MS v paraglidingové akrobacii – skvělá týdenní show s českými stopami

U francouzského jezera Annecy  se na přelomu srpna a září setkaly  čtyři desítky vyznavačů paraglidingové akrobacie, aby se teprve podruhé v historii utkali o oficiální tituly mistrů světa. Uskutečnilo se zde totiž 2. FAI mistrovství světa v paraglidiingové akrobacii. Teprve druhé bylo z několika důvodů – prvním byl bezpochyby nedostatek zkušeností, peněz na organizaci a také nedostatek potřebného vybavení. Druhým důvodem byl fakt, že FAI dlouho hledala způsob, jak tento sport zahrnout pod svá křídla. K tomu bylo nutné vymyslet transparentní  způsob hodnocení, definovat vybavení, na kterém je akrobacii možné bezpečně létat a prostředky, které je nutné zajistit pro zajištění maximální bezpečnosti pilotů i diváků. Podařilo se. Soutěže se konají nad vodou, v bezpečné ale přesto velice přijatelné vzdálenosti od diváků, přistává se na raftu nebo ve vodě, kde ale okamžitě nešťastníky vytáhnou záchranáři do člunů. Kdo se k jezeru Annecy přijel podívat, nelitoval.

Annecy

 

Celkem se 2. FAI mistrovství světa zúčastnilo 25 pilotů a 8 pilotek. To znamenalo, že poprvé v historii se soutěžilo i o titul mistryně světa. Přihlášeno bylo také osm párů v synchronizovaném létání. Počasí ve Francii akrobatům a akrobatkám přálo. Celkem se podařilo odlétat v sedmi dnech sedm platných programů v sólové i synchronizované kategorii. Vzhledem k tomu, že v synchru soutěží totožní piloti jako v sólo kategorii, kteří často potřebují čas na usušení výbavy, jde opravdu o úspěch.

Voda

Na startovní listině figuroval i český reprezentant Ondřej Procházka – pilot pohybující se v první desítce světového rankingu. Bohužel je zatím jediným Čechem, který objíždí mezinárodní soutěže, tudíž se musel obejít bez vzájemné týmové podpory a pomoci – tolik typické pro tento sport. Ondřej létal i synchro s Bulharem Veselinem Ovcharovem, který se však po druhém programu – tzv. runu, bohužel zranil a nemohl v soutěži dále pokračovat.

Prochazka

Ondřej Procházka létal výborně, nevyhnul se ale ani chybám a v několika runech měl také smůlu. Hned v tom prvním přiletěl do soutěžního boxu s malou výškou a na soutěžní prvky měl tak velice málo času. Po 3. runu se ale dostal zpět do první světové desítky.  Ve 4. runu přišel největší propad, když musel Ondřej řešit tzv. kravatu – tedy závlek vrchlíku, což ho stálo hodně výšky a tedy i času na bodované prvky. Ondra ale v dalších runech bojoval jako lev. V technickém hodnocení prvků se pohyboval mezi nejlepšími pěti piloty. Ztrátu ze 4. runu se ale nepodařilo už smazat, a tak si Ondřej Procházka veze z Francie konečné 15. místo.

airzone_wpac_repo_patek.Still002

Podobně jako v dalších leteckých sportech dominovali i v paraglidingové akrobacii Francouzi. I paraglidisté jsou ve Francii obdobně jako další letci všemožně podporování národní asociací i vládou. To jim umožňuje například intenzivní trénink přistání nad vodou. Po mnoha stech nácvicích pak vypadají soutěžní přistání francouzských pilotů velice efektně.

Muzi

Mistrem světa v kategorii SOLO se stal Francouz Francois Ragolski, druhý skončil jeho týmový kolega Tim Alongi a bronz vybojoval Španěl Horacio Llorenz. Ten sedlá, stejně jako Ondřej Procházka, padák českého výrobce Gradient.

Synchro

V kategorii SYNCHRO vybojovali titul mistrů světa legendární Španělé a ambasadoři tohoto sportu bratři Raul a Felix Rodriguezové. Stříbro vybojovala španělsko-francouzská dvojice létající na Gradientech Horacio Llorenc a Theo de Blic a bronz získali Švýcaři David Geisler a Jeremy Peclard.

Zeny

První mistryní světa je Christina Kolb z Rakouska, první vicemistryní je Němka Nicole Schmidt a na třetí místo vystoupala Švýcarka Lea Haensenberger.

Zeny

V hodnocení národních týmů se za sebou seřadili Francie, Španělsko a Švýcarsko.

Ze skvělé show, kterou 2. FAI mistrovství světa bezpochyby bylo, připravujeme půlhodinový dokument, který v polovině září uvede Česká televize na programu ČT Sport a přirozeně ho uvedeme  i na www.airzone.tv.

airzone_wpac_repo_patek.Still003

Oficiální web mistrovství naleznete na adrese http://wpac-annecy-2016.com/.

Miroslav Oros, airZone.TV

Podívejte se na pětiminutovou upoutávku!

 

Zveřejnit odpověď