ON-LINE: MČR v akrobacii – dolétáno. Šonka mistrem třídy Unlimited, Kuthan Advanced

Mistrovství České republiky v letecké akrobacii pořádá Aeroklub Chotěboř od 15. do 17. června 2017. V kategorii Unlimited soutěží i největší současná hvězda českého leteckého sportu Martin Šonka. Redaktoři airZone.TV jsou po celou dobu na místě a přihlašují se s několikrát denně aktualizovanou on-line reportáží.

sony_otvirak

Sobota 17. 6. 2017

Ani dnes počasí není k leteckým akrobatům vlídné, fouká čerstvý vítr, který už včera mnoha pilotům dělal potíže, protože je odvál mimo vymezený box pro předvádění sestavy. Už po deváté hodině se nejprve dolétají zbývající sestavy ze včerejšího dne. To je ale jen plán. Počasí se rychle mění, oblačnost je oproti brzkému ránu příliš nízko. Takže se opět čeká.

DSC_0153_ilustracni

V kategorii Advanced mají piloti čas do 10:20 hodin, aby odevzdali své dnešní sestavy, které si sestavili z figur, které určili při ranním brífingu sami soutěžící. „Je to vůbec poprvé, co se něco takového na MČR děje, chtěli jsme si to vyzkoušet, protože toho tady budeme svědky v srpnu při mistrovství Evropy, které tu pořádáme,“ uvedl prezident Aeroklubu ČR Vladimír Machula. V kategorii Advanced vede po dvou programech Karel Kuthan.

Před druhou hodinou leteckou prohlídka soutěžního prostoru potvrdila, že oblačnost má základnu kolem 4000 ft a může se startovat. Vzhledem k časovému omezení se ale nepoletí další kolo, dolétají jen závodníci, na které se nedostalo včera. Do celkového pořadí na předních místech tak ještě může zasáhnout David Beneš v kategorii sportsman, který po druhé sestavě vedl. Kdyby zkazil, převzal by vedení Martin Meloun. Šanci na útok na vedoucí pozici Michala Tvrzníka v kategorii Intermediate má Lukáš Pařízek, bodová ztráta není velká. V kategorii Advanced do pořadí na stupních vítězů ještě možná promluví Jaromír Čihák.

Počasí se zlepšilo, do vzduchu jde ještě jednou kategorie Unlimited! Jako první Marek Hyka.

Marek Hyka

Je dobojováno. A všechny kategorie znají své vítěze. V nejprestižnější kategorii Unlimited se mistrem ČR stal Martin Šonka před Markem Hykou a Petrem Kouřilem. Kategorii Advanced ovládl Karel Kuthan, druhý skončil Vladimír Machula a třetí Jaromír Čihák. V kategorii Intermediate vyhrál Michal Tvrzník před Lukášem Pařízkem a Lukášem Nedělkou. V kategorii Sportsman se vítězem stal David Beneš před Martinem Melounem a Jakubem Krajňákem.

Slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů proběhne na slavnostech města Chotěboř od dvacáté hodiny večerní.

Konečné výsledky jsou zde.

Podívejte se na rozhovory s Martinem Šonkou a Markem Hykou, ve kterých hodnotí průběh závodů po 3. odletěném programu:

 

Pátek 16. 6. 2017

Piloti se dnes probudili do bouřkového počasí a první ranní informací pořadatelů je to, že brífing o denním programu proběhne až v 10.00 hodin. Vývoj počasí naznačuje, že bouřky rychle přejdou a odpoledne se bude létat.

Oblacnost_Chotebor

Brífing potvrdil ranní předpoklady. Počasí se lepší, ve 13:00 odpoledne by se mělo jít na start. Na programu dnes budou mít piloti ve všech kategoriích jen jednu sestavu.

MCR_Chotebor_sestava

Po třinácté hodině se otevřela vrata hangáru. Do vzduchu však šel jen letoun Aeroklubu České republiky, aby zjistil výšku základny oblačnosti. Sotva přistál, už byla na obzoru vidět další blížící se bouřka. A tak se stále čeká.

MCR_Chotebor_Jaroslav_Nedelka_a_Jan_Pospisil

Smířen s tím, že má smůlu, odjel z letiště Chotěboř velmi zajímavý divák: S pilotem Jaroslavem Nedělkou stojí po jeho levici dvacetinásobný mistr světa v kolové Jan Pospíšil.

Po přechodu bouřky pořadatelé rozhodli, že se jde bez otálení soutěžit. Přesto si počasí vyžádalo ještě další pauzy a soutěžní sestavu nestihlo odlétat šest pilotů, vždy po dvou z kategorie Advanced, Intermediate a Sportsman. Nejvyšší kategorie Unlimited, se odlétla v náročných podmínkách s nízkou základnou oblačnosti a velmi silným větrem přednostně. Martin Šonka opět přelétal své soupeře a je už v čele s téměř 200 náskokem. Předpověď počasí na zítřek není zdaleka ideální, ale pořadatelé i závodníci věří, že se létat bude.

Průběžné výsledky (dosud nekompletní, 6 závodníků má odletět své dnešní sestavy zítra) jsou zde.

Čtvrtek 15. 6. 2017

Přesně v 9 hodin dopoledne odstartoval první závodník do 1. programu MČR v letecké akrobacii. Tím byla tradičně povinná volná sestava, kterou si staví závodníci sami z dopředu zadaných prvků. Administrativní chyby se bohužel dopustil největší favorit nejvyšší kategorie Unlimited Martin Šonka, který odevzdal rozhodčím jinou sestavu, než kterou si připravil k odletění. Letěl sice perfektně, ale dva prvky se neshodovaly se zadáním, takže za ně nezískal ani bod. Znamená to, že po prvním programu je první v této kategorii Marek Hyka, druhý Petr Kouřil a Martin Šonka až třetí. Na vedoucího Marka Hyku ztrácí 570 bodů. Pokud by se letěly ještě alespoň dva programy, je v silách českého reprezentanta ještě zaútočit. Ale počasí na pátek a sobotu nevypadá příliš optimisticky…

vlcsnap-2017-06-15-13h27m29s120

V kategorii Advanced se schyluje k velkému boji mezi Miroslavem Černým a Karlem Kuthanem. Miroslav Černý zatím vede. V kategorii Intermediate vede Michal Tvrzník a mezi Sportsmeny Jan Říha. Druhý program – první tajná sestava – začne krátce po 14. hodině.

Úderem 18. hodiny se podařilo dolétat kompletní 2. program – 1. tajnou sestavu. Výsledky byly zveřejněny krátce po 19. hodině. V kategorii Sportsmen se po totálně pokažené sestavě doposud vedoucího Jana Říhy do čela vyhoupl David Beneš, v kategorii Intermediate drží vedení Michal Tvrzník. V kategorii Advanced několika chybami spadl do středu pole Miroslav Černý, Karel Kuthan naopak zaletěl velice dobře, rozhodčí mu přisoudili druhý nejlepší výkon a odskakuje svým soupeřům ve vedení. Druhý je Jaromír Čihák a z pátého na třetí místo poskočil nejlepší tajnou sestavou Vladimír Machula.

Martin Šonka už je opět ve hře o titul! Po obrovské chybě v prvním programu zalétal druhý program báječně, na Marka Hyku stáhl více než 500 bodů a už je druhý se ztrátou necelých 50 bodů.

Podívejte se na celý druhý soutěžní let Martina Šonky – 1. tajnou sestavu – se zasvěceným komentářem Petra Jirmuse, který je zde v Chotěboři jedním z rozhodčích:

 

Mistrovství České republiky pokračuje zítra a v sobotu dle počasí na letišti Aeroklubu Chotěboř. Vyhlášení výsledků proběhne v rámci Oslav města Chotěboř na chotěbořském náměstí v sobotu 17. 6. po 20. hodině.

Průběžné výsledky sledujte ZDE.

Středa 14. 6. 2017

Už ve středu14. 6.  dorazila do Chotěboře spousta pilotů včetně Martina Šonky, nebo třeba vítěze Karlovarského poháru 2017 Karla Kuthana. Příznivé počasí využili k tréninku. Seznámit se se soutěžním kilometrovým boxem, který je vytyčen přeci jen ve svou pestrostí složité krajině, je velice důležité. Navíc, ve stejném boxu budou své sestavy předvádět i účastníci srpnového Mistrovství Evropy kategorie Advanced. I proto využila možnosti zúčastnit se českého mistrovství i celá řada zahraničních pilotů. V kategorii Unlimited budou soutěžit Martin Šonka, Marek Hyka a Petr Kouřil, v kategorii Advanced celá česká reprezentace chystající se na Evropu. A velká účast se očekává i ve zbylých kategoriích Intermediate a Sportsmen.

Celkem je ve čtyřech soutěžních kategoriích přihlášeno 28 závodníků včetně několika závodnic: Sportsmen 10, Intermediate 5, Advanced 10 a Unlimited 3. Čtvrtek 15. června by měl být slunečný a odlétat by se měly první dva soutěžní programy. Létat se začne už v 8:30 ráno a pokračovat by se mělo minimálně do 18 hodin.

Přinášíme slíbený rozhovor s Martinem Šonkou:

 

V kategorii Advanced soutěží i taktik týmu Martina Šonky v Red Bull Air Race – Petr Františ, tentokrát ale pouze sám za sebe:

 

Podívejte se na reportáž o přípravě ME v akrobacii:
https://www.airzone.tv/video-chotebor-hlasi-jsme-pripraveni/

Podívejte se na reportáž z Karlovarského poháru:
https://www.airzone.tv/video-akrobacie-karlovarsky-pohar-2017/

Podívejte se na dokument o Mistrovství Evropy Unlimited 2017:
https://www.airzone.tv/me-v-letecke-akrobacii-unlimited-2016-dokument/

Také se můžete podívat na dokument o ME Unlimited 2010:
https://www.airzone.tv/mistrovstvi-evropy-unlimited-v-letecke-akrobacii-2010/

Miroslav Oros, airZone.TV

mcr_banner_nudle

Zveřejnit odpověď