Martin Šonka v Abú Dhabí druhý, Petr Kopfstein desátý. Zvítězil o 0,003 vteřiny Muroya.

Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty, 9. února 2019

Máme za sebou další fantastický závod Red Bull Air Race. Sezóna 2019 začala v pátek a sobotu 8. a 9. února už podvanácté v Abú Dhabí. Obhájce titulu Martin Šonka byl po čtvrtým místem z kvalifikace trochu rozladěn, ale vše si vynahradil v hlavním závodě. Probojoval se v něm až do Final 4, kde o pouhé tři tisíciny nestačil na v Abú Dhabí skvěle létajícího Japonce Yoshihide Muroyu, třetí místo bere Američan Goulian. Petr Kopfstein skončil desátý.

Sestřih airZone.TV

V Round of 14 nejprve Petr Kopfstein po vynikajícím letu chyboval v předposlední brance a inkasoval dvě trestné vteřiny za průlet s nepovoleným náklonem. Dal tím šanci Michaelovi Goulianovi. Loni celkově bronzový Američan jí využil. Petr Kopfstein se ale ještě dlouho držel na pozici šťastného poraženého.

Martina Šonku vyzval v Round of 14 Chilan Cristian Bolton. V trénincích létal skvělé časy. V hlavním závodě ale nezareagoval na vítr, který se oproti kvalifikaci otočil o 180 stupňů a překročil maximální povolené přetížení 12G, což znamenalo diskvalifikaci. Martin Šonka tak měl velice jednoduchou pozici. Přesto zaletěl bezchybně a ve skvělém čase.

Naději Petra Kopsteina na postup z pozice šťastného poraženého zhatil až Kanaďan Pete McLeod. Ten sice také nabral dvě trestné vteřiny, ale nakonec byl o čtyři desetiny lepší, než český pilot.

Záznam Round of 14

Round of 8 bylo pro české fanoušky infarktové. Martin Šonka totiž v jednom z vertikálních obratů překročil přetížení povolených 11G, což znamenalo vteřinu navíc. Nenechal se ale rozhodit a v souboji s loni druhým a bezchybně letícím Australanem Mattem Hallem zvítězil o 256 tisícin vteřiny.

Do Final 4 postoupil, ale bohužel kvůli technickým problémům nenastoupil Francouz Nicolas Ivanoff, což znamenalo, že Yoshihide Muroya, Michael Goulian a Martin Šonka si to rozdají o pozice na stupních vítězů.

První letěl Yoshihide Muroya a opět letěl skvěle. 53 vteřin a 780 tisícin byl velice rychlý.

Druhý na řadě byl Michael Goulian. Předvedl také bezchybný let, ale na Japonce to nestačilo.

Vše měl v rukou český úřadující mistr světa. Od prvního mezičasu bylo jasné, že pokud nebude chybovat, letí o vítězství, ještě na předposledním mezičase vedl a i poslední těžkou pasáž zvládl perfektně. Přesto to k velké radosti japonských fanoušků nestačilo. Časomíra se zastavila na čase 53 vteřin 783 tisícin. Neuvěřitelné tři tisíciny, což znamená asi 30 centimetrů, tak rozhodly o vítězství Yoshihide Muroyi. Martin Šonka byl ale pochopitelně spokojený.

Záznam Round of 8 a Final 4

Máme za sebou nejtěsnější Final 4 historie Red Bull Air Race. Závod v Abú Dhabí byl tou nejlepší pozvánkou na další pokračování tohoto nejrychlejšího motoristického sportu.

Miroslav Oros, airZone.TV

30_cm

Vlevo Martin Šonka a jeho představa o tom, kolik jsou tři tisíciny vteřiny. Vpravo reportér airZone.TV Miroslav Oros a jeho odhad. Každý to holt máme jinak. :-)

 

Zveřejnit odpověď