Martin Šonka vyhrál v Portu a po 6. závodu vede Red Bull Air Race (+ videa)

Martin Šonka zvítězil v 6. závodě Red Bull Air Race v Portu a dostal se do průběžného vedení celého šampionátu. Přečtěte si souhrn doplněný videi a fotografiemi.

P-20170901-08906_news

Round of 14

Se svými soupeři si v prvním vyřazovacím kole poradili oba čeští piloti. Především Petra Kopfsteina může velice těšit postup přes velezkušeného Nicolase Ivanoffa. Martin Šonka přešel přes dalšího Francouze Francoise LeVota, který neletěl vůbec špatně, jen o čtyři desetiny pomaleji než Čech, ale k času se mu přičetly tři vteřiny za sražený pylon v poslední bráně. Výborně zaletěl třetí Francouz Mikael Brageot, který vyřadil Michala Gouliana. Matt Hall porazil Matthiase Dolderera, ale ten s nejrychlejším časem z poražených také do Round of 8 postoupil. Yoshihide Muroya přelétal Petera Podlunšeka, který už ale také létá velice dobré časy. Kirby Chamblis měl opět jednoduchou práci – Juan Velarde vůbec do Round of 14 nenastoupil. A Pete McLeod s přehledem přelétal Cristiana Boltona.

Round of 8

Yoshihide Muroya postup do Final 4 Martinovi Šonkovi maličko usnadnil vteřinovou penalizací za překročení povolené rychlosti při vstupu do trati. Přesto si Martin Šonka musel dát maximální pozor, aby nechyboval. Trať proletěl naprosto čistě a počtvrté v této sezóně postoupil do Final 4. A bylo jasné, že se Martin Šonka posune před Japonce.

Let Martina Šonky v Round of 8:

 

Na Petra Kopfsteina čekal v Round of 8 průběžně vedoucí Kirby Chamblis. Petr Kopfstein zalétl perfektní čas, letěl čistě tak, aby chyby musel dělat Kirby. Texasan ale vlétl do trati jako raketa a přestože si po prolétnutí trati musel pár vteřin počkat na definitivní rozhodnutí rozhodčích, zda náhodou v jedné z branek nepřekročil povolený náklon, před českého pilota do Final 4 přešel. Potřetí za sebou ve finále!

Zpomalený záznam letu Petra Kopfsteina s anglickým komentářem vychvalujícím preciznost jeho pilotáže:

 

Další pikantní souboj jsme očekávali mezi Pete McLeodem a Matthiasem Doldererem. Obávaný Kanaďan proletěl tratí čistě v čase těsně nad minutu a sedm vteřin. Úřadující šampion z Německa sice první čtvrtinu trati proletěl nejrychleji, další mezičasy ale byla pomalejší. Do finále postoupil Pete McLeod. Špatná zpráva pro Muroyu – i McLeod se tím posunul před něj v průběžném pořadí.

olga
Olga Soukupová se raduje po postupu Martina Šonky do Final 4

Mikael Brageot se svým letounem MXS-R byl dalším na trati. Čistým letem a časem 1:08,368 hodil Francouz rukavici Australanovi Mattu Hallovi. Matt Hall se se svým Edgem 540 V3 prokousával tratí o 0,1 – 0,2 vteřiny rychleji a nakonec to na Francouze stačilo. Mika Brageot předvedl ale vynikající výkon.

Čekalo nás finále, ve kterém se sešli první tři muži průběžného pořadí. Na trať se vydali v tomto pořadí – Martin Šonka, Kirby Chamblis, Pete McLeod a Matt Hall.

Final 4

Letět první, je to výhoda, nebo nevýhoda. Martin Šonka tuto otázku neřešil. Trať proletěl s naprosto strojovou přesností. Výsledný čas – 1:07.229. Skvělý počin!

sonka_wonMartin Šonka po finálovém letu…

Další na trati Kirby Chamblis z USA. Rychlejší vstupní čas než Martin, který si tuto hodnotu trochu více pohlídal. První dva mezičasy rychlejší než Martin Šonka. Třetí také, ale to, co se Američanovi vytýkalo minulý závod, se mu nakonec nevyplatilo. V bráně č. 9 začal stoupat, což znamenalo dvě vteřiny penalizace. Karta se tentokrát obrátila a štěstí se přiklonilo k českému pilotovi. Martin Šonka měl jisté pódium!

Co na to Pete McLeod?

 

První mezičas pomalejší, druhý o necelé dvě desetiny, třetí už o více než dvě desetiny, a nakonec o 0,113 pomalejší čas než český pilot. Vítězství bylo v té chvíli blízko, stejně jako posun do vedení celého šampionátu!

sonka_ceka
Martin Šonka čeká, jak dopadne Matt Hall…

Vše měl v rukou Matt Hall. Perfektní startovní rychlost, první mezičas pomalejší o 0,02 vteřiny, druhý už o dvě desetiny. Zrychlit už nedokázal, ale byl z toho třetí nejrychlejší čas.

Finálový let Matta Halla, který rozhodl o výsledném pořadí:

 

Martin Šonka vyhrál svůj letošní druhý závod a přičteme-li jedno třetí a jedno čtvrté místo, je z toho průběžné vedení v šampionátu. Druhý je Pete McLeod, třetí Kirby Chamblis, čtvrtý Yoshihide Muroya a pátý Petr Kopfstein.

Konečné pořadí a časy nejlepších pilotů v Portu:

rbar_6_times

Reportér Red Bull Air Race chválil Martina Šonku za jeho skvělý let, přestože letěl ve finále jako první. „Je to skvělý výsledek, obzvlášť v jednom z nejklíčovějších závodů této sezóny,“ komentoval úspěch bezprostředně po závodu Martin Šonka. „Zbývají samozřejmě ještě dva závody, ale teď je opravdu čas trochu to oslavit,“ dodal český pilot. Na otázku redaktora, co po skvělých výsledcích ze začátku sezóny, které následně vystřídalo zklamání po penalizacích, znamená vzestup formy pro celý tým Martina Šonky, lídr průběžného pořadí odpověděl: „Pokaždé jsme si museli říct, že je nutné soustředit se na další závod. Teď je to pro nás všechny prostě skvělé.“ Dále Martin Šonka okomentoval aktuální situaci, kdy dva závody před koncem vede o čtyři závody před McLeodem: „Není to špatný pocit, možná ještě lepší, než po prvním vítězství, protože sezóna se blíží ke konci.“

Výše přeložený rozhovor v angličtině:

 

Red Bull Air Race pokračuje za čtrnáct dní pro české piloty takřka domácím šampionátem. 7. závod hostí německý Lausitzring, který leží pouhých 60 km severně od Drážďan. Dá se očekávat, že tento závod si 16. – 17. září nenechá ujít mnoho tisíc českých fanoušků.

Pořadí po 6. závodě Red Bull Air Race:

rbar_after_6

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto a video: Red Bull

Zveřejnit odpověď