Novinky z AIR RACE: Stále mnoho „ALE“

Přesně 24. února 2021 se světem leteckého sportu začala znovu šířit zpráva o chystaném obnovení seriálu Mistrovství světa v Air Race. Organizátoři World Championship Air Race, oznámili, že uzavřeli s Mezinárodní leteckou federací FAI dohodu o partnerství, která dává celému seriálu jakýsi oficiální statut. Podle organizátorů by se v roce 2022 mělo uskutečnit osm závodů, první z nich už v prvním čtvrtletí. Z našeho pohledu se nad projektem vznáší mnoho velkých ALE…

Náš překlad oficiální tiskové zprávy z 24. února najdete zde.

Organizátoři World Championship Air Race začali být od konce února letošního roku velice aktivní na sociálních sítích. Hlavním březnovým tématem je oznámení jmen týmu poradců organizátorů World Chamipionship Air Race (tzv. Advisory boardu). Žádnou oficiální tiskovou zprávu k tomu ale organizátoři nevypublikovali a web seriálu také zatím o poradcích mlčí. Nutné je také dodat, že profily na sociálních sítích byly založeny právě až teprve na konci února.

Videopodcast airZone.TV v češtině:

Organizátorům jsme proto zaslali dotaz, co je úkolem týmu poradců. O komunikaci s médii se stará externí agentura RocoCommunications – podle webu firmy čtyřčlenný tým s pobočkami v Hong Kongu a Singapuru vedený Rossem Collettem. Přestože na webu agentury není zatím o Air Race ani slovo, odpovědí jsme se dočkali poměrně rychle, což je docela dobrý signál.

Odpověď Rosse Colletta zněla: “Tým poradců WCAR bude mít na starosti kompletní vývoj soutěže, tvorbu pravidel, výběr soutěžních týmů a tvorbu přenosů. Máme štěstí, že se nám podařilo angažovat i některé legendy leteckého sportu s obrovskými zkušenostmi a znalostmi z letectví a leteckého sportu.”

Videopodcast airZone.TV anglicky:

Ptali jsme se i na to, zda mají organizátoři spolupráci s poradním týmem nějak smluvně ošetřenou. Odpověď byla ale na náš vkus hodně vyhýbavá: “Smluvní ujednání WCAR se všemi stranami zapojenými do série zůstávají přísně důvěrné. To se vztahuje i na tým poradců.” Nám by klidně stačila odpověď – ano, nebo ne. Pojďme si ale na sociálních sítích oznámený tým poradců představit.

Paul Bonhomme

Trojnásobný vítěz seriálu Red Bull Air Race, vítěz devatenácti dílčích závodů. Po ukončení soutěžní kariéry působil tento britský pilot jako “expert ve studiu” při komentování přímých přenosů a dělal to moc dobře. Při závodech také natáčel atraktivní z pohledu pilota komentované zálety tratí.

Nigel Lamb

Náš oblíbenec a fanoušek airZone.TV :-) Další velezkušený Brit – vítěz seriálu Red Bull Air Race 2014. V Red Bull Air Race působil od roku 2005 do roku 2016 a odlétal celkem 76 závodů. Nigel Lamb také osmkrát za sebou vyhrál britský šampionát v unlimited akrobacii.

Steve Jones

Další britský pilot. Steve Jones byl u samotného počátku Red Bull Air Race a zúčastnil se 42 závodů. Poté odešel do organizačního týmu, kde působil jako jeden ze dvou ředitelů závodu a také jako šéf přípravy a tréninku pilotů.

Budou tréninkové kempy?

Když jsme u tréninku, v Red Bull Air Race bylo dobrou tradicí, že piloti, než byli vybráni do kategorie Master nebo Challenger, museli absolvovat jeden nebo více náročných přípravných kempů. Organizátorům jsme položili dotaz, zda se nějaké podobné kempy chystají i pro WCAR? Zde je odpověď.

“Od všech týmů bude vyžadována účast na rozsáhlém procesu testování a hodnocení před 1. sezónou. Bude se jednat o uzavřenou událost, která nebude přístupná veřejnosti ani médiím,” odpověděl airZone.TV Ross Collett.

Jim Reed

Jim Reed je nesmírně zkušený a vysoce uznávaný letecký inženýr a mechanik, který působil i v roli technického ředitele Red Bull Air Race. Byl zde zodpovědný za zavádění technických norem a kontrolu jejich dodržování soutěžními týmy. S technikou by měl radit i organizátorům WCAR.

Jim Dimatteo

Fanoušci air race znají Jima Dimattea především jako letového ředitele Red Bull Air Race. Právě jeho ústy znělo prostřednictvím rádiového spojení do sluchátek pilotů i do reproduktorů televizních obrazovek ono magické Smoke on! Na starosti měl také plánování a bezpečnost provozu. V americkém námořnictvu létal s letouny F14 Tomcat, později byl jmenován velícím důstojníkem USN Fighter Weapons School, kterou spíš budete znát jako TOP GUN.

Kirsty Murphy

Bývalá pilotka Royal Air Force a také jediná adeptka na zařazení do display teamu RAF Red Arrows. Členka skupiny Blades Aerobatic Team. V týmu WCAR by se měla starat o komunikaci s mládeží a o programy, které mladé lidi k letectví mohou přitáhnout. Kirsty je také zároveň členkou vedení seriálu jako takového. Za nás je trochu nestandardní, že jde zároveň o manželku jednoho z potencionálních pilotů soutěže Bena Murphyho. Půjde tedy o rodinný podnik?

Willie Cruickshank

Věnovali jsme se poradcům, ale je třeba zmínit i hlavu celého projektu, tedy ředitele World Championship Air Race, kterým je Willie Cruickshank. Bývalý vojenský pilot létal 26 let na stíhacích letounech v RAF. Po odchodu do leteckého důchodu byl devět let členem skupiny Wildcat Aerobatics, poté začal působit jako letový ředitel Red Bull Air Race.
Stínem na jeho kariéře je jeho alkoholický incident z října roku 2018, kdy byl v Indianapolis po proběhlém závodu Red Bull Air Race v pondělí v půl čtvrté ráno zatčen a uvězněn po výtržnostech, které tropil v jednom z barů v centru města. Po tomto incidentu byl Willy dokonce z Red Bull Air Race propuštěn.

Výběr pilotů a výběr destinací

Vypublikování několika videí sestříhaných z volně dostupných záběrů Red Bull Air Race, oznámení spolupráce s mezinárodní leteckou federací FAI, nebo oznámení jmen týmu poradců, opět s využitím volně dostupných fotografií Red Bull Air Race je pěkná věc. Kdybychom ale chtěli být zlí, řekneme, že to vše jde udělat v klidu v teple od stolu a klávesnice počítače. Celý seriál bude možné brát vážně až ve chvíli, kdy budou známa jména soutěžních pilotů a kompletní kalendář akcí. Samozřejmě jsme se i na toto organizátorů zeptali.

“World Championship Air Race obdržela přihlášky k účasti v první sezóně od více než 25 týmů. Poradní tým z nich vybral 12 týmů, které budou v první sezóně soutěžit. V současné době probíráme s konkrétními týmy detaily a připravujeme smlouvy. Detaily oznámíme, jakmile bude tento proces dokončen,” zněla odpověď Rosse Colleta na otázku airZone.TV.

Co se týče lokací, ve kterých by se mělo na rok 2022 slibovaných osm závodů uskutečnit, i ty by bylo záhodno oznámit co nejdříve. Koneckonců právě nedostatek vhodných lokací pro závody a jejich pozdní oznamování bylo v roce 2019 jedním z důvodů k odchodu generálního sponzora, společnosti Red Bull z tehdejšího seriálu Red Bull Air Race. Tehdy slibovali organizátoři nejdříve deset závodů, poté osm, aby nakonec uspořádali pouhé čtyři.

V podobném duchu a až příliš nekonkrétně zní ale bohužel i odpověď Rosse Colletta: “V této chvíli finalizujeme dohody s několika hostitelskými městy. Navzdory covidové situaci vyjádřilo velký zájem o uspořádání akce WCAR více než dvacet měst. Konkrétní detaily jednání s hostitelskými městy zůstanou důvěrné, konkrétní termíny a místa oznámíme později během tohoto roku.”

Přímé přenosy od firmy Aurora Media Worldwide

Organizátoři WCAR také oznámili, že uzavřeli dohodu o zajištění přímých přenosů závodů se společností Aurora Media Worldwide, která sídlí v Londýně. I této agentuře jsme před několika dny zaslali několik dotazů. Ptali jsme se, jak budou přenosy vypadat, jaké technologie budou použity, a zda třeba počítají s oblíbeným efektem “duchů” letadel. Do vydání tohoto článku (podcastu) nám ale nikdo neodpověděl.

Konkurence

Není tajemstvím, že existují ještě minimálně dvě skupiny, které mají zájem uspořádat sérii závodů air race.
Jednou z nich je tzv. arabská skupina – nenápadná skupina arabských ropných magnátů, která chce uspořádat menší sérii závodů ve stávajícím formátu. První z nich už dokonce ve druhé polovině tohoto roku. Moc se o této skupině nemluví, ale finanční prostředky na organizaci rozhodně mají a konkrétní aktivity už také vyvíjejí.

A nesmíme zapomenout ani na Jeffa Zaltmana a jeho projekty Air Race 1 a Air Race E. Air Race 1 jsou závody jednomotorových letadel s hromadným startem a vzájemnými souboji letadel přímo na trati jako to známe z formule 1. Jeffovi se povedlo uspořádat od roku 2014 sedm závodů této série, z toho hned tři v roce 2015. A letos by měl také proběhnout jeden závod – 31. října v San Angelu v Texasu.

V dubnu 2018 přišel Jeff Zaltman s dalším novým konceptem – Air Race E. Opět závody ve stylu formule jedna, ale s letadly na elektrický pohon. Jeff dokázal do projektu nadchnout i zajímavé partnery v čele s Airbusem. Na scéně už se objevily i první elektrické soutěžní stroje – jeden vyvinutý týmem britské univerzity v Nottinghamu a druhý vyvinutý Nizozemskými inženýry. První závody měly být už v roce 2020. Je otázkou, nakolik celý projekt ovlivnil covid a také jaké priority mu nyní dává generální partner Airbus, který má v současnosti jistě jiné starosti.

Vtipné je, že přesně v den, kdy organizátoři World Championship Air Race oznámili princip svého seriálu, ve kterém zmínili také budoucí elektrické kategorie včetně V-TOLL letadel, tedy jakýchsi dronů s lidskou posádkou, oznámil Jeff Zaltman rozšíření Air Race E o stejnou kategorii. Uvidíme, zda najdou organizátoři akcí nějakou synergii, nebo zda půjdou proti sobě.

Na náš dotaz, jak organizátoři WCAR vnímají konkurenční projekty, Ross Collett odpověděl: “Nebylo by vhodné, abychom komentovali aktivity někoho jiného. Vítáme však jakékoli další akce, které pomáhají propagovat letecké sporty a letectví obecně.”

Jedno je v air race jasné, peníze jsou až na prvním místě a bez nich se nepodaří zorganizovat seriál závodů typu Air Race nikomu. Rozpočet jedné sezóny Red Bull Air Race se pohyboval okolo 80 miliónů Euro a dovolujeme si odhadnout, že tyto peníze organizátoři World Championship Air Race zatím nemají.

Polemizovat by se jistě dalo i nad tvrzením, že pořadatelská města mají o akce podobného typu velký zájem. Nikdo nedokáže dnes odhadnout, jaká budou platit protipandemická opatření a jak dlouho budou ještě zavedena. Akce pro desetitisíce diváků ale nebudou pro velká města prioritou určitě ještě hodně dlouho.

V neposlední řadě je potřeba zmínit i ekologické aspekty. Ve spoustě zemích začínají být zaváděny přísné emisní a hlukové limity. V centrech velkých měst obzvlášť. Vzpomeňme si na rok 2019, kdy se nepodařilo zorganizovat závod v Mekce závodů air race v Budapešti a i s organizací náhradního závodu u Balatonu byly velké problémy. Právě ekologie hrála tehdy důležitou roli.

Byli bychom velice neradi, aby tento článek / podcast vyzněl negativně. Jsme obrovskými příznivci air race a byli bychom strašně rádi, aby se stabilní globální seriál vrátil. Strašně nám chybí ta atmosféra a možnost informovat vás o dění přímo z místa.

Aby se ale seriál vrátil, musí organizátoři velice brzy vyřešit oněch několik ALE. Nejpozději o letních prázdninách bychom rádi znali jména konkrétních pilotů, kteří budou seriál létat a nejpozději na podzim bychom měli znát kalendář a místa konání většiny chystaných závodů na rok 2022. airZone.TV bude dění sledovat a až bude něco zajímavého, určitě vám dáme vědět.

Děkujeme, že jste si udělali čas na Novinky ze světa air race od airZone.TV. Pokud máte nějaké dotazy, novinky nebo zdroje informací, napište nám je do komentářů pod článkem nebo videem, samozřejmě budeme rádi, když nám dáte lajkem vědět, že právě toto téma vás zajímá. Můžete nás třeba i doporučit svým kamarádům a známým.

A pokud se vám tvorba airZone.TV líbí a chtěli byste ji podpořit, můžete tak učinit zasláním libovolné částky na náš účet 2701953209 / 2010 nebo podporovat airZone.TV pravidelně na portálu Patreon.com.

Při dalších aktuálních zprávách a rozhovorech airZone.TV se budeme těšit na shledanou!

Redakce airZone.TV

Zveřejnit odpověď