Cannes – Race Day: Vítězí Matt Hall, Šonka diskvalifikován, Kopfstein před branami Round 8

Hořkou pachuť mělo nedělní vyvrcholení druhé soutěže Red Bull Air Race ve francouzském Cannes pro dvojici českých pilotů. Dobře na něj bude naopak vzpomínat vítěz – Australan Matt Hall.

Petr Kopfstein nejprve vypadl v Round of 14 s Juanem Velarde ze Španělska, za deváté místo bral ale alespoň dva body. Blízko vyřazení byl ale i Martin Šonka, který po nedoletěné kvalifikaci nastoupil proti druhému nejlepšímu Kirby Chamblisovi z USA. Martin Šonka letěl velice konzervativně a byl z toho poměrně pomalý čas. Kirby letěl dobře, ale už ve čtvrté bráně chyboval za dvě vteřiny. I bez nich by ale let Martinovi Šonkovi na Američana o několik setinek stačil.

V Round of 8 byl českému reprezentantovi přisouzen Michael Goulian – vítěz prvního závodu a vítěz kvalifikace. Martin Šonka letěl výborně a čas těsně nad 58 vteřin byl nadějný. A také, že ano. Američan byl pomalejší a čeští fanoušci se radovali z postupu Martina Šonky do Final 4. Radost, jako už poněkolikáté, byla ale předčasná. Rozhodčím, kteří kontrolují hodnoty otáček motoru, které nesmějí přesáhnout 2950 rpm, se ukázalo, že motor „českého“ Edge 540 V3 běžel po dobu 4,4 vteřiny rychleji, než je povolený limit. To znamenalo diskvalifikaci v Round of 8 a konečné osmé místo pro českého borce. Ten přirozeně neskrýval své rozladění a dá se očekávat, že tato kauza bude mít nějakou dohru.

Ve Final 4 si to tak rozdala čtveřice bez českých pilotů. Nejlepší byl Matt Hall z Austrálie, druhý skončil Matthias Dolderer z Německa, třetí Michael Goulian z USA a čtvrtý Yoshihide Muroya z Japonska. Vedení po dvou závodech si upevnil Michael Goulian, druhý je Matt Hall a třetí Yoshi Muroya. Martin Šonka je pátý a Petr Kopfstein dvanáctý.

Kvalifikaci vyhrál Goulian, Kopfstein osmý, Šonka diskvalifikován

Devět pilotů se v kvalifikaci vešlo do jedné vteřiny – to je nejlepší pozvánka na zítřejší závodní den druhého pokračování letošního seriálu Red Bull Air Race ve francouzském Cannes. Nejlépe si s kvalifikací poradila dvojice Američanů v čele s Michaelem Goulianem. Tento v několika posledních sezónách někdy až bezradně působící pilot je letos k neudržení, což potvrdil nejlepším časem v kvalifikaci. Petr Kopfstein může být se svými kvalifikačními lety spokojený – letěl rychle a čistě, což znamenalo osmé místo. Spokojený není Martin Šonka, který hned v prvním pull-up manévru překonal povolenou hranici přetížení a po diskvalifikaci jde do zítřejšího závodu z předposledního místa.

AP-1UNFW6WQW2111_news

VÝSLEDKY KVALIFIKACE

Kvalifikace určila následující dvojice do zítřejších vyřazovacích soubojů:

Christian Bolton (CHI) vs. Mika Brageot (FRA)
Nicolas Ivanoff (FRA) vs. Matthias Dolderer (GER)
Pete McLeod (CAN) vs. Yoshihide Muroya (JAP)
Francois Le Vot (FRA) vs. Matt Hall (AUS)
Petr Kopfstein (CZE) vs. Juan Velarde (ESP)
Martin Šonka (CZE) vs. Kirby Chamblis (USA)
Ben Murphy (GBR) vs. Michael Goulian (USA)

Final 14 začne v Cannes v neděli 22. dubna ve 14 hodin.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď