Qantas poprvé přímo z Austrálie do Evropy (video uvnitř článku)

Téměř patnáct tisíc kilometrů bez mezipřistání čeká v sobotu 24. března 2018 v 18:50 západoaustralského času letoun Boeing 787-9 Dreamliner společnosti Qantas. Letoun ve speciální konfiguraci s 236 cestujícími na palubě by měl přistát po 17 hodinách a 20 minutách v 5:10 místního času na londýnském letišti Heathrow.

VIDEO: Boeing 787-9 Dreamliner společnosti Qantas

Letecké spojení mezi Austrálií a Evropou běžně vyžaduje alespoň jeden přestup nebo mezipřistání v Asii, nejčastěji ve Spojených arabských emirátech. Společnost Qantas se rozhodla ušetřit cestujícím přímým letem minimálně tři hodiny času. Vzhledem k velké vzdálenosti bylo nutné změnit poměr zatížení mezi palivem a cestujícími a nákladem ve prospěch paliva. Proto bude na lince QF9/10 Perth – Heathrow létat Dreamliner se 166 místy v ekonomické třídě, 28 v premium economy a 42 místy v byznysové třídě.

Qantas_171013_2232

Boeing 787-9 přitom nabízí při uspořádání s jednou třídou kapacitu až 402 míst. Přes nižší počet míst se zdá být cena letu poměrně rozumná – v této chvíli se dá zpáteční letenka sehnat do 30 tisíc Kč. Během letu se bude podávat pouze snídaně a večeře, uspořádání ale umožňuje další občerstvení prostřednictvím samoobslužných barů.

quantas

Nová linka bude druhým nejdelším letem, který je aktuálně v nabídce leteckých společností na světě. Prvenství má Qatar Airways s linkou Dauhá – Auckland. Na první místo by se ale měly brzy vrátit Singapore Airlines s linkou Singapur – New York. Australská média spekulují o tom, že se chystají i další přímé lety mezi Evropou a Austrálií. Ve hře jsou údajně Paříž a vzhledem k početné řecké komunitě v Austrálii i Atény.

Miroslav Oros, airZone.TV
Zdroje: Qantas, zdopravy.cz, The West Australian

Zveřejnit odpověď