Plachtaři na ME v klapkových třídách v Anglii nezklamali, medaile ale nevezou

Mistrovství Evropy v plachtění v tzv. klapkových třídách se uskutečnilo od 10. do 26. srpna 2017 na letišti Lasham v Anglii ve Východním Hampshiru. 15m třída odlétala celkem devět disciplín, třída 18m disciplín deset, stejně jako třída Open kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů. Disciplíny byly většinou spíše kratšího charakteru.

Lasham3

V kategorii 15m kluzáků reprezentovali Českou republiku Radek Krejčiřík (kluzák Ventus 2ax) a Ondřej Bordovský (ASG 29 E). V první polovině soutěže se dařilo více Ondřeji Bordovskému, ve druhé polovině naopak Radku Krejčiříkovi. V konkurenci 16 pilotů skončil Radek Krejčiřík šestý a Ondřej Bordovský sedmý. Mistrem Evropy se stal Freddy Hein z Německa (Ventus 2ax), stříbro vybojoval domácí pilot Tim Scott (ASG 29) a bronzový skončil taktéž Angličan Gary Stingemore (ASG 29 E).

Lasham1

V 18metrové třídě létala v českých barvách dvojice Roman Mraček a Petr Tichý (oba ASG 29 E). Roman Mraček dokázal zvítězit ve 3. a 4. úloze, v té byl na druhém místě Petr Tichý, ve složitých podmínkách s nízkými dostupy se ale Češi nevyhnuli ani přistáním mimo letiště. V konkurenci 25 pilotů obsadil Roman Mraček celkové 8. místo, Petr Tichý byl 15. Mistrem Evropy se stal Wolfgang Janowitsch z Rakouska (, druhý byl v této kategorii Mike Young z Velké Británie a třetí místo obsadil Bert Schmelzer z Německa. Všichni medailisté létali na kluzácích Ventus 3T.

Lasham2

V otevřené třídě soutěžilo 18 pilotů a Českou republiku reprezentovali Petr Krejčiřík (JS1 C) a Pavel Trybenekr (ASW 22 BLE). Petr Krejčiřík létal stabilně výsledky v první desítce startovního pole a obsadil celkové sedmé místo. Pavel Trybenekr je mladý pilot, který stále sbírá zkušenosti a v několika disciplínách měl i trochu smůly. Nakonec z toho bylo celkové desáté místo. Titul mistra Evropy získal Michael Sommer z Německa (EB 29 R), druhý skončil Peter Harvey z Velké Británie a třetí jeho týmový kolega Russell Cheetham (oba JS1 C).

Miroslav Oros, airZone.TV
foto organizátoři

 

Zveřejnit odpověď