Šonka v Budapešti nejrychlejší, po penalizaci až čtvrtý, Kopfstein také po penalizaci pátý

* Martin Šonka po penalizaci ve Final 4 čtvrtý * Petr Kopfstein vypadl s pozdějším vítězem a skončil pátý * 1. Chamblis, 2. McLeod, 3. Muroya * Muroya průběžně vede, Šonka o dva body druhý, Kopfstein už pátý *

Skvělé představení předvedli v neděli 2. července v Budapešti při 4. pokračování Red Bull Air Race 2017 oba čeští reprezentanti. Bohužel ho nedokázali ozdobit umístěním na pódiu. Výbornou formu i dobře naladěné stroje Edge V3 předvedli už v kvalifikaci, ve které zalétl Petr Kopfstein třetí nejlepší čas, Martin Šonka skončil čtvrtý. Nejrychlejší byl v kvalifikaci Kanaďan McLeod před Japoncem Muroyou.

Výborné výsledky Čechům přisoudily přijatelné soupeře do Round of 14. Martin Šonka letěl proti Slovinci Podlunškovi. Ten ale kvůli technické chybě vůbec neletěl, a tak byl Martin Šonka v osmičce. Petr Kopfstein se radoval z postupu poté, co zdolal Christiana Boltona z Chile. Francouz Mikael Brageot si připsal cenné vítězství nad Australanem Mattem Hallem. Yoshi Muroya postoupil přes Matthiase Dolderera poté, co byl Němec diskvalifikován.

Petr Kopfstein of the Czech Republic performs during race day at the fourth round of the Red Bull Air Race World Championship in Budapest, Hungary on July 2, 2017. // Armin Walcher / Red Bull Content Pool // P-20170702-01402 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Petr Kopfstein of the Czech Republic

Petr Kopfstein a Kirby Chamblis (USA) se utkali v Round of 8 jako první. Petr Kopfstein letěl excelentně a po prolétnutí cílovou branou na časomíře svítil skvělý čas 1:00.448. Po přezkoumání letu ale zaúřadovali rozhodčí a českému pilotovi nadělili pro českého diváka trochu rozpačité dvě vteřiny penalizace za nebezpečné klesání v jedné z branek. Američan zalétl solidní čas 1:01.214 a Petr Kopfstein tak zůstal před branami Final 4.

Martin Šonka letěl proti Francouzovi Ivanoffovi. Trať prolétl čistě, i když si opět rozhodčí vzali chvilku na přezkoumání jeho letu. Výsledný čas 1:00.428. To byl skvělý čas a Nicolas Ivanoff neunesl jeho tíhu. V trati chyboval za 2 vteřiny a tak Martin Šonka postoupil do Final 4. Finálovou čtyřku doplnili KanaĎan McLeod po vítězství nad Mikaelem Brageotem a Yoshihide Muroya, kterému ulehčil práci diskvalifikovaný Matt Hall.

První ve Final 4 letěl Američan Chamblis. Letěl pěkně a resultoval z toho čas 1:00.632. Kanaďan Pete McLeod trochu vystrašil diváky velice nízkým průletem pod mostem, ale do trati vlétl agresivně, jak je jeho zvykem. Byl ale pomalejší o 108 tisícin vteřiny než Američan.

Pak šel do trati Martin Šonka. Na prvním mezičase už měl na vedoucího Chamblise náskok více než tři desetiny vteřiny, stejně tak na druhém mezičase. Po skvěle letěných pull-up manévrech měl na třetím mezičase už 1,7 vteřiny náskok. Pak ale přišel moment, kdy v brance číslo 18 český pilot začal přitahovat řízení o chvilku dřív, než dovolují pravidla. Přestože s rozhodnutím rozhodčích nebyl vůbec spokojený, dvě trestné vteřiny znamenaly v té chvíli až třetí místo: „Když jsem přistál, říkal jsem si, že je škoda, že jsem takovou chybu udělal. Pak jsme si ale vyžádali materiály od rozhodčích a po jejich důkladném prostudování absolutně nechápu, za co jsem penalizaci dostal. Absolutně žádný prohřešek proti pravidlům jsme nikde nenašli. Bohužel ale nemůžeme ani protestovat a přišli jsme tak o jasné vítězství.“ Finálový let ale ještě čekal Japonce Muroyu. Ten zalétl bez chyby a zaznamenal třetí nejrychlejší čas.

Kirby Chambliss of the United States performs during race day at the fourth round of the Red Bull Air Race World Championship in Budapest, Hungary on July 2, 2017. // Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool // P-20170702-01354 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Kirby Chambliss of the United States

V celkovém hodnocení šampionátu je Šonka stále druhý, o dva body za Japoncem Muroyou. Teď se z toho ale příliš neraduje. „Když víte, že jsme tu měli vyhrát, vrátit se do čela šampionátu a navíc si vytvořit alespoň nějaký náskok, ale sporná penalizace Vás o to připraví, radovat se rozhodně nemůžete. Rozhodně ale nebudeme brečet a v příštím závodě v Kazani budeme chtít dokázat, že nahoru patříme,“ uzavírá Šonka.

Petr Kopfstein se usadil na pátém průběžném místě s 23 body, stejně bodů jako on má Němec Matthias Dolderer. Vede Japonec Muroya (39 bodů), druhý je Martin Šonka (37 b), třetí Pete McLeod (26 b) a čtvrtý Kirby Chamblis (25 b). Páté pokračování Red Bull Air Race 2017 proběhne 22. a 23. července v Kazani v Rusku.

Miroslav Oros, airZone.TV
foto: Red Bull

 

 

Zveřejnit odpověď