Motory GE9X nabité novými technologiemi poprvé vzlétly na letounu Boeing 747

Z letiště Victorville v Kalifornii  vzlétl v úterý 13. března 2018 zkušební letoun Boeing 747 společnosti GE Aviation poprvé osazený motory GE9X.

9x-cover-1

Nové motory, které budou v budoucnu pohánět nové letouny Boeing 777X, poprvé naostro vzlétly v 10 hodin 40 minut pacifického času a zkušební let trval déle než čtyři hodiny. Během prvního zkušebního letu proběhly testy klíčových provozních a funkčních vlastností motoru, aby bylo možné co nejdříve povolit další letové zkoušky.

„Učebnicový zkušební let byl vyvrcholením několika měsíců práce týmů vývojářů motorů GE9X a zkušebny ve Victorville. Letové zkoušky budou pokračovat dalších několik měsíců s cílem ověřit vlastnosti motoru v různých letových režimech a různých výškách,“ komentoval tento let šéf programu GE9X GE Aviation Ted Ingling.

Pusťte si záznam trasy prvního zkušebního letu GE9X

Certifikační zkoušky motoru GE9X byly zahájeny v květnu 2017. Před letovými zkouškami prodělaly motory i náročné námrazové zkoušky ve zkušební laboratoři GE Aviation ve Winnipegu v Kanadě, po nichž následovaly např. zkoušky působení různých střihů větru na motor ve zkušebně Peebles Test Operation v Ohiu. Certifikace by měla být kompletní v roce 2019.

GE Aviation eviduje v současnosti téměř 700 objednávek motoru GE9X. Ten se ve své třídě motorů s tahem přes 400 kilonewtonů pyšní hned několika unikátními technologickými novinkami. Především největším průměrem předního vstupu motoru s průměrem 134 palců, využitím kompozitových materiálů v konstrukci skříně motoru a využitím uhlíkových materiálů v konstrukci kompresorových lopatek. Motor disponuje jedenáctistupňovým vysokotlakým kompresorem nové generace 27:1, třetí generací spalovacích komor TAPS III pro vysokou účinnost a nízké emise, a také použitím keramických kompositových materiálů (CMC) v konstrukci turbíny a spalovací skříně.

9X-3

Na vývoji a výrobě motoru GE9X spolupracují kromě GE Aviation i IHI Corporation, Safran Aircraft Engines, Safran Aero Boosters a MTU Aero Engines.

Miroslav Oros, airZone.TV
Zdroj: GE

 

Zveřejnit odpověď