Před 100 lety se narodil veterán RAF Zdeněk Škarvada

Právě před sto lety 8. listopadu 2017 se v Olešnici na Blanensku narodil Zdeněk Škarvada. Městská část Ostrava – Poruba připravila dnes na počest tohoto veterána RAF, který zemřel teprve před třemi lety, vzpomínkovou akci.

Skarvada_01

Rodák z Olešnice na Blanensku nastoupil v roce 1935 na Vojenské letecké učiliště v Prostějově, po dvou letech složil přísahu jako pilot. V roce 1939 odešel do Polska a poté přes Sovětský svaz do Velké Británie, kde vstoupil do služeb u 310. perutě RAF. V únoru 1942 musel kvůli závadě na letounu seskočit nad kanálem La Manche. Zachránili ho němečtí námořníci, válka tak pro něj pokračovala po zajateckých táborech. Na jejím konci se ocitl v tisícikilometrovém pochodu smrti.

Skarvada_02

Po válce získal hodnost štábního kapitána letectva, stal se velitelem 8. leteckého pluku a velitelem výcvikové letky Vojenské letecké akademie. V roce 1950 ho režim z politických důvodů propustil z armádních služeb, pracoval jako horník. Medaili Za hrdinství dostal v roce 1997, o tři roky později byl jmenován brigádním generálem. Byl rovněž držitelem řady válečných vyznamenání. V roce 2007 se stal také čestným občanem Ostravy.

Přečtěte si příběh generála Škarvady na Wikipedii.

airZone.TV
foto: iDnes.CZ

Zveřejnit odpověď