Francouzi ovládli ME v akrobacii, Šonka potřetí mistrem Evropy ve freestylu (souhrn s videi)

Jindřichův Hradec, 9. září 2018

Na letišti v Jindřichově Hradci proběhlo od 1. do 8. září 21. FAI mistrovství Evropy v letecké akrobacii v kategorii Unlimited. Zpočátku vrcholné evropské soutěži nepřálo počasí, ve středu se ale podařilo odlétat kompletní 1. program – povinnou volnou sestavu, ve čtvrtek se pak podařilo všem pětatřiceti soutěžícím z dvanácti států Evropy odlétat i kompletní druhý program – 1. tajnou sestavu. V pátek 7. září následoval kompletní 3. program – 2. tajná sestava a řediteli soutěže Vladimíru Machulovi se podařilo „rozlétat“ i 4. soutěžní program.

Ten se měl dolétat v sobotu 8. září dopoledne a následně se měla rozjet speciální a divácky velice atraktivní disciplína – Mistrovství Evropy ve freestyle akrobacii. Nízká oblačnost ale neumožnila 4. program dolétat, a tak platily výsledky po 3. programu.

Roli největších favoritů potvrdil tým Francie – ten měl na mistrovství Evropy maximální možný počet osmi pilotů a dvou pilotek (každý stát může teoreticky obsadit mistrovství 12 účastníky – to v případě, že nominuje alespoň 3 ženy). Mistrem Evropy se stal šestatřicetiletý Alexandre Orlowski, který zvítězil v prvním programu, po druhém klesl na druhé místo, aby se vítězstvím v tom třetím opět posunul do vedení. Stříbro vybojoval teprve osmadvacetiletý Louis Vanel a bronz jedenatřicetiletý Mika Brageot, kterého známe také z Red Bull Air Race. Věk pilotů uvádíme záměrně, abychom poukázali na fakt, jak kvalitní mladé piloty dokáže francouzský systém vychovávat. O místo v reprezentaci se na kvalifikačních francouzských soutěžích uchází kolem šedesáti pilotů, kteří soutěží ve třech kategoriích – Unlimited, Excelence a Advanced. V kategorii Unlimited soutěží kolem 20 pilotů.

Foto_Petr_Kolmann_4

Česká republika měla na mistrovství Evropy pouze dva piloty – Martina Šonku a Marka Hyku. Oba se před šampionátem potýkali s technickými problémy na svých strojích, což jim znemožnilo dostatečně trénovat. Na výkonu Martina Šonky bylo vidět, že je sestavu od sestavy lepší – v té třetí z toho byl dílčí bronz, což znamenalo celkové šesté místo. Marek Hyka se pohyboval na rozmezí druhé a třetí desítky. Hrubé chyby ve třetím programu ho ale srazily až na konečnou 27. příčku.

Mistrovství Evropy se zúčastnily pouze čtyři ženy, což znamenalo, že se nebude vyhlašovat titul mistryně Evropy – minimum je pět žen. Nejlépe z kvarteta pilotek si se soutěžními sestavami poradila Francouzka Aude Lemordant na celkovém 13. místě, na 18. pozici skončila Světlana Kapanina z Ruska, 21. Bénédicte Blanchard z Francie a 33. Ekaterina Antonova z Ruska. Alespoň tříčlenný tým nutný pro účast v soutěži týmů dokázalo postavit pouze pět zemí. Zvítězila Francie před Ruskem a Maďarskem.

Zlatým hřebem, který si fanoušci českého leteckého sportu vychutnali se vším všudy, bylo sobotní mistrovství Evropy ve freestylu. To doprovázela velice slušná divácká kulisa – na letišti v Jindřichově Hradci se sešlo na pět tisíc fanoušků. Jindřichohradečtí diváci byli skvělí po celý průběh šampionátu a na letiště přicházeli povzbudit piloty i ve dnech, kdy nepřálo počasí. Největší odměnou pro ně byl skvělý freestyle Martina Šonky, který mu vynesl třetí titul mistra Evropy ve freestylu v řadě. Na druhém místě skončil Alexandre Orlowski a na třetím Louis Vanel – oba z Francie. Marek Hyka byl bohužel možná trochu přísně diskvalifikován za překročení tzv. divácké linie.

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Mistrovství Evropy se přes nepřízeň počasí vydařilo, a to i díky skvělému zázemí jindřichohradeckého letiště a jeho personálu a samozřejmě díky mladému a přesto již zkušenému organizačnímu týmu Aeroklubu České republiky pod vedením Vladimíra Machuly. Šťastnou se jeví i spolupráce s Vojenskou střední školou a Vyšší odbornou školou Ministerstva obrany v Moravské Třebové – studenti této školy jsou už nedílnou součástí organizačního týmu, který je schopen zorganizovat i ty nejnáročnější mezinárodní soutěže.

Nejprestižnější akrobatickou soutěž sezóny 2019 hostí od 22. do 31. srpna 2019 Châteauroux ve Francii.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Petr Kolmann
Video: airZone.Tv

Zveřejnit odpověď