První „ef šestnáctky“ by na Slovenskou měly létat už v roce 2022

Americké letectvo a společnost Lockheed Martin oznámily ve čtvrtek 1. srpna 2019 rozjezd výroby čtrnácti stíhacích letounů F-16 pro Slovenskou republiku. První čtyři kusy by měly být našim východním sousedům v roce 2022, zbylých deset pak do konce roku 2023. Součástí obchodu za téměř 800 milionů dolarů je i výcvik pilotů, logistická podpora a výbava zbraněmi a municí.

Masthead2.jpg.pc-adaptive.full.medium

Smlouvu podepsalo Slovensko loni v prosinci. Moderní stíhací letouny F-16 nahradí dosluhující ruské stroje MiG-29. Letouny vyrobí společnost Lockheed Martin ve své v dubnu 2019 otevřené továrně v Greenville v Jižní Karolíně. Nákup amerických letounů je součástí celkové modernizace letecké i pozemní flotily slovenské armády.

f-16 Greece.jpg.pc-adaptive.full.medium

Slovensko se v roce 2015 rozhodlo začít používat americké vrtulníky Sikorski UH-60, první na Slovensku začaly létat v srpnu 2017. Nákup těchto strojů, které Slovensko objednalo prakticky bez výzbroje s tím, že tato se bude řešit ex-post, vyvolal na Slovensku rozsáhlé diskuse. Odborníci se divili, proč Slováci zvolili právě tuto zastaralejší cestu a nedali přednost moderním vrtulníkům UH-1Y Venom, o které se zajímá i Česká republika. Venom má přitom skoro 85 % shodných dílů s útočným vrtulníkem AH-1Z Viper, což dává možnost zavedení i tohoto typu do výzbroje.

U.S. Soldiers assigned to the 2nd Squadron, 2nd Cavalry Regiment conduct air movement training in preparation for their upcoming deployment at the Joint Multinational Training Command's Grafenwoehr Training Area, Bavaria, Germany, Aug. 13, 2013. (DoD photo by Gertrud Zach, U.S. Army/Released)

Slovensko také hodlá nakoupit nová obrněná vozidla a také modernizovat radarovou výbavu vojenských letišť. Na radary už přitom jedno výběrové řízení začalo, ale bylo zrušeno kvůli údajným chybějícím podkladům jediného zájemce – české společnosti Eldis Pardubice.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Lockheed Martin Corporation

Zveřejnit odpověď