Šonka nakonec bronzový, z titulu se raduje Australan Hall

Poslední závod série Red Bull Air Race hostila o víkendu 7. – 8. září japonská Chiba. Český obhájce titulu z roku 2018 Martin Šonka do závodu nastupoval z průběžné vedoucí pozice. Společně s ním měli šanci na titul ještě Australan Matt Hall a domácí japonský pilot Yoshihide Muroya. Závod se odehrával v tropických teplotách, vysoké vlhkosti a s hrozícími tropickými bouřemi.

AP-21FS6R4X91W11_news

Muroya, Hall a Šonka nad Chibou (foto Red Bull)

Sobota 7. 9. – Kvalifikace

Už tréninkové lety napověděly, že Martin Šonka dorazil do Japonska z mistrovství světa v letecké akrobacii ve Francii v dobré formě a s chutí vítězit. Dva volné tréninky vyhrál, v jednom byl čtvrtý. Výbornou formu potvrdil i v kvalifikaci, ve které zalétl druhý nejlepší čas – 0:56.879. Lepší byl jen Španěl Juan Velarde s časem 0:56.760. Petr Kopfsetein prolétl trať také solidně – čas 0:57.777 znamenal šesté místo.
Aspiranti na titul zalétali také časy v první polovině výsledkové listiny – Yoshi Muroya byl pátý (0:57.570) a Matt Hall sedmý (0:58.056).

Video: Sobotní kvalifikace (video Red Bull)

Sobota byla pro Martina Šonku zakončena velice příjemně. Po kvalifikaci mu byl předán pohár DHL Fastest Lap pro pilota s nejvíce nejrychlejšími koly v závodech. “Zrovna jsem vylezl z letadla, uvařený a přemýšlím, jak zrychlit a co udělat lépe. Ale samozřejmě mám z toho radost,” komentoval zisk poháru český pilot.

AP-21GDXBG3W2111_news

Martin Šonka s cenou DHL Fastest Lap (foto Red Bull)

Neděle 8. 9 – Round of 14

Kvůli očekávané nepřízni počasí byl úplně zrušen nedělní závod Challenger Class a začátek závodu Master Class byl přesunut už na 10. hodinu dopolední japonského času (3 hodiny SELČ).

Souboj č. 1: Ben Murphy (GBR) vs. Yoshihide Muroya (JAP)
První nervy drásající souboj na sebe nenechal dlouho čekat. Brit Murphy zaletěl výborný čas 0:57.897, který domácí miláček nedokázal překonat. Přesto zaletěl Muroya skvělý čas 0:57.912, který mu dával reálnou naději postoupit do Round of 8.

Souboj č. 2: Pete McLeod (CAN) vs. Matthias Dolderer (GER)
Kanaďan letěl výborně, ale nevyhnul se vteřinové penalizaci za vylétnutí z koridoru trati. I s touto vteřinou ale zapsal čas 0:57.451. Německý pilot letěl sice čistě, ale o téměř dvě vteřiny pomaleji, takže postup zaslouženě slavil Pete McLeod.

Souboj č. 3: Mikael Brageot (FRA) vs. Petr Kopfstein (CZE)
Šestý pilot z MS v akrobacii 2019 Mika Brageot letěl jako první a na jistotu. Neudělal žádnou chybu, ale čas 0:59.021 dával českému pilotovi reálnou šanci na postup. Petr Kopfstein si ale bohužel dostatečně nepohlídal vstupní rychlost do trati a protože ji překročil o více než 2 knoty, byl diskvalifikován. Škoda. Po dobrých výkonech v Japonsku trochu hořké zakončení účinkování v Red Bull Air Race.

AP-21GNEAB352111_news

Petr Kopfstein a jeho kompletní tým (foto Red Bull)

Souboj č. 4: Cristian Bolton (CHI) vs. Francois Le Vot (FRA)
První letěl Chilan Bolton a čistým letem a časem 0:58.252 vytvořil na Francouze solidní tlak. Ten se s ním však dokázal vyrovnat, tratí proletěl také bez chyb a v čase rychlejším, než jeho soupeř – 0:57.408. Yoshi Muroya stále držel pozici „lucky loosera“.

Souboj č. 5: Michael Goulian (USA) vs. Matt Hall (AUS)
Souboj dvou loňských medailistů. Američan předvedl čistý let a jeho čas byl také velice dobrý – 0:58.032. Matt Hall je ale na tlak zvyklý, kontroval čistým a o vteřinu rychlejším časem 0:57.029 a postoupil do Round of 8.

Souboj č. 6: Nicolas Ivanoff (FRA) vs. Martin Šonka (CZE)
Loni v listopadu se ve stejném souboji utkali tito dva soupeři v Texasu a český pilot musel pro zachování naděje na titul v obou případech zvítězit. Nicolas Ivanoff se vyvaroval chyb, ale jeho čas 0:58.518 dával obhájci titulu létajícímu doposud v Japonsku v dobré formě velkou naději na úspěch. Rozhoduje se ale v trati, nikoliv na papíře. Martin Šonka letěl sice rychleji než francouzský pilot, ale ve vertikálním manévru po bráně č. 13 překročil o dvě desetiny povolené přetížení 11 G, což znamenalo vteřinovou penalzaci. Výsledný čas 0:58.808 znamenal bohužel vyřazení a konec nadějí na obhajobu titulu.

AP-21GDY6D5H2111_news

Martin Šonka

Souboj č. 7: Kirby Chamblis (USA) vs. Juan Velarde (ESP)
Americký matador Kirby Chamblis byl v kvalifikaci poslední. Brzké dopolední lety mu ale asi dělají dobře, protože tratí prolétl čistě a v čase 0:57.306. To bylo na Španěla moc velké sousto – letěl sice také čistě, ale času z kvalifikace se přiblížit nedokázal. Výsledek 0:58.180 znamenal vyřazení. A také fakt, že Japonec Muroya postoupil jako šťastný poražený do Round of 8.

Neděle 8. 9. – Round of 8

Ben Murphy (GBR) vs. Pete McLeod (CAN)
Britský pilot vlétl do trati poněkud bezhlavě a nasbíral hned pět trestných vteřin za sražený pylon a nepovolený náklon – výsledný čas 01:04.248. Kanaďan McLeod měl tak jednoduchou práci, trať proletěl čistě a s časem 0:58.349 postoupil letos podruhé do Final 4.

Yoshihide Muroya (JAP) vs. Francois Le Vot (FRA)
Fakt, že musel v Round of 14 dlouho vyčkávat, zda postoupí jako šťastný poražený nebo ne, nezanechal na Yoshihide Muroyovi žádnou stopu. Trať proletěl pěkně a rychle a byl z toho čas 0:57.895. Francouzský pilot odpověděl podobně, jako Brit v předchozím souboji – pěti trestnými vteřinami za nepovolený náklon a pylonhit. Do Final 4 postoupil Muroya.

Nicolas Ivanoff (FRA) vs. Kirby Chambliss (USA)
Nicolas Ivanoff letěl čistě, ale pomalu – 0:59.096. Kirby Chamblis letěl první dva mezičasy rychleji, ve druhém vertikálním manévru ztratil, v tom třetím ale ztrátu dohnal a postoupil.

Mikael Brageot (FRA) vs. Matt Hall (AUS)
Pěkný let mladého Francouze, ale jedna vteřinka navíc za překročení povoleného přetížení 10,99 G. Výsledný čas 0:59.731 a slušná příležitost pro Matta Halla. Ten předvedl velice čistý a plynulý let bez jediné chyby. Čas 0:58.606 znamenal postup do Final 4.

Neděle 8. 9. – Final 4

Yoshihide Muroya by získal titul pouze v případě, že ve Final 4 zvítězí a Matt Hall skončí čtvrtý. Jakýkoliv jiný výsledek by znamenal titul pro Matta Halla.

Pete McLeod (CAN)

Pět trestných vteřin ve Final 4! Trefený pylon a nepovolený náklon. Čas 01:04.028 – dobrá zpráva pro Matta Halla – tento čas by měl překonat snad i se zavřenýma očima.

Yoshihide Muroya (JAP)

Domácí pilot v Chibě dominoval už dvakrát – v roce 2016 a 2017. Přestože šance na titul měl minimální, motivovala ho alespoň snaha vyhrát poslední závod před domácím publikem. Krásný agresivní, ale čistý let zakončený oslavnými výkruty. Čas 0:58.630 a průběžné vedení. Šance na titul stále žila.

Kirby Chambliss (USA)

Služebně nejstarší pilot, skoro šedesátiletý Kirby Chamblis, vlétl do trati rychlostí 190,9 knotů, tedy maximální možnou povolenou. Všechny mezičasy měl ale pomalejší než Japonec. Čas 0:59.601 a průběžné druhé místo. Rozhodnout měl stejně jako loni úplně poslední let.

Matt Hall (AUS)

V rozhovoru po přistání Matt Hall řekl: „Věděl jsem, že Pete McLeod měl spoustu trestných vteřin, tak jsem si jen říkal, že nesmím udělat nějakou stupidní chybu, jako třeba překročit fatálně přetížení a být diskvalifikován. To bych si vyčítal do konce života.“ Žádnou stupidní chybu neudělal. Na letu sice bylo vidět, že Australanovi nejde o vítězství v závodu, ale o celkový triumf. Výsledný čas 01:00.052 tomu odpovídal, ale stačil – třetí místo v Japonsku a titul mistra světa pro sympatického Australana. Třikrát už byl Matt Hall blízko a vždy skončil druhý – v jeho osmé sezóně to vyšlo.

RBAR_2019_Matt_kokpit

Mistr světa Matt Hall těsně po prolétnutí cílovou branou

Neděle 8. 9. – Vyhlášení výsledků

Třešničkou na dortu japonského finále Red Bull Air Race bylo třetí vítězství domácího miláčka Yoshihide Muroyi. Vyhrál zde třikrát z pěti závodů – úctyhodný výkon. Druhý v Japonsku skončil Američan Kirby Chambliss a třetí Matt Hall.

RBAR_Chiba_bedna

Chiba: 1. Muroya, 2. Chambliss, 3. Hall

V konečném účtování se na třetí příčku postavil Martin Šonka a z Japonska si odváží trofej, kterou ještě ve sbírce nemá. V roce 2017 byl stříbrný, v roce 2018 zlatý a v roce 2019 bronzový. Kdo to má? Na druhé místo vystoupal Yoshihide Muroya a na příčku nejvyšší Matt Hall. Petr Kopfstein zakončil dosavadní kariéru v Red Bull Air Race třináctou celkovou příčkou.

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

RBAR_2019_bedna

RBAR 2019: 1. Hall, 2. Muroya, 3. Šonka

RBAR_2019_standings

Co říci závěrem?

Red Bull Air Race pro tuto chvíli končí. Škoda – jde o velice zajímavý a divácky atraktivní formát leteckých závodů s rostoucí televizní sledovaností. To vše při zachování maximálního důrazu na bezpečnost pilotů, diváků i podpůrného personálu. Věřme, že se časem najde investor, který se rozhodne odkoupit od vlastníků práva, a který především dokáže zajistit seriálu kvalitní vedení. Vedení, které bude schopné a ochotné aktivně vyhledávat vhodná místa pro pořádání závodů, plánovat závody na dlouhé měsíce a roky dopředu, komunikovat se všemi zainteresovanými stranami. Právě toto dosavadnímu vedení chybělo a není divu, že seriál dopadl, jak dopadl.

Těch několik posledních let s Red Bull Air Race bylo krásných. Děkujeme všem, kteří se o to přičinili. Letecký sport ale není jen o Red Bull Air Race – věříme, že si najdete cestu i ke sledování ostatních leteckých sportů. Třeba i naším prostřednictvím.

Miroslav Oros, airZone.TV


 

Zajímavá související videa:

Medialonek Matta Halla

Souhrn Chiba Master Class

Souhrn Chiba Challenger Class

Zveřejnit odpověď