MČR ve vrtulníkovém létání – Malina a Horáček mistry ČR, absolutní pořadí ovládli Rusové

Letiště Podhořany – Nová Ves na Pardubicku hostilo historicky 2. Mistrovství České republiky ve vrtulníkovém létání. Závod byl koncipován jako OPEN, takže české posádky vrtulníků na něm mohly poměřit své schopnosti s kolegy ze zahraničí.

2-MCR_vrtulnikove_letani_plakatek

Otevřeného mistrovství se účastnilo celkem 16 posádek, kromě domácích to byly i posádky z Polska, Ruska, Běloruska, Německa a Rakouska.

Všechny disciplíny soutěže jsou odvozeny od činností služby pátrání a záchrany SAR a letecké záchranné služby LZS. Piloti při soutěži předvádějí použití vrtulníků při záchraně lidského života. V zásadě se ale jedná o nový sport, tzv. HELISPORT, ve kterém posádky vrtulníků demonstrují svoje schopnosti řízení vrtulníku v časové tísni. K soutěžním disciplínám tak v Podhořanech patřily: vedení fenderu, freestyle – otevírání piva pomocí vrtulníku, slalom.

MČR v VL 2016 (213)

Výkony zahraničních pilotů byly pro ty české bezpochyby inspirativní. Nejlepší česká posádka Eduard Malina – Jakub Horáček skončila v zahraniční konkurenci celkově devátá. Druhá česká posádky Jaroslav Holub – Vladimír Chejnovský se umístila celkově desátá a třetí dvojice Marek Vašťák – Jan Hájek skončila celkově dvanáctá.

MČR v VL 2016 (292)

Vítězi otevřeného 2. MČR ve vrtulníkovém létání se stali favorizovaní Rusové Alexander Župerin s Nikolajem Burovem, druzí byli rovněž Rusové Elena Župerina – Nikolaj Rodionov, třetí byla dvojice Poláků Marcin Szamborski a Michał Szamborski a čtvrtí opět Rusové Alexander Sotnikov a Jevgenija Zamula.

MČR v VL 2016 (219)

Nenápadnou perličkou šampionátu byla skutečnost, že z Rakouska sem dorazila velká sportovní celebrita – jako pilot se předvedl osminásobný mistr světa ve skocích na lyžích, trojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v letech na lyžích, Rakušan Thomas Morgenstern. Ten před několika lety byl nucen po vážném zranění opustit létání na lyžích, ale přesedlal na létání ve vrtulníku a už v loňském roce se účastnil Mistrovství světa v Polsku. Zde v Podhořanech jeho posádka Thomas Morgenstern a Stefan Seer skončila na velmi pěkném pátém místě.

MČR v VL 2016 (149)

Stručný výsledkový přehled:

1. místo: Alexander Župerin / Nikolaj Burov (RUS)
2. místo: Elena Župerina / Nikolaj Rodionov (RUS)
3. místo: Marcin Szamborski / Michal Szamborski (POL)

Medailové pozice kategorie junior:

(piloti do 300 hodin celkového náletu na vrtulnících)

1. místo: Aleksander Sotnikov / Evgenia Zamula (RUS)
2. místo: Jaroslav Holub / Vladimír Chejnovský (CZE)
3. místo: Marek Vašťák / Jan Hájek (CZE)

MČR ve vrtulníkovém létání:

1. místo: Eduard Malina / Jakub Horáček
2. místo: Jaroslav Holub / Vladimír Chejnovský
3. místo: Marek Vašťák / Jan Hájek (CZE)

Juniorští mistři republiky ve vrtulníkovém létání:

Jaroslav Holub / Vladimír Chejnovský

Zbyněk Smetana, airZone.TV
Foto+textové podklady Jakub Jan Kühnel, Magazín Letiště České republiky

 

Zveřejnit odpověď