Martin Šonka spolufavoritem ankety Sportovec roku 2018

Teprve druhým letcem, který má šanci stát se vítězem novinářské ankety Sportovec roku 2018, je čerstvý vítěz Red Bull Air Race Martin Šonka. V jubilejním 60. ročníku této ankety je mezi desítkou nominovaných společně se šesti olympijskými medailisty, dvěma tenistkami a jedním hokejistou. Vítěze budeme znát 21. prosince.

Martin Sonka of the Czech Republic celebrates during the World Championship Award Ceremony at the eighth round of the Red Bull Air Race World Championship at the eighth round of the Red Bull Air Race World Championship at Texas Motor Speedway, Fort Worth, Texas, United States on November 18, 2018.

Jediným letcem, který v anketě Klubu sportovních novinářů zvítězil, byl v roce 1985 mistr světa v letecké akrobacii Petr Jirmus. Tradice Sportovce roku začala už v roce 1959. Hlasování o sportovci a kolektivu roku probíhá dvoukolově. V prvním kole vybírají novináři podle vlastního uvážení deset nejlepších sportovců a tři kolektivy. Z tohoto hlasování je vytvořeno prvotní pořadí a zveřejněny jsou výsledky od jedenáctého místa níže v kategorii jednotlivců a od čtvrtého místa v kategorii družstev. O nejlepších deseti sportovcích a třech kolektivech hlasuje obec sportovních novinářů podruhé a až poté jsou vyhlášeni vítězové na vyhlašovacím gala večeru.

Právě dnes zveřejnili sportovní novináři první desítku sportovců, ze kterých vzejde Sportovec roku 2018. Do nominace se nevešli např. horolezec Adam Ondra, judista Lukáš Krpálek, kajakář Josef Dostál nebo basketbalista Tomáš Satoranský. Největší favoritkou je lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, která na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu získala zlato ve snowboardingovém paralelním obřím slalomu a překvapivě i v klasickém Super G. Velkým favoritem je ale i letec Martin Šonka.

Martin Sonka of the Czech Republic performs during the finals at the eighth round of the Red Bull Air Race World Championship at Texas Motor Speedway, Fort Worth, Texas, United States on November 18, 2018.

TOP 10 sportovců roku 2018 dle sportovních novinářů (v abecedním pořadí):

Karolína ERBANOVÁ (rychlobruslení) – bronz na ZOH (500 metrů), vítězka dvou závodů SP
Michal KRČMÁŘ (biatlon) – stříbro na ZOH (sprint), 7. na ZOH (vytrvalostní závod)
Barbora KREJČÍKOVÁKateřina SINIAKOVÁ (tenis) – vítězky Roland Garros a Wimbledonu ve čtyřhře, světové jedničky
Petra KVITOVÁ (tenis) – vítězka pěti turnajů WTA, účastnice Turnaje mistryň
Ester LEDECKÁ (snowboarding, alpské lyžování) – dvojnásobná olympijská vítězka (lyžařská super G, paralelní obří slalom ve snowboardingu), vítězka SP v alpském snowboardingu, vítězka SP v paralelním obřím slalomu
David PASTRŇÁK (hokej) – vítěz Zlaté hokejky, opora Boston Bruins
Martina SÁBLÍKOVÁ (rychlobruslení) – stříbro na ZOH (5000 metrů), 4. na OH (3000 metrů)
Eva SAMKOVÁ (snowboarding) – bronz na ZOH, vítězka tří závodů SP
Martin ŠONKA (letecká akrobacie) – mistr světa v sérii Red Bull Air Race
Veronika VÍTKOVÁ (biatlon) – bronz na ZOH (sprint), 3x na stupních vítězů v SP

TOP 3 týmy:

Basketbalisté ČR – postup na MS 2019
Hokejisté Komety Brno – mistři extraligy
Tenistky ČR – vítězky Fed Cupu

Gala večer Sportovec roku 2018, na kterém se dozvíme oficiální výsledky, se uskuteční v pátek 21. prosince.

I letečtí sportovci vyhlašují každý rok před začátkem další sezóny toho nejlepšího ze svých řad. Na slavnostní akci jsou vyhlášeni nejprve ti nejlepší z jednotlivých leteckých sportů a ve finále ten nejlepší z nejlepších. Martin Šonka se může pyšnit oceněním Letecký sportovec roku už za rok 2017. Aeroklub České republiky, Letecká amatérská asociace ČR, Český balonový svaz a Svaz modelářů ČR ocení nejlepší letecké sportovce za rok 2018 v polovině února 2019 v Praze. Na slavnostní akci, která bude mít trochu jiný formát než v minulosti, by měla mít přístup i veřejnost.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Red Bull

Připomeňte si rozhodující závod Red Bull Air Race 2018 ve videoreportážích, které airZone.TV pořizovala přímo v Texasu – všechny naleznete na TÉTO STRÁNCE.

 

Zveřejnit odpověď