Mistry ČR v plachtění jsou Novák, Krejčiřík a Mraček

Známe mistry České republiky v bezmotorovém létání pro rok 2018. Plachtařské mistrovství České republiky hostil od 27. května do 8. června Aeroklub Tábor. Během dvou týdnů se podařilo odlétat devět soutěžních disciplín v kategoriích Kombi Open a Kombi 15 m, klubová třída odlétala dokonce deset disciplín.

V klubové třídě získal titul mistra České republiky Ivan Novák z Aeroklubu Mladá Boleslav (Cirrus Std.), který létal v tandemu se stříbrným Jaroslavem Tomaňou (Cirrus Std.) ze Zbraslavic. Na třetí stupínek vystoupil David Mach z Hronova (Cirrus VTC). Rozdíl mezi prvním a druhým byly pouhé čtyři body. Mistryní České republiky v klubové kategorii je Klára Teichmannová z Hronova (celkově 10. místo), druhá skončila Bára Moravcová ze Zbraslavic (15.) a třetí Petra Pískatá z Luhačovic (17.). Celkem v klubové kategorii soutěžilo 29 účastníků.

vlcsnap-2018-06-09-09h11m29s91

Klubová třída – 2. Jaroslav Tomaňa, 1. Ivan Novák, 2. David Mach

V kombinované 15metrové třídě si od počátku soutěže budoval mírný náskok Radek Krejčiřík z Hranic (Ventus 2a 15m). Vzhledem ke koeficientu jeho kluzáku musel pro dobrý výsledek létat aktivně. Dařilo se mu, a přestože úřadující mistr Evropy Pavel Loužecký z Přibyslavi (LS-8b) mohutně dotahoval, mistrem České republiky se stal Radek Krejčiřík. Třetí místo obsadil Petr Koutný z Křižanova (LS-8b). Mistryní ČR je Dana Nováková (Mladá Boleslav), první vicemistryní Jana Vepřeková (Dvůr Králové nad Labem) a druhou vicemistryní Hana Trešlová (Raná). Soutěžilo 17 pilotů a pilotek.

vlcsnap-2018-06-09-09h12m56s187

Kombi 15 m – 2. Pavel Loužecký, 1. Radek Krejčiřík, 3. Petr Koutný

Perfektní týmový výkon předvedli v kategorii Kombi Open Roman Mraček a Tomáš Suchánek (oba ASG-29E 18m 600kg). Během závodu se střídali v průběžném vedení, titul nakonec získal o čtyři body Roman Mraček (Plzeň-Letkov). Tomáš Suchánek (GAC Benešov) byl ale s druhým místem nadmíru spokojený. Těšíme se, co tato zkušená česká dvojice předvede na přelomu července a srpna v jihočeském Hosíně na mistrovství světa. Třetí místo obsadil Daneš Grula z Medlánek (také ASG-29E). Mezi 14 startujícími byly v této kategorii i dvě ženy – první místo vylétala Lenka Kuthanová (Tábor), druhá skončila Eva Černá (Příbram).

vlcsnap-2018-06-09-09h15m18s102

Kombi Open – 2. Tomáš Suchánek, 1. Roman Mraček, 3. Daneš Grula

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Během příštího týdne se na airZone.TV objeví z této akce desetiminutová videoreportáž.

Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď