Mistry Evropy jsou i „ultralehcí“ reprezentanti ČR – Jiří Krajča a Petr Jonáš s Lucií Krameriusovou

Jiří Krajča a posádka Petr Jonáš / Lucie Krameriusová jsou mistry Evropy v ultralehkém létání pro rok 2017. Na evropském šampionátu, který se konal v maďarské Nagykanizse od 9. do 19. srpna, tak ovládli čeští reprezentanti obě kategorie aerodynamicky řízených ultralehkých letadel. Jiřího Krajču navíc na stupních vítězů doplnil na druhém místě další český pilot Ivo Lengál.

RAL1

RAL 1: 1. Jiří Krajča, 2. Ivo Lengál (oba ČR), 3. Thomas Joron (Francie)

Mistrem Evropy v kategorii jednomístných motorových závěsných kluzáků se stal Rus Andrey Shchekoldin, Petr Hynek skončil šestý. V minulosti tradičně českými posádkami hojně obsazovaná kategorii dvoumístných motorových závěsných kluzáků zůstala tentokrát bez české účasti a titul v ní získala ruská posádka Semenov / Semenovová. Kategorii ultralehkých vírníků vyhráli Poláci Dernbach / Laskowská. V soutěži národních týmů bralo zlato Polsko, druhá skončila Česká republika a třetí tým Ruska.

RAL2_stupne

RAL 2: 1. Jonáš / Krameriusová (ČR), 2. Dolhai / Dobo (Maďarsko), 3. Grimwood / Waite (GBR)

V soutěži, jejíž průběh poznamenala i silná bouře, která poškodila několik soutěžních strojů, se odlétalo celkem patnáct soutěžních úloh. Dvě další české posádky v kategorii RAL 2 skončily těsně pod stupni vítězů – 4. Juraj Čekan a Ilona Rázová, 5. Marek Velát a Petr Burjánková a 7. Jiří Nečas a Lucie Lamparová.

junior_pristava

Ultralehké letadlo řízené aerodynamicky (kat. RAL)

rogalo_motorove

Motorový závěsný kluzák, tedy ultralehké letadlo řízené změnou polohy těžiště (kat. RWL)

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď