Motor ATP od GE poprvé nastartován – v Praze Letňanech (aktualizováno)

GE Aviation představila v listopadu 2015 záměr vyvinout pro společnost Textron Aviation zcela nový turbovrtulový motor pro segment všeobecné a obchodní letecké dopravy (BGA). Zároveň oznámila, že do vývoje motoru ATP (Advanced TurboProp) investuje postupně 400 miliónů dolarů (více než 8 miliard korun). Oznámila také, že motor bude vyvinut za použití nejmodernějších technologií včetně 3D tisku. Největší šok ale vzbudil ambiciozní termín, na který společnost GE Aviation naplánovala první zkušební start tohoto motoru – do konce roku 2017. A ambiciózní plán společnosti GE Aviation vyšel – motor ATP byl poprvé zažehnut v pátek 22. prosince 2017 – v České republice v Praze Letňanech.

GE_ATP_FFT_Test_Preparing
Instalace motoru ATP do zkušebního boxu

Bezprostředně po prvním spuštěním motoru o události informovala některá zahraniční odborná média (např. AINonline). Oficiální tisková zpráva byla kvůli faktu, že během probíhajících svátků by takto významná informace zanikla, vydána společností GE Aviation Czech až ve středu 3. ledna 2017.

Nový motor Advanced Turboprop o výkonu 1240 koní na hřídeli patří do rodiny turbovrtulových motorů v rozmezí výkonu od 1000 do 1600 koní, určených pro trh BGA. Za použití 79 nových technologií nabízí tento motor celou škálu vyspělých postupů, nesrovnatelně větší výkon a nebývalou efektivitu. Motor dosahuje bezkonkurenčního poměru stlačení kompresorem 16:1, který mu umožňuje dosáhnout o 20 procent nižší spotřeby paliva a o 10 procent vyšší výkon při cestovní rychlosti, a to ve srovnání s konkurencí v téže velikostní třídě. Se 4000 letovými hodinami nabízí o 33 procent delší časový interval mezi generálními opravami, než jakého jsou schopni dosáhnout jeho největší konkurenti.

GE_ATP_FFT_Control_Room
Pohled do řídící místnosti – u mikrofonu šéf testování GE Aviation Stephen Ericson

Certifikační zkoušky motoru ATP začnou v roce 2018. S novými motory se počítá pro zcela nový letoun Cessna Denali firmy Textron Aviation. Proces certifikace má skončit do roku 2020. „Celkové provedení, vývoj a certifikační proces jsou a budou mnohem rychlejší než cokoli, co jsme kdy udělali v minulosti v oblasti našich komerčních aktivit,” zdůraznil Brad Mottier, viceprezident a generální ředitel divize BGA a integrovaných systémů.

ATP a Česká republika

První zažehnutí motoru ATP proběhlo ve firmě GE Aviation Czech v Praze Letňanech. I další vývoj, testování a certifikace motoru bude probíhat v České republice. Je to totiž obsahem investiční smlouvy společnosti GE Aviation s vládou ČR o vybudování nové centrály pro turbovrtulové motory v České republice, v níž se odehraje vývoj, testování a výroba. Celkově se počítá s pracovními příležitostmi pro více než 500 zaměstnanců. Od 1. června 2016 bylo již přijato 180 pracovníků, dalších 80 by mělo nastoupit v roce 2018. Ve fázi plné výrobní kapacity má produkce přesáhnout 400 motorů ročně. Do dalšího vývoje a testování motoru bude významně zapojeno České vysoké učení technické v Praze.

GE_ATP_FFT_VIP
Zleva Milan Šlapák (GE), Michael Valášek (ČVUT),
Paul Corkery (GE) a Gordie Follin (GE)

„Zavázali jsme se našemu zákazníkovi a celé letecké veřejnosti spustit motor ATP na zkušebně do konce roku 2017 a přesně to jsme splnili. Fakt, že se tak stalo za pouhé dva roky o startu projektu, je na zápis do Guinessovy knihy rekordů,“ říká Milan Šlapák, programový ředitel pro ČR.

Podívejte se na rozhovor s programovým ředitelem společnosti GE Aviation pro ČR Milanem Šlapákem z listopadu 2016:

Projekt ATP nadále intenzivně sledujeme.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď