„Okřídlený lev“ Roman Kramařík se vydal na sólový oblet zeměkoule. Natáčeli jsme na Točné.

Tři oceány, tři kontinenty, oblasti s monzunovým deštěm, chladná Aljaška, ale i teplé oblasti dálného východu. Celkem 22 tisíc námořních mil, tedy něco málo přes 40 tisíc kilometrů čeká civilním povoláním advokáta Romana Kramaříka, který ve středu 25. července 2018, krátce po 18. hodině odstartoval k prvnímu českému sólovému obletu zeměkoule.

Trasa letu vede na východ tzv. severní cestou po trase Česko – Srbsko – Jordánsko – Spojené Arabské Emiráty – Indie – Thajsko – Japonsko – USA – Kanada – Azorské Ostrovy – Velká Británie – Česko. Letoun Cessna P210N Centurion s imatrikulační značkou OK-TGM je jednomotorové šestimístné letadlo s výkonem motoru 300 koňských sil s přetlakovou kabinou. Pro tuto cestu je letoun vybaven přídavnými palivovými nádržemi.

Okřídlený lev_edit_MO.Still002

Průlet skupiny vedené Cessnou P210N OK-TGM po vzletu z Točné. Slibována byla i „Baťova“ Electra, ta ale zůstala bohužel na zemi.

Z letiště Točná zamířil Okřídlený lev do Brna. Odtud odstartoval ve čtvrtek 26. července ráno k letu do Bělehradu. Po natankování pak v půl třetí odpoledne odletěl Roman Kramařík na zatím nejdelší etapu na letiště Haifa v Izraeli. Tento let trval 6 hodin a 24 minut. Návrat Romana Kramaříka je plánován na sobotu 8. září, kdy by měl přiletět na Den letiště Letňany.

Okřídlený lev_edit_MO.Still001

Dojemná chvilka – Roman Kramařík se loučí se svou rodinou.

Momentální polohu letounu OK-TGM můžete sledovat na FLIGHTRADAR24 na TÉTO adrese. Projekt Okřídlený lev můžete také podpořit na portálu HIT HIT. Oficiální stránky projektu jsou www.okridlenylev.cz.

Miroslav Oros, airZone.TV


 

Komentář Miroslava Orose „pod čarou“:

Prezentace a propagace tohoto letu je na můj vkus protkána až příliš mnoha klišé a velkou lačností po medializaci. Oblet samotný v letounu této kategorie není ve srovnání s jinými průkopnickými lety zas až takovou raritou. Navíc některé slibované věci v době vydání článku nefungují – např. on-line přenos polohy letounu na stránkách projektu.

Přesto si myslím, že tento čin stojí za pozornost. Náročnost přípravy takové akce, přizpůsobení vlastního života, pochopení nejbližší rodiny a spolupracovníků, a v neposlední řadě organizační a finanční náročnost akce zasluhují bezpochyby respekt. Držím Okřídlenému lvu Romanu Kramaříkovi palce a jsem zvědavý, nakolik „jiný“ bude ten Roman Kramařík, který se v září z cest vrátí. Takové dobrodružství musí poznamenat každého. O advokátovi z Prahy nemluvě.

Redakce airZone.TV bude pochopitelně jeho počínání na dálku bedlivě sledovat.

https://youtu.be/HhdvZNBhz8w

 

Zveřejnit odpověď