Praha hostí o víkendu mistrovství světa v indoor skydivingu

Ve dnech 23. a 24. října odstartuje v Praze historicky první Mistrovství světa v indoor skydivingu 2015. Na programu budou čtyři atraktivní disciplíny. Ve větrném tunelu bude o medaile bojovat 204 závodníků z 23 zemí světa. Medailové ambice má i Česká republika, jejíž výprava patří s 28 letci k těm nejpočetnějším. O zpestření šampionátu se postará i speciální porota složená z VIP osobností.

„Technologie tunelu pochází z České republiky, proto jsme rádi, že se první světová soutěž koná právě u nás. V letové komoře vysoké 14 metrů a o průměru 4,3 metru se simulují podmínky volného pádu. Letci se zde pohybují rychlostí až 280 km v hodině, přitom se přetáčejí i o 180 stupňů. Zvládnout každou choreografii v bezchybné synchronizaci přitom musí závodníci ve velmi rychlém časovém intervalu, který se pohybuje mezi 30 vteřinami až dvěma minutami,“ přibližuje specifika tohoto mladého sportu Jiří Blaška, ředitel organizačního výboru 1. Mistrovství světa v indoor skydivingu 2015.

Na programu šampionátu budou čtyři disciplíny – Skupinová formace, Vertikální skupinová formace, dále Freestyle, který je určený pro individuální letce a Dynamika, kde se představí dvojice nebo čtveřice. Do Prahy sjede bojovat o medaile 204 závodníků z 23 zemí světa a bude to skutečně světová špička. „Divákům se představí několik let neporažení Belgičané, jejichž tým tvoří profesionální vojáci. Jejich vystoupení je vždy velká podívaná. Za zmínku stojí třeba i ženský americký tým, jsou to několikanásobné mistryně světa v klasickém parašutismu,“ doplňuje Jiří Blaška.

Hurricane Factory 2015 - tým pro MS - Letňany, Praha - (Foto: Martin FLOUSEK)
Hurricane Factory 2015 – tým pro MS – Letňany, Praha – (Foto: Martin FLOUSEK)

Českou republiku bude reprezentovat 28 letců (10 žen a 18 mužů) rozdělených pro jednotlivé disciplíny do osmi týmů, dva závodníci se pak představí individuálně. Češi zároveň patří k nejpočetnější výpravě. „Unikátnost tohoto mladého sportu spočívá v tom, že některé soutěže jsou převzaté z venkovního parašutismu, ale například Dynamika jako nová disciplína využívá celý prostor letové komory a byla vyvinuta speciálně pro letový tunel,“ přibližuje Žaneta Vojtáková, manažerka pořádající společnosti Hurricane Factory Prague.

A právě v Dynamice, která je nejmladší a nejkreativnější disciplínou, bude patřit domácí tým mezi největší favority. „Již třetím rokem se účastníme všech možných soutěží, konkrétně dynamických disciplín a daří se nám hodně dobře. Vždy se pohybujeme mezi prvním až třetím místem.  Teď navíc budeme létat v domácím prostředí, letňanský tunel známe, a to bude pro nás obrovská výhoda. V tomto sportu totiž rozhodují opravdu malé detaily. Stačí minimální pohyb prstu nebo ruky a celá choreografie se může pokazit. Chvíli jsme hlavou dolů, pak zase rychlý přechod nahoru a proto je důležité se okamžitě v prostoru zorientovat, čehož bychom měli využít nejlépe ze všech,“ říká k medailovým očekáváním reprezentant Jan Turek. Hodně nabitý program bude mít během dvoudenního šampionátu i Jitka Vycpálková, která se zúčastní hned tří soutěžních disciplín – čtyřkové formace, Freestylu a Dynamiky ve dvojici. „Skončit ve čtyřkové formaci s holkami na 4. místě by byl hodně velký úspěch. Tady bude velká konkurence, létají zde armádní holky, které mají před námi náskok několika let. Freestyle beru spíše jako zkušenost a možnost si více zalétat. A v Dynamice ve dvojici s Jonášem Krásou máme připravené něco odlišného, než mají ostatní, takže bychom chtěli hlavně pobavit,“ vyjmenovává česká reprezentantka Jitka Vycpálková.

IMG_7695

VIP trojlístek Svoboda – Šonka – Qaša zhodnotí kreativitu

Do programu šampionátu se zapojí i některé ze známých osobností českého sportovního a kulturního prostředí. Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, akrobatický letec Martin Šonka a tanečnice a choreografka Leona „Qaša“ Kvasnicová v tomto aktuálním složení vytvoří speciální Hurricane Factory Talent porotu. Ta bude v sobotu 24. října ve 13 hodin hodnotit výkony finalistů v disciplíně Freestyle. „Jako tanečnice se pohybuji také ve 3D prostoru, ale pořád jsem nohama na zemi. Létání v tunelu je úžasná věc a velmi inspirativní. A protože ve freestylu bude k vidění spousta kreativních prvků, tak já se ve svém hodnocení zaměřím právě na kreativitu, pružnost a celkovou choreografii. Technicky to posoudím málo, ale na vizuální stránku se určitě zaměřím. Přísná ale nebudu, to bych si nedovolila,“ komentuje s úsměvem své působení v netradiční porotě Qaša. Přísnost se nedá očekávat ani od Davida Svobody, který si stejně jako Qaša již létání v letňanském tunelu sám vyzkoušel. „Já jsem takový létající turista, mám na kontě kolem stovky seskoků venku a asi dvě hodiny v tunelu. Takže dokážu už malinko odhadnout, o co jde. O to víc můžu obdivovat výkony opravdových profesionálů. Věřím, že budu spravedlivý porotce. Hlavně jde ale o zábavu,“ doplňuje David Svoboda.

Létání ve větrném tunelu nabízí i další, zdravotní rozměr. „Indoor skydiving není jen o zábavě, sportu. Pohyb ve volném prostoru může pomoci i zdravotně, protože blahodárně působí na neuronální sítě. Těžit z něj mohou například autisté, kteří jsou v tomto sportu velmi talentovaní a mohou v něm opravdu vynikat. I v tom vidím budoucnost indoor skydivingu,“ upozorňuje na důležitý přínos tohoto odvětví Jiří Blaška.

Foto2_Marat Daminov

První mistrovství světa v indoor skydivingu 2015 se uskuteční ve dnech 23. a 24. října v prostorách Hurricane Factory v Praze – Letňanech. Divákům bude umožněn vstup na menší tribunu přímo u větrného tunelu, závody ale mohou sledovat i prostřednictvím živého internetového přenosu ve Fanzoně v bezprostřední blízkosti soutěžní haly. K dispozici zde budou prodejní stánky s možností vyzkoušet si letecké vybavení. Vstup na akci je zdarma.

Více o akci na www.hurricanefactory.com/prague/cz

Zveřejnit odpověď