„Naganský expres“ je kompletně v Kunovicích, „Prezidentský speciál“ se bude stěhovat na západ Čech (+ telefonáty)

8. listopadu 2016 v jednu hodinu ráno odstartovaly z letiště v Praze Kbelích dvě nákladní soupravy na úplně poslední etapu akce „Velký přelet“. Před polednem téhož dne „přistály“ na letišti v Kunovicích, čímž byl dokonán poslední transport bývalého vládního speciálu, slavného Naganského expresu, rozebraného letounu TU-154 M, do Leteckého muzea v Kunovicích.

Akce dostala název Bumerang - proč, to je docela vidět

„Malý“ Velký přelet byl oproti tomu „velkému“ skromnější – sestával pouze ze dvou souprav o délce 18 a 18,5 metrů, širokých 6,8 a 5,7 metrů, vysokých 4,75 a 4 metry a vážících 30 a 29 tun.

Soupravy vezly zbývající části letounu, které se „nevešly“ do hlavního konvoje „Velkého přeletu“ ve dnech 23. – 25. září 2016.

„Byl to převoz těch zbývajících „drobných“ částí, které ještě potřebovaly převézt. To znamená vlastně celá sestava ocasních ploch, jako svislá ocasní plocha, klín, vodorovná ocasní plocha, stabilizátor s výškovkou, nějaké vztlakové klapky, jedno křídlo a střední sání motoru,“ popsal náklad malého Velkého přeletu Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích.

Poslechněte si kompletní telefonický rozhovor Miroslava Orose s Martinem Hrabcem – kapitánem Velkého přeletu:

 

Narozdíl od hlavního konvoje Velkého přeletu na konci září proběhl tento transport místo tří dnů během jediného dne – jelo se půl noci a půl dne, ale ani tentokrát to vůbec nebylo jednoduché: „Původně plánovaný dojezd byl kolem deváté hodiny, nakonec jsme dorazili asi s dvouhodinovým zpožděním, protože se to sešlo všechno najednou – projížděli jsme jinou trasou, projížděli jsme obcemi, kde byly ostrůvky se značkami, které nešly demontovat. Do toho jsme se ještě trefili do času, kdy byl docela velký provoz, takže nás zbrzdili i okolní řidiči, museli jsme pouštět provoz, abychom neblokovali tak dlouho silnice… Ale zdárně jsme dorazili, jsme doma,“ komentovala průběh mluvčí Velkého přeletu Tereza Šírová.

Poslechnout si můžete i kompletní telefonát s Terezou Šírovou – mluvčí Velkého přeletu:

 

Noční Bumerang

Noc

Kromě ranní špičky v silničním provozu se transport ve všední den potýkal i s nedostatkem personálu – dobrovolníků Velkého přeletu. Museli do práce, do školy. Nicméně i tak se akce zdařila. Na letišti v Praze Kbelích už nezůstalo podle „kapitána“ Martina Hrabce z inkriminovaného Tůčka nic: „Zbyly jenom nějaké drobnosti, které v uvozovkách dáme do kapes, ale jinak všechny ty díly, které bylo nutno převézt máme tady, takže letadlo je kompletně v Kunovicích.“

Ranní přízrak

Ráno

Následovat bude montáž, která ostatně začala hned po hlavní části Velkého přeletu, a docela se podle Martina Hrabce daří: „Co se týče Tůčka, tak se nám podařilo spojit velmi rychle ten zapeklitý centroplán, ze kterého jsme měli docela strach, ale podařilo se to na výbornou za jeden víkend. Teď už ho šroubujeme napevno, aby letadlo stálo na vlastních nohou, půlku jedné strany centroplánu máme skoro hotovou a ta druhá nás teď čeká. Je to docela oříšek, ale už jsme si našli systém jak to dělat, protože svorníky se liší třeba výškou v milimetrech, nepatrně se různí třeba délka šroubů, které přesně pasují do daných míst. S tím jsme se trošku ze začátku lopotili, ale teď už se to daří.“

Vykládka v Kunovicích

Vykládka v Kunovicích

I druhé Tůčko našlo svého majitele! Poputuje na západ Čech!

Dobrou zprávou je, že svého majitele po několika nezdařených jednáních s potencionálními zájemci najde zřejmě i druhé vládní Tůčko – „Prezidentský speciál“. Dohodu musí schválit ještě vedení Slováckého Aeroklubu Kunovice, který je vlastníkem exponátů Leteckého muzea v Kunovicích. Novými majiteli by se měli stát provozovatelé „rodinného“ Air Parku u obce Zruč-Senec na Plzeňsku – otec a syn Karel a Miloš Tarantíkovi. Podle Martina Hrabce by podpisu smlouvy nic nemělo bránit, letoun bude v dobrých rukou a skupina okolo Air Parku Zruč-Senec už na demontáži „Prezidentského speciálu“ spolupracuje. Nechybělo mnoho a druhé Tůčko skončilo na šrotišti…

Televize airZone.TV je hlavním mediálním partnerem Velkého přeletu a kromě celovečerního dokumentu, který by měl mít premiéru v únoru 2017, přinášíme o Velkém přeletu ty nejaktuálnější zprávy „z první ruky“.

Zbyněk Smetana a Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Tereza Šírová


O akci Velký přelet jsme zatím informovali v následujících příspěvcích:

Zveřejnit odpověď