Red Bull Air Race Kazaň – Kirby Chamblis vítězí a vede, Petr Kopfstein čtvrtý, Šonka devátý (sledovali jsme on-line)

Seriál Red Bull Air Race se překlopil tento víkend do své druhé poloviny. Pátý závod z osmi proběhl v ruské Kazani. Po vítězství v Budapešti zvítězil i zde Kirby Chamblis z USA a dostal se do průběžného vedení série. Petr Kopfstein skončil po letu ve Final 4 na hranici rizika čtvrtý. Martin Šonka bohužel nepostoupil z Round of 14 a získal pouze dva body za 9. místo. Ještě hůře ale dopadl Japonec Muroya, který skončil bez bodu. Více informací čtěte v reportáži, kterou jsme průběžně aktualizovali.

Neděle 23. 7.

Final 4

Čeká nás Final 4, ve kterém je jediným zástupcem Evropy Petr Kopfstein. Zbytek jsou severoameričani. Piloti poletí v následujícím pořadí – Kirby Chamblis, Pete McLeod, Petr Kopfstein, Pete McLeod.

Kirby Chamblis je na trati. Čistý let a velice rychlý čas 0:58,378. To je velice dobré.

chamblis_1place

Letí Michael Goulian. Po prvním kole ztráta 0,8 vteřiny. Na Chamblise to nestačí – čas 0:59,650. Michael Goulian ale bude spokojený. Ve Final 4 ještě letos nebyl.

Ale teď pozor, na trať letí Petr Kopfstein. Podmínky se vylepšují, držíme palce. Petr Kopfstein ale bohužel tlačil na pilu příliš. Dva pylony dole a šest trestných vteřin. Petr se dnes na pódium bohužel nepodívá.

kopfstein_4place

Letí totiž Pete McLeod a musel by udělat mnoho chyb, aby čas Petra Kopfsteina 1:04.297 nepřekonal. Ale pozor, nesprávný náklon v bráně č. 3 a první dvě vteřiny penalizace. A je to až druhý nejlepší čas. Kirby Chamblis vítězí podruhé za sebou v Red Bull Air Race a dostává se do čela průběžného pořadí.

Máme tedy nového průběžně vedoucího, kterým je americký nestor Air Race Kirby Chamblis. Kirby má 40 bodů a za ním je to neskutečně natěsnané. Druhý Japonec Muroya má 39 bodů, stejně jako třetí Martin Šonka. Čtvrtý je Pete McLeod z Kanady se 38 body. A na pátém místě je Petr Kopfstein se 30 body.

Nejvyrovnanější série Red Bull Air Race posledních let pokračuje 2. – 3. září v Portu v Portugalsku.

Shrnutí Petra Kopfsteina po vydařeném závodu Red Bull Air Race v Kazani (zdroj Facebook Petra Kopfsteina):

Round of 8 (od 15:00)

I Round of 8 se odehrává ve velice nepříjemném deštivém počasí.

CHAMBLISS (USA) vs. LE VOT (FRA)
Kirby Chamblis je při chuti a bezchybným letem a časem pod minutu poráží Francoise Le Vota. Francouz srazil jeden z pylonů a pomohl tak americkému veteránovi podruhé za sebou do Final 4. Připomeňme, že Kirby Chamblis minulý závod v Budapešti vyhrál.

BOLTON (CHI) vs. GOULIAN (USA)
Oba piloti opět zaměstnali stavěče pylonů. Oba srazili po jednom z pylonů, ale Američan letěl mnohem rychleji a postoupil. Ve finále uvidím dva piloty z USA!

KOPFSTEIN (CZE) vs. VELARDE (ESP)
Petr Kopfstein je ve skvělé formě. V této dvojici letěl jako první a letěl fantasticky. Zatím nejlepší čas 58:380! Nechceme předbíhat, ale Petr Kopfstein se podívá do Final 4!
Juan Velarde letěl také skvěle a čistě, ale o necelou vteřinu to na českého borce nestačilo. Petr Kopfstein je ve Final 4!!!

HALL (AUS) vs. MCLEOD (CAN)
Další pylon je dole! V bráně číslo 10 ho srazil Australan Matt Hall. Pokud poletí Kanaďan Pete McLeod na jistotu, neměl by mít s postupem do Final 4 problém.
A je to tak, jak jsme předpokládali. Pete McLeod si to pohlídal a postupuje do Final 4. Pete McLeod se může dnes dostat do čela šampionátu.

Round of 14 (od 13:00):

Mírný vítr s deštěm a především jiný směr větru než v předchozích dnech – to byly podmínky, se kterými se museli vypořádat piloti v Round of 14. A příliš se jim to nedařilo. Tolik sražených pylonů už jsme dlouho neviděli. Sražený pylon znamená třívteřinovou penalizaci, tedy prakticky ztrátu veškerých nadějí na postup.

V první dvojici zalétl Španěl Velarde poměrně pomalý čas těsně pod minutu, ale jeho soupeř Američan Goulian porazil pylon a radoval se Španěl. Ve druhé dvojici zaznamenali pylon hit dokonce oba piloti. Kirby Chamblis byl ale o 7 setin vteřiny rychlejší než trápící se Matthias Dolderer. A trať se opravovala i po souboji leadera průběžného pořadí Japonce Muroyi a Australana Matta Halla. Protože ale Japonec dostal další dvě vteřiny za nepovolený náklon, do Round of 8 postoupil Matt Hall. Hodil tak rukavici svým pronásledovatelům v průběžném pořadí, protože z Kazaně si nepřiveze ani bod. Obrovským překvapením skončil čtvrtý souboj. Nicolas Ivanoff po dvouvteřinové penalizaci podlehl Christianu Boltonovi, který se mezi nejlepších osm podíval vůbec poprvé v kariéře.

A teď naši. Petr Kopfstein měl situaci zjednodušenou, protože jeho soupeř Peter Podlunšek srazil hned dva pylony. Petr Kopfstein si ve stále více houstnoucím dešti poradil, zaletěl na jistotu čistě a mohl se těšit z dalšího postupu mezi nejlepších osm.

P-20170722-00732_News

To bohužel neplatilo v případě Martina Šonky. Francouz Le Vot sice nezaletěl nějaký závratný čas, ale Martin Šonka byl ještě pomalejší. Vertikální obraty létal velmi vysoko, průběžně ztrácel i více než půl vteřiny, v závěru sice stahoval, ale nakonec o desetinu vteřiny na Francouze nestačil. Viděli jsme ale jediný souboj, po kterém nemusela údržbářská četa na trať.

V poslední dvojici totiž další pylon srazil Francouz Brageot, čímž usnadnil situaci suverénnímu vítězi kvalifikace Kanaďana McLeoda. Ten je v Kazani k neudržení a dokázal to brilantním letem v Round of 14. Čistý let, nejlepší čas a suverénní postup do Round of 8. Pete McLeod se po dnešním dni dotáhne na vedoucí dvojici Muroya / Šonka. Dotahovat budou i ostatní, včetně Petra Kopfsteina a cenné body získá i řada nováčků.

Sobota 22. 7. – kvalifikace
McLeod suverénně nejrychlejší, Šonka druhý, Kopfstein sedmý

Fenomenálně zaletěl kvalifikaci Kanaďan Pete McLeod. Zbytek startovního pole přelétal o vteřinu a půl a pro zítřejší soutěžní den je největším favoritem. Martin Šonka v prvním kvalifikačním letu porušil pravidlo o povoleném přetížení a tak musel být ve druhém letu opatrnější. Přesto z toho byl druhý nejlepší čas. Leader průběžného pořadí Yoshihide Muroya zalétl až devátý čas. Petr Kopfstein druhým agresivnějším letem obsadil sedmé místo. Oba čeští piloti čekají v Round of 14 přijatelní soupeři.

Dvojice pro nedělní Round of 14:

Velarde (ESP) vs. Goulian (USA)
Dolderer (GER) vs. Chamblis (USA)
Muroya (JAP) vs. Hall (AUS)
Bolton (CHI) vs. Ivanoff (FRA)
Podlunšek (SLO) vs. Kopfstein (CZE)
Le Vot (FRA) vs. Šonka (CZE)
Brageot (FRA) vs. McLeod (CAN)

Round of 14 začíná v neděli 23. 7. ve 13:00 SELČ, Round of 8 pak v 15:00 a Final 4 v 15:30 SELČ.

P-20170719-00990_News

Předzávodní klip:

Pátek 21. 7.

Předpověď počasí pro Kazaň vypadá příznivě, takže se můžeme těšit na další napínavý závod. A samozřejmě budeme věřit, že ke dvěma pódiovým umístěním přidá Martin Šonka další a že Petr Kopfstein potvrdí, že ačkoliv absolvuje teprve svou druhou sezonu v Master Class, patří k absolutní světové špičce. Navíc Petr Kopfstein věří, že to, že se v Kazani letí vůbec poprvé, umazává soupeřům výhodu větších zkušeností:

RBAR-2017_Kopfstein_Kazan

„Rychlí budou ti, kteří se nebudou bát riskovat pylon hity. I my chceme přitlačit. Míříme na bednu a vím, že na to máme. Samozřejmě se to nemusí podařit, záleží totiž na spoustě okolností, ale do Kazaně jsme odletěli s cílem dostat se na pódium, “ sdělil v tiskové zprávě Petr Kopfstein.

Trať 5. zastávky Red Bull Air Race 2017:

P-20170714-00517_News

Medailonek 5. zastávky – ruské Kazaně:

Článek průběžně aktualizujeme…

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď