První ze tří letounů L-159T2 pro Armádu ČR zalétnut

První z letounů L-159T2 pro Vzdušné síly Armády ČR úspěšně zvládl zálet. První let nového dvoumístného letounu proběhl 2. srpna na Letišti Vodochody. České letectvo si objednalo celkem tři dvoumístné letouny L159T2 s řadou modernizací na palubě v roce 2016 za účelem plnění vojenských operací a pokročilého výcviku pilotů. Všechny tři letouny pro 21. základnu taktického letectva v Čáslavi mají být dodány do konce letošního roku.

L-159T2 photo by Martin Mamula_medium

Foto Martin Mamula

Tisková zpráva AERA Vodochody AEROSPACE a. s. vydaná 9. 8. 2018:

Letoun L-159T2 s trupovým číslem 6028 pilotovali zkušební piloti Aera Vladimír Kvarda a David Jahoda a trval 30 minut. “Aero dosáhlo dalšího významného milníku. Díky spolupráci s naším národním zákazníkem získal program L-159 nová vylepšení. Na základě požadavků českých vzdušných sil dodáme další dvoumístné letouny, které jsou schopné plnit pokročilý výcvik pilotů a zároveň jsou nyní vybavené i pro vojenské operace,” řekl prezident a předseda představenstva Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Nové dvoumístné letouny typu T2 mají kompletně novou přední i střední část trupu a řadu významných vylepšení, převážně ve výbavě kabiny obou pilotů a v palivových systémech, a jsou plně kompatibilní s použitím brýlí pro noční vidění. Každý z kokpitů je dovybaven dvěma víceúčelovými displeji a novou verzí vystřelovacího sedadla VS-20. Letoun je také uzpůsoben pro tlakové čerpání paliva. Radar Grifo, běžně používaný v jednomístné verzi, je nyní integrován i do dvoumístné L-159T2 stejně tak jako systém vlastní ochrany (výstražný radiolokační přijímač a výmetnice klamných cílů).

Letouny L-159 aktuálně létají ve službách Armády České republiky, irácké armády a americké společnosti Draken International. V minulosti sloužily také maďarské armádě, která si je pronajala na výcvik pilotů.

Na Farnborough Air Show 2018 ve Velké Británii představilo Aero Vodochody spolu se svým strategickým partnerem, izraelskou společností IAI, nový víceúčelový letoun F/A-259 Striker určený pro blízkou leteckou podporu. Proudový letoun F/A-259 Striker kombinuje robustnost a účinnost svého úspěšného předchůdce – letounu L-159 Alca – s nejmodernějšími pokroky v oblasti avioniky a technologiemi letadlových systémů. Díky výhodám mokrého křídla s integrovanou nádrží má letoun F/A-259 Striker vynikající výkonové charakteristiky, velkou manévrovatelnost a velký akční rádius.

Zdroj: AERO Vodochody AEROSPACE a. s.

 

Zveřejnit odpověď