Novinky pro sezónu 12. sezónu Red Bull Air Race

Red Bull Air Race vstupuje do své 12. sezony s několika změnami, které budou mít vliv na nastavování strategie soutěžních týmů. Nové bodování, upravená pravidla týkající se přetížení. V ročníku 2019 se představí v kategorii Master Class stejní piloti jako v ročníku 2018. Martin Šonka jako obhájce titulu a třináctka zbylých, kteří se pokusí sesadit ho z trůnu. Podívejme se na změny v pravidlech, podle kterých se bude letos hrát.

Julia_Air_Race_IMG_3512_by_Miroslav_Oros

Bodování

Ročník 2019 přinese zcela nový způsob bodování. Poprvé od roku 2010 se budou přidělovat i body za kvalifikaci. Štědřeji budou bodováni piloti i za výsledky v soutěžním dni.

Kvalifikace

1. místo – 3 body, 2. místo – 2 body, 3. místo – 1 bod

Závod

1. místo – 25 bodů, 2. místo – 22 body, 3. místo – 20 bodů, 4. místo – 18 bodů, 5. místo – 14 bodů, 6. místo – 13 bodů, 7. místo – 12 bodů, 8. místo – 11 bodů, 9. místo – 5 bodů, 10. místo – 4 body, 11. místo – 3 body, 12. místo – 2 body, 13. místo – 1 bod a 14. místo – 0 bodů.

Penalizace za přetížení

Další klíčovou změnou je penalizace přetížení. V sezóně 2018 znamenalo překročení hranice 10G na dobu delší než 0,6 sekundy dvě vteřiny penalizace a překročení 12G diskvalifikaci. V sezóně 2019 bude horní hranice přetížení posunuta na 11G, překročení této hranice po libovolný čas bude znamenat dvouvteřinovou penalizaci, překročení hranice 12G bude opět znamenat okamžitou diskvalifikaci.

IMG_3819

Změny v týmech

Přestože piloti zůstávají stejní, změny v jejich týmech jsou docela zajímavé. Mechanik Peter Conway, který pomohl Yoshihide Muroyovi se ziskem titulu v roce 2017, přechází ke Kirby Chamblisovi. Muroya do svého týmu povolal nováčka – Yukinori Oikawu, který se doposud staral o jeho flotilu letadel v Japonsku. Juan Velarde má novou kaučku a psycholožku Manuelu Rodríguet Marote a Nicolas Ivanoff najal stratéga Mariuse Heise, který dříve pracoval pro Hannese Archa. Další člen bývalého týmu Hannese Archa Werner Wolfrum se stáva stratégem týmu Peta McLeoda. Nového stratéga má i Petr Kopfstein – je jím Mark Travner, který dříve působil v týmu Slovince Podlunšeka.

IMG_3754

Abú Dhabí 8. – 9. února?

První závod by se měl uskutečnit v Abú Dhabí 8. a 9. února 2019. Podle informací získaných od Martina Šonky, dělají organizátorům vrásky na čele technické problémy s motory soutěžních strojů. Zjistilo se totiž, že systém na měření točivého momentu použitý na většině soutěžních strojů byl na motorech fixován pomocí lepidla, které začalo způsobovat korozi motoru a výrobce Lycoming si není jistý, zda může takto poškozené motory pustit do provozu.

IMG_3707

Nezbývá než organizátorům, pilotům i fanouškům Red Bull Air Race držet palce, aby se vše podařilo v pořádku a včas vyřešit.

Miroslav Oros, airZone.TV
Zdroj: Red Bull Air Race

 

 

Zveřejnit odpověď