Povedlo se! Tým Velkého přeletu zvládl nejtěžší část demontáže letounu „Naganského expresu“ TU-154M

Podařilo se! Tým Velkého přeletu zvládl nejtěžší část demontáže letounu „Naganského expresu“ TU-154M –  oddělit pravý i levý centroplán (vnitřní nosná část křídla) od od trupu.

Navzdory skeptikům, pochybovačům, škarohlídům a navzdory samotným ruským technikům se týmu Martina Hrabce, vedoucího Leteckého muzea v Kunovicích a kapitána Velkého přeletu, podařilo čistě, bez násilí v podobě řezání, odmontovat pravý i levý centroplán od trupu naganského túčka. Tato zdařilá operace – či přesněji amputace křídel – pravděpodobně nemá ve světě obdoby. Není známo, že by u letounu TU-154 někdo něco podobného zkoušel a dokonce zvládl. Nevíc bez technické dokumentace, kterou si ruský výrobce pochopitelně střeží. 

Postup odpojení centoplánu od trupu - zatím se ukazuje jen malá škvíra
Postup odpojení centoplánu od trupu – zatím se ukazuje jen malá škvíra

Odpojení centroplánu byl nejobávanější krok demontáže: „Všichni nám říkali, že to nejde, že na tom skončíme, nebo že se bez řezání neobejdeme,“ říká Martin Hrabec. „Že to je nerozebíratelná součást konstrukce, že to určitě bude z jednoho kusu… Odpovídal jsem, že tam jsou šrouby. A když tam jsou šrouby, tak to musí jít rozdělat.“

Pracovat se muselo i v hodně stísněných podmínkách - vnitřek palivové nádrže
Pracovat se muselo i v hodně stísněných podmínkách – vnitřek palivové nádrže

Centroplán je vůbec nejpevnější částí letadla, protože musí vydržet opakované silné namáhání při vzletech, během letu a při přistání. Se zásahy do spojení trupu a křídla se nepočítá při údržbě ani v rámci oprav. Parta nadšenců, ale zdaleka už ne laiků, tak musela spoléhat na svou zkušenost a technickou intuici.

První večerní hydraulický pokus - kdepak, ráno moudřejší večera
První večerní hydraulický pokus – kdepak, ráno moudřejší večera

Jak s úlevou a svorně informuje posádka Velkého přeletu: „Museli jsme tedy nejprve otevřít křídelní palivové nádrže, abychom zjistili, jak „to“ vlastně vevnitř vypadá. Odhalil se složitý systém výztuh, vzpěr a překrývajících se „zubů“, které byly navzájem spojené stovkami šroubů, nýtů a svorníků, některé navíc pojilo i lepidlo a zevnitř nádrží je pokrýval hermetický gumový povlak. K některým spojům jsme se dostávali ze stísněných prostor v palivových nádržích v křídle nebo v trupu, k jiným zespod trupu, k dalším seshora z křídla. Oddělením centroplánů od trupu tak vyvrcholily více než čtyřměsíční přípravy. Nejenže bylo nutné rozpojit všechny šroubované a nýtované spoje, palivová čerpadla, potrubí, kabely a další součásti, ale také demontovaný díl i trup podložit speciálními konstrukcemi. Když bylo vše připraveno, zapřáhli jsme centroplán za podvozek a „hupcukem“ jsme jej odtáhli na posuvných přípravcích.

To máte šrouby, to máte nýty, to máte lišty, lepidlo, těsnící gumu, to máte... Hotovo!!!
To máte šrouby, to máte nýty, to máte vzpěry, výztuhy, lepidlo, těsnící gumu, to máte… Hotovo!!!

Pro fanoušky a donátory Velkého přeletu to znamená jedno: Blíží se finále. „Veškeré demontážní práce jsou tím za námi. Zbývá očistit spoje od zbytků pojiv a gumy, aby to bylo už předem připravené k montáži,“ s ulehčením konstatuje Martin Hrabec. Zbývají tedy vlastně už jen přípravy k transportu – jednak úředně-organizační a dále technické jako je zejména výroba přípravku pro bezpečné upevnění stabilizátoru na transportní podvalník a také zabazpečení pohyblivých prvků interiéru letadla. Asistenka kapitána posádky Velkého přeletu Tereza Šírová k tomu doplnila: „A také chceme kolonu, tedy části letadla na transportních vozech, vyzdobit logy našich sponzorů jako velký dík“. Dlouho to už nepotrvá a Naganský expres se bude moci po částech, aneb jak říkají latiníci ‚per partes‘, vydat na cestu na svůj ‚Velký přelet‘ do leteckého muzea v Kunovicích. Konkrétní termín není určen, ale bude to velmi pravděpodobně v druhé polovině září.

Těšíme se, až budem při transportu u „Velkého přeletu“ u toho…

Zbyněk Smetana, airZone.TV

FOTO a textové podklady: posádka Velkého přeletu
Další info na http://museum-kunovice.cz/velky-prelet/

 

 

Zveřejnit odpověď