„Naganskému expresu“ věnovala dokument ČT2, uvede ho v sobotu 14. ledna

Česká televize na programu ČT2 v sobotu 14. ledna 2017 v 9.00 hodin uvede premiéru filmu Pozemní let. Asi dvacetiminutový dokument zachycuje dění kolem záchrany bývalého vládního letounu, který přivezl českou olympijskou výpravu včetně legendární hokejové reprezentace z Nagana v roce 1998. Snímek připravila Česká televize Brno.

VP_dojezd_sobota (1)

Jelikož ale airZone.TV byla hlavním mediálním partnerem akce „Velký přelet“ a poskytla České televizi resp. režisérovi filmu Janu Gogolovi některé své exkluzívní záběry, těšíme se na televizní zpracování dokumentu též. Náš vlastní prakticky celovečerní film z produkce airZone.TV bude mít premiéru 20. února v kině Hvězda v Uherském Hradišti od 17:30 hodin, tedy v podstatě v předvečer výročí vyhlášení velmi úspěšné finanční sbírky na „Velký přelet“ na webu startovac.cz.

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Stěhování bývalého vládního letounu TU-154M z letiště Praha – Kbely do Leteckého muzea v Kunovicích na konci září 2016 asi zaznamenaly – díky své unikátnosti nebo alespoň kvůli dopravním komplikacím po trase – miliony lidí v České republice. Podél trasy ho ve dne v noci vyhlížely v ulicích měst i na vesnicích tisíce obyvatel. Náročný třídenní transport byl ale v rámci celé záchrany letounu jen pomyslnou špičkou ledovce.

Velky prelet centroplan 08-celek

Akce začala o mnoho měsíců dříve a naše internetová letecká televize airZone.TV mapovala postup nadšenců z Leteckého muzea v Kunovicích a jejich přátel při nesmírně náročné demontáži, o které ruští specialisté tvrdili, že je nemožná, už od roku 2015. Proto film z produkce airZone.TV nese výmluvný pracovní (?) název „Velký přelet – epizoda 1“. Práce „přeletem“ neskončila. Letoun je potřeba zase kompletně složit a připravit k vystavení v Leteckém muzeu v Kunovicích.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď