Pilot L-39 zvládl po střetu s ptákem nouzově přistát – s rozbitou kabinou a nefunkčním motorem

Pilotní kadet 4. ročníku krasnodarské vyšší vojenské letecké školy Michael Emanov v pátek 27. dubna 2018 přistál s letounem L-39 Albatros nouzově do kukuřičného pole poblíž ruského letiště Majkop, kde právě absolvoval další z rutinních výcvikových letů budoucího vojenského pilota. Pilot z incidentu vyvázl jen s lehkými poraněními hlavy, letoun bude po přistání se zataženým podvozkem po opravě letuschopný.

1_735260

K nouzovému přistání byl třiadvacetiletý Michael Emanov donucen poté, co se výcvikový letoun L-39 po vzletu zhruba ve výšce 200 metrů nad zemí střetl s ptákem. Pták nejprve zcela zdemoloval kryt kabiny a následně byl nasát vzduchovodem motoru, což způsobilo úplné zastavení pohonné jednotky. V té chvíli si pilot musel vybrat jednu ze dvou variant. Buď se katapultovat, což by znamenalo úplné zničení letounu a další hmotné škody způsobené dopadem letounu, nebo se pokusit nouzově s letounem přistát.

L39_nouzak_01

Michael Emanov se rozhodl pro druhou variantu. Aby zabránil pádu, musel udržovat rychlost přesahující 200 km/h, letoun v této fázi klesal k zemi rychlostí kolem deseti metrů za vteřinu. Na přípravu k přistání měl tedy pilot od střetu pouze něco kolem dvaceti vteřin. Pro přistání samotné zvolil pole s nevzrostlou kukuřicí, na kterém následně i díky plochému „břichu“ letounu L-39 bez problémů dosedl, letoun několik desítek metrů po břiše polem klouzal, a pak se k úlevě všech zastavil.

L39_nouzak_02

Pilot Michael Emanov byl schopen z letounu vystoupit vlastními silami, vyvázl jen s lehkými poraněními hlavy. Letoun byl jen mírně poškozen a po opravě bude opět schopen létat. Podle zpráv ruské agentury TASS byl bezprostředně po události navržen pilotní kadet na vysoké vojenské vyznamenání.

Další informace zjišťujeme.

Miroslav Oros, airZone.TV
Zdroj: agentura TASS, TV Russia 24, Aero Vodochody

Zveřejnit odpověď