Martin Šonka vyhrál kvalifikaci v Indianapolis a po 19. hodině vyzve Chamblisse

Vedoucí muž Red Bull Air Race Martin Šonka v sobotu 6. října vyhrál kvalifikaci a v neděli 7. října se tak v Round of 14 utká s nejhorším v kvalifikaci – domácím Kirby Chamblissem. Druhý v kvalifikaci skončil skoro o půl vteřiny zpět Juan Velarde, který o postup poletí s druhým českým pilotem Petrem Kopfsteinem. Ten zaletěl v kvalifikaci až 13. čas.

AP-1X4EUFA152111_news
Šonkovo vítězství v kvalifikaci bylo tak trochu překvapivé, v posledním tréninku byl až sedmý. Na kvalifikační lety tak spolu s týmem provedl několik změn, které zabraly. “Ten poslední trénink nebyl dobrý, takže jsme museli hodně věcí změnit, abychom dokázali letět rychleji. S oběma lety v kvalifikaci jsem spokojený, vyšly dobře, i když v tom druhém jsem dostal penalizaci kvůli tomu, že jsem v jedné z bran začal točit moc brzy. Jsem ale vlastně rád, že tohle varování přišlo. Je potřeba zůstat neustále koncentrovaný,” komentoval dílčí úspěch Šonka.

V prvním kole závodu ho čeká zkušený Američan Chambliss, který kvůli diskvalifikaci v prvním letu a penalizaci ve druhém skončil v kvalifikaci jako poslední. Rozhodně ale jako dvojnásobný šampion soutěže nebude snadným soupeřem. “Šampionát se opravdu vyrovnal a dnes už nenarazíte na nikoho lehkého. Kirby je zkušený, má hodně rychlé letadlo, jedno z nejrychlejších tady a je především nevyzpytatelný. I když se mu občas nezadaří, je pak schopný zaletět až neuvěřitelné časy. Takže se musíme dobře připravit a maximálně se koncentrovat. Je tady technická trať s pevným startem a sebemenší chybička znamená, že jste ze hry, což moc dobře víme ze zkušeností z loňska,” naráží Šonka na fakt, že až v posledním letu sezóny tu loni prohrál boj o titul mistra světa.

Teď je v podobné situaci, dva závody před koncem vede průběžné pořadí, s myšlenkami na vítězství šampionátu si ale hlavu nedělá: “Je to něco, čím bych akorát zvětšoval tlak na sebe a na tým. Soustředíme se jen na každý další let, snažíme se maximálně koncentrovat a nerozptylovat se ničím jiným. To je naše strategie.”

Petra Kopfsteina trápí výkon jeho letadla: „Letadlo neletělo dobře, postupně ztrácelo výkon. Nevím, co se děje, možná jsme špatně nastavili motor. Musíme nastavení projít, zanalyzovat data a doufat, že se nám podaří motor na zítřek nastavit lépe.“

AP-1X4F8YBJ92111_news

Souboj o titul se v této chvíli týká pouze tří pilotů. Martin Šonka vede o šest bodů nad Mattem Hallem a o devět nad Michaelem Goulianem. Vítěz dnes bere 15 bodů, druhý devět a třetí sedm. Teoreticky může být vítěz jasný už po dnešku, ale raději nepředbíhejme.

Přímý přenos Round of 14 můžete sledovat živě s perfektním anglickým komentářem na webu www.redbullairrace.com od 19 hodin našeho času, Round of 8 pak od 21 hodin a Final 4 od 21:30. Dvouhodinový záznam závodu odvysílá také Česká televize jen s mírným zpožděním od 21:35 na programu ČT Sport.

Dvojice pro Round of 14:

Heat 1: Ben Murphy (GBR) vs. Yoshihide Muroya (JAP)
Heat 2: Mika Brageot (FRA) vs. Nicolas Ivanoff (FRA)
Heat 3: Cristian Bolton (CHI) vs. Matthias Dolderer (GER)
Heat 4: Francois Le Vot (FRA) vs. Matt Hall (AUS)
Heat 5: Michael Goulian (USA) vs. Pete McLeod (CAN)
Heat 6: Petr Kopfstein (CZE) vs. Juan Velarde (ESP)
Heat 7: Kirby Chambliss (USA) vs. Martin Šonka (CZE)

Zveřejnit odpověď