Přepište dějiny: Petr Beneš je mistrem světa v závěsném létání! Český tým druhý! (+ video)

Snažím se vyhýbat vykřičníkům v nadpisech článků, ale v tomto případě jsem si neodpustil hned dva! Reprezentanti České republiky v závěsném létání dosáhli na mistrovství světa v Brazílii historických úspěchů. Petr Beneš se stal mistrem světa, Dan Vyhnalík skončil těsně za stupni vítězů čtvrtý a Petr Polách desátý. Tým České republiky ve složení Petr Beneš (1.), Dan Vyhnalík (4.), Petr Polách (10.), Jiří Gut (60.) a Miroslav Čáp (71.) skončil na druhém místě v soutěži národních týmů za Itálií, bronz si odveze Německo. Na mistrovství světa soutěžilo 131 pilotů z 26 zemí.

Česká reprezentace v závěsném létání zažívá hvězdné období. Už loni na mistrovství Evropy v Makedonii získala třetí místo mezi týmy. Titul mistra světa ale získal naposledy Tomáš Suchánek a to hned třikrát za sebou v Brazílii 1991, v USA 1993 a ve Španělsku 1995. Petr Beneš o medaili bojoval už na mistrovství světa v roce 2015 v Mexiku, kde skončil čtvrtý. Dan Vyhnalík získal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy 2012 v Turecku.

Jamie_Wanders_IMG_0211.JPG

V Brazílii se odlétalo celkem devět platných soutěžních úloh. Petr Beneš se ve většině z nich umisťoval v první desítce, podobně jako jeho kolegové Dan Vyhnalík a Petr Polách. Pátou úlohu dokázal Petr Beneš vyhrát, v šesté byl Dan Vyhnalík druhý. Český tým létal skvěle až do konce šampionátu a Petr Beneš se tak ve svých 36 letech může radovat z největšího úspěchu své dosavadní kariéry. Blízko k medaili měl i Dan Vyhnalík – na třetího Itala Christiana Ciecha scházelo českému reprezentantovi při zisku 7628 bodů pouhých 54 bodů, na stříbrného Alessandra Plonera (také Itálie) pak bodů 72.

Petr_Benes_ms_zl

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Petr Polách, Jamie Wanders

Zveřejnit odpověď