mám ohromnou radost. Přijelo sem spoustu českých fanoušků, naše vlajky vlály všude, těžko se to teď popisuje, co to pro nás znamená, bylo to skoro jako domácí závod,”líčil dojatě Šonka. ”Po kvalifikaci jsme nebyli úplně spokojení, ač jsme skončili třetí. Týmy vpředu byly o dost rychlejší. Dnes to znovu vše zaklaplo, v každém letu jsme zrychlovali, až se ve finále povedl ten úplně nejlepší. Je to díky práci celého týmu, který tvrdě pracoval, aby se tohle mohlo podařit.”

Martin Sonka of the Czech Republic celebrates during the Award Ceremony at the sixth round of the Red Bull Air Race World Championship in Wiener Neustadt, Austria on September 16, 2018.

Šonka se sice dostal do čela průběžného pořadí, stále ale zůstává nohama na zemi. “Ve hře je ještě třicet bodů, což je stále hodně. Po loňské sezóně vím, že v air race se může stát cokoliv a nikdy nemáte nic jistého až do posledního letu,” připomíná hořkou pilulku z předchozí sezóny. “Nejdříve nás čeká závod v Indianapolis a následně v Dallasu, budou to náročné závody a musíme se na ně dobře připravit. Všichni dnes viděli, že rozdíly byly minimální, rozhodovaly setiny, každý na první pohled nepříliš důležitý detail může být rozhodující. Takže dnes to asi s týmem oslavíme, je to velká věc a až si krátce odpočineme, vrátíme se zase k tvrdé práci.”

sony_viden

Šonka je v čele šampionátu o šest bodů před Australanem Hallem, třetí je se ztrátou devíti bodů Američan Goulian. Další závod v Indianapolis se letí 6. a 7. října, finále v Dallasu pak 17. a 18. listopadu.

Komentář redakce

Na čele Red Bull Air Race 2018 se po šestém závodu vytvořila silná trojice, která si to rozdá o medaile. Vede Martin Šonka se ziskem 64 bodů. Medaili má jistou, protože čtvrtý Muroya je o 30 bodů zpět a Martina Šonku už nemůže předstihnout ani teoreticky. Na druhém místě je Australan Matt Hall s 58 body. Matt létá výborně a dá se předpokládat, že i ve zbývajících dvou závodech ve Spojených státech bude nebezpečný. Třetí je Michael Goulian, který se těší na domácí finále. Úspěch si za práci, kterou evidentně sám na sobě (především na fyzické kondici) i na letadle udělal, zaslouží. Má 55 bodů a o pódium by neměl přijít. Pátý je Francouz Mika Brageot a jeho výkony v jeho 31 letech při první sezóně v Air Race jsou příjemným překvapením. Na medaili si však bude muset minimálně do příštího ročníku počkat.

Podívejte se na záznam ROUND OF 14.
A pochopitelně budete pokračovat na záznam ROUND OF 8 a FINAL 4.

Poslední dva závody proběhnou v USA – 6. a 7. října budeme sledovat 7. závod v Indianapolis a 17. a 18. listopadu nás čeká finále ve Fort Worth v Texasu.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto a video Red Bull

Zveřejnit odpověď