Parašutisté seskočili po 65 letech na ruzyňské letiště

Na Letišti Václava Havla v Praze proběhl ve čtvrtek 7. května odpoledne unikátní seskok skupiny parašutistů s přistáním na travnatou plochu v areálu letiště. Na největším českém mezinárodním letišti přistáli parašutisté naposledy před 65 lety.

Ruzyne_3

Na celý nápad přišla skupina parašutistů v době nouzového stavu v České republice. Vzhledem k tomu, že je kvůli celosvětovému poklesu poptávky po cestování omezený i letecký provoz také na pražském letišti, oslovili parašutisté ke spolupráci i Letiště Praha. Za běžného extrémního vytížení letiště, by nebylo možné seskok vůbec zrealizovat. Vzhledem k rozvolňování vládou nařízených opatření mohli parašutisté opět usednout v omezeném počtu do letadla a celá akce byla pojata jako podpora pražského letiště, aerolinek, parašutismu a letectví všeobecně.

„Jsme velmi rádi, že jsme se mohli zapojit do příprav tohoto unikátního seskoku a umožnit tak parašutistům přistání v Praze. Vážíme si, že tento spontánní nápad na podporu letiště a letectví mezi fanoušky vznikl. Celý obor potřebuje v aktuální složité situaci podporu, všichni však věříme, že se provoz i na Letišti Václava Havla Praha postupně obnoví a přívítáme na letišti všechny cestující,“ uvedla Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Letiště Praha. V současné době přistávají na pražském letišti pouze jednotky letů denně.

Ruzyne_4

Seskok absolvovali (jména v abecedním pořadí):
Petr Bednařík, Monika Bunešová Podoubská, Martin Cabal, Roman Cejnar, Ladislav Fletter, Lukáš Kadeřábek, Michal Koníček, Viktor Kubáň, Vít Podoubský, Felix Šrámek, Roman Štengl a 
Rudolf Valášek

Seskok celkem dvanácti parašutistů se uskutečnil z letadla Antonov An-2 z výšky 3000 metrů a byly k vidění různé parašutistické dovednosti, jako seskok s velkou českou vlajkou, létání ve wingsuit kombinéze, přistání na vysokorychlostních padácích a další. Celá akce byla koordinována také ve spolupráci s Úřadem pro civilní letectví a Řízením letového provozu.

Ruzyne_1Letoun Antonov An-2 OK-RYA společnosti Skydive & Air Service pilotovali
Karel Toman a Zdeněk Kropáč

Letadlo startovalo z letiště v Praze – Letňanech. Po výskoku a následném dopadu parašutistů ve vymezeném prostoru stroj přistál na mezinárodním letišti v Ruzyni, kde je letadlo znovu nabralo na palubu, aby při zpáteční cestě mohli parašutisté seskočit ještě na letiště v Letňanech.

Podívejte se na dokument o leteckém dni na letišti Praha Ruzyně v roce 1955

Materiály od organizátorů letu Romana Štengla, Víta Podoubského a střihače Martina Cabala zpracoval Miroslav Oros, airZone.TV

Foto: Letiště Praha

 

Zveřejnit odpověď