San Diego: Suverénní Muroyovo vítězství, Šonka i Kopfstein v nejlepší osmičce, Šonka drží vedení

P-20170417-00132_News

Další krásný závod jsme mohli sledovat v noci z neděle na pondělí. V San Diegu se děly věci. Závod zejména skvělými lety v Round of 8 a Final 4 ovládl Japonec Yoshihide Muroya. Druhým místem všem vyrazil dech Slovince Peter Podlunšek, třetí místo přes chybu ve Final 4 uhájil Matthias Dolderer. Martin Šonka podlehl právě vítěznému Japonci, ale obsadil páté místo, díky kterému udržel průběžné vedení v šampionátu. Výborně v San Diegu létal Petr Kopfstein, který poprvé v kariéře nahlédl do nejlepší osmičky, obsadil šesté místo a průběžně je desátý.

Závod jsme sledovali živě…

Round of 14

Round of 14 začalo ve 22 hodin našeho času. A už Round of 14 přineslo v San Diegu překvapivé výsledky!
V první dvojici přelétal Japonec Muroya Kanaďana McLeoda.
Hned ve druhé dvojici všem vyrazil dech Slovinec Podlunsek, který porazil favorizovaného Australana Matta Halla a poprvé se probojoval do první osmičky.
Ve třetí dvojici sice oba piloti zalétali časy přes minutu, ale domácí Kirby Chamblis byl rychlejší než Francouz Francois Le Vot.
Čtvrtá dvojice extrémně zajímala české fanoušky. Bohužel, Martin Šonka byl s časem 59,479 o 0,4 vteřiny pomalejší než Francouz Nicolas Ivanoff. Čas mu ale v té chvíli stačil na postup z pozice nejlepšího z poražených.

Let Martina Šonky v Round of 14:

 

V pátém souboji vrátil úsměv na tváře českých fanoušků Petr Kopfstein, který časem 0:59,730 o půl vteřiny porazil Španěla Juana Velardeho a poprvé se dostal do finálové osmičky.

Postupový let Petra Kopfsteina:

 

Šestý souboj přinesl jednoduchou práci pro domácího Kirby Chamblise, který i se 2 vteřinami penalizací porazil Chilana Christiana Boltona, který zaznamenal dokonce 6 vteřin penalizací a dvěma sraženými pylony zaměstnal na pár minut personál Red Bullu.
Zbývala poslední dvojice, na kterou čekal i stále se na pozici lucky loosera držící Martin Šonka. Nováček Red Bull Air Race Mikael Brageot z Francie naštěstí nezazářil a zaletěl pomalejší čas než Martin, což znamenalo postup Martina Šonky mezi nejlepších osm. Matthias Dolderer z Německa druhým nejlepším časem dne Francouze porazil.

Nejrychlejším pilotem Round of 14 byl Slovinec Podlunsek! Oba Češi se poprvé probojovali do finálové osmičky!

Round of 8 začala o půlnoci našeho času

V Round of 8 se utkají následující dvojice:

Martin Šonka (CZE) vs. Yoshihide Muroya (JAP)

První letí Martin Šonka. Čas 59,492 – bezchybný let, pokud Muroya zaletí podobně jako v Round of 8, postoupí.
Ale teď je pod tlakem Japonec. 1. mezičas téměř totožný, 2. mezičas také pomalejší a ztráta narůstá, 3. mezičas a Japonec je rychlejší, a Yoshidide Muroya je ve Final 4.
Poslední pull-up manévr rozhodl! Japonec zatáhl na jeho vrcholu více než Čech a do cílové brány se vřítil o dvě desetiny vteřiny rychleji.

Martin Sonka the Czech Republic performs during the qualifying day at the second stage of the Red Bull Air Race World Championship in San Diego, United States on April 15, 2017. EDITORIAL NOTE: Multiple images were used to compose this picture! // Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool // P-20170416-01328 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Petr Kopfstein (CZE) vs. Matthias Dolderer (GER)

Petr Kopfstein slibuje v rozhovoru, že proti mistrovi světa za to vezme! Riskantní let s těsnými průlety bran na hraně penalizací a čas 59,836 – prakticky totožný čas jako v Round of 14. Papírově by neměl mít Matthias Dolderer problém, ale před výkonem Petra Kopfsteina dnes klobouk dolů!
Let Matthiase Dolderera je sice těsně po průletu cílovou branou ještě kontrolován rozhodčními, ale čas 59,105 platí, což znamená postup pro Německého šampiona.
Oba čeští piloti dnes končí před branami Final 4. Petr Kopfstein ale, přestože si v rozhovoru neodpustil postesknutí, že soupeř měl být penalizován, zaslouží velkou pochvalu – ve své druhé sezóně létá naprosto vyrovnaně se světovou špičkou.

Petr Kopfstein of the Czech Republic smiles during the finals at the second stage of the Red Bull Air Race World Championship in San Diego, United States on April 16, 2017. // Balazs Gardi/Red Bull Content Pool // P-20170417-00482 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Kirby Chamblis (USA) vs. Nicolas Ivanoff (FRA)

První letí Kirby Chamblis. Letí dobře, k maximálnímu přetížení se blíží i v zatáčkách. Let bez chyby, čas ale jen 1:00.855, to by neměl být pro Nicolase Ivanoffa problém.
První mezičas Francouze lepší, ale zní klakson označující dvouvteřinovou penalizace, takže se zřejmě bude radovat Američan. Ano, je to tak! 1:01.946 včetně 2 vteřin penalizací za špatný náklon v brance číslo 3. Kirby Chamblis je ve Final 4.
Martin Šonka je aktuálně pátý a Petr Kopfstein šestý.

Michael Goulian (USA) vs. Peter Podlunsek (SLO)

Michael Goulien je první na trati. Tři vteřiny penalizace za trefený pylon! To jsou věci – Peter Podlunsek bude mít šanci na první postup do Final 4. 1:02,118 – to by měl Slovinec zvládnout. Jen udržet nervy na uzdě.
Peter Podlunsek spouští dým a jde na to. Náletová rychlost velice pomalá – pouze 192 uzlů. Letí ale s vědomím, že Michael Goulian chyboval. Poslední pull-up manévr a čas 1:01.432. Podlunsek je k velké radosti svého týmu ve Final 4!
Martin Šonka získává 6 bodů za 5. místo, Petr Kopfstein 5 za 6. místo.

FINAL 4

Ve Final 4 nastoupí postupně Yoshihide Muroya, Matthias Dolderer, Kirby Chamblis a Peter Podlunšek.

Yoshihide Muroya z Japonska prolétá startovní branou rychlostí 199,4 uzlů, letí senzační trajektorii, brilantní pull-up manévry, těsné průlety okolo šikany, to je let na vítězství. Čas 58,529 – myslím, že jsme viděli dnešního vítěze.

Hozená rukavice pro Matthiase Dolderera. Dolderer letí výborně a na druhém mezičase už vede, stejně jako na třetím. Ale je tu penalizace za sražený pylon a výsledný čas 1:01.648. Matthias Dolderer letěl na vítězství, ale nakonec nemusí být ani na pódiu. Martin Šonka udrží průběžné vítězství v šampionátu.

Zbývají dva borci, kteří mají velkou šanci na pódium, i když první z nich Kirby Chamblis se zatím nedokázal dostat pod jednu minutu. První mezičas jen o tisícinu pomalejší, druhý ale už o půl vteřiny horší, po třetím to je už více než vteřina a pak přichází dvouvteřinová penalizace. Výsledný čas 1:02.713 a průběžné třetí místo.

O výsledné podobě výsledkové listiny rozhodne slovinský medvěd Peter Podlunšek. Červenomodrý Edge 540 V3 je na trati. Opatrný let a ztráta hned od počátku. Pokud ale neudělá chybu, mohlo by to být vzhledem k chybám soupeřů druhé místo. Ano, je to tak! Čas 1:00.454 znamená druhé místo.

P-20170417-00114_News

Z vítězství se raduje zaslouženě Japonec Yoshihide Muroya!

Martin Šonka drží průběžné vedení s 21 body, druhý je Matthias Dolderer (16.) a třetí Yoshihide Muroya (15.). Petr Kopfstein je s pěti body desátý!

Třetí závod nás čeká 3. – 4. června v japonské Chibě.

On-line sledoval Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď