Poslední letošní závod Red Bull Air Race se blíží. Kdo má šanci na titul?

V neděli 18. listopadu vyvrcholí na automobilovém závodišti Texas Motor Speedway ve Fort Worth v USA letošní sezóna série Red Bull Air Race. Jediné, co před tímto závodem víme s jistotou je, že titul mistra světa bude po tomto závodu slavit poprvé ve své kariéře jeden z trojice Michael Goulian (USA), Martin Šonka (Česká republika) a Matt Hall (Austrálie). Kdo a za jakých okolností? Pojďme si probrat možné varianty.

AP-1VST5N8GH2111_newsMichael Goulian, Matt Hall a Martin Šonka

Domácí Michael Goulian má vše ve svých rukou – vede se 70 body. Martin Šonka je druhý a má 65 bodů. A Matt Hall je třetí s 63 body. Připomeňme si, že za 1. místo je 15 bodů, za 2. 12 bodů, za 3. 9 bodů, za 4. místo bodů 7 a za každé další o bod méně. Michael Goulian je pod tlakem – v posledních sezónách se mu příliš nedařilo, a když se dostal po závodu v Indianapolis do vedení šampionátu, byly na něm vidět velké emoce. Martin Šonka i Matt Hall zkušenosti s bojem o titul v posledním závodu mají. Martin Šonka ztratil vítězství v loňském ročníku v posledním závodu, Matt Hall byl dvakrát druhý – v roce 2015 a 2016.

Michael Goulian

Pokud Michael Goulian ve Fort Worth zvítězí nebo bude druhý, bude s jistotou mistrem světa. Titul může získat, i když obsadí nižší příčky, a to za těchto okolností:
3. místo – bude šampionem, pokud Šonka nevyhraje;
4. – 6. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 2., nebo Hall nevyhraje;
7. – 8. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 3,, nebo Hall 1. – 2.;
8. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 3., nebo Hall 1. – 2.;
9. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 4., nebo Hall 1. – 2.;
10. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 5., nebo Hall 1. – 3.;
11. – 14. – bude šampionem, pokud Šonka neskončí 1. – 6., nebo Hall 1. – 3.

Martin Šonka

Český pilot získá s jistotou titul mistra světa, pokud zvítězí a Goulian neskončí druhý. Pokud se oba probojují do Final 4, budou poslední čtyři lety neskutečné nervy. Jsou ale možné i další kombinace, pokud Martin Šonka skončí:
2. – zvítězí, pokud Goulian neskončí 1. nebo 3, nebo Hall 1.;
3. – zvítězí, pokud bude Goulian horší než 6. a Hall horší než 2.;
4. – zvítězí, pokud bude Goulian horší než 8. a Hall horší než 2.;
5. – zvítězí, pokud bude Goulian horší než 9. a Hall horší než 3.;
6. – zvítězí, pokud bude Goulian horší než 10. a Hall horší než 3.;
7. a horší – nemůže se stát vítězem.

Matt Hall

Australan musí letět perfektně a ještě musí čekat na výsledky svých soupeřů.  Pokud by zvítězil, potřeboval by na titul, aby Goulian skončil nejlépe čtvrtý. Pokud by Matt Hall vyhrál, Martin Šonka by byl druhý a Michael Goulian čtvrtý, získá Hall titul o jediný bod. Pokud chce Matt Hall myslet na titul, musí být bezpodmínečně v Texasu na stupních vítězů. Pokud skončí:
2. – bude mistrem, pakliže bude Goulian horší než 6. a Šonka horší než 1.;
3. – bude mistrem, pokud bude Goulian horší než 9. a Šonka horší než 4.;
4. a horší – nemůže být mistrem.

Druhý český pilot Petr Kopfstein se bude v Texasu snažit vylepšit svou průběžnou předposlední 13. pozici. V případě dobrého výsledku to není nemožné, na první desítku ztrácí čtyři body.

Kvalifikace série Master Class začne v sobotu 17. listopadu od 22 hodin středoevropského času (15:00 místního), Round of 14 pak v neděli 18. listopadu od 20 hodin našeho (13:00 místního), Round of 8 bude následovat ve 22:00 (15:00) a Final 4 ve 22:30 SEČ (15:30).

AirZone.TV vás bude informovat o aktuálním dění na svém webu a facebooku od středy 14.  listopadu přímo z dějiště finálového závodu.

Miroslav Oros, airZone.TV
Zdroj a fotografie: Red Bull Air Race

Zveřejnit odpověď