Jak probíhal rollout letounu L-39NG? Přečtěte si přepis v češtině s bohatou fotodokumentací

Pátek 12. října 2018 se stal významným milníkem projektu letounu L-39NG akciové společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Právě v tento den krátce před polednem výrobce poprvé oficiálně vytlačil před zraky pozvaných hostů nový letoun před hangár č. 133. Byli jsme na místě a na facebookové stránky Aera Vodochody jsme přenášeli ceremoniál živě (zkrácený záznam ZDE). Ceremoniál probíhal vzhledem k většině zahraničních hostů v angličtině, proto pro české příznivce přinášíme jeho přepis do češtiny. Jako bonus přidáváme také několik fotografií z příprav ceremoniálu a ze zákulisí.

Scénář a realizace akce byly připravovány několik týdnů dopředu. Lokalitou pro rollout byl zvolen prostor před hangárem 133 v areálu Aera Vodochody. Tento hangár bude sloužit jako tzv. final assembly line, tedy finální montážní linka, ze které budou vyjíždět prakticky hotová letadla.

BVF022073

Stavba jeviště a hlediště započala už v úterý 9. října ráno. Ve čtvrtek 11. října během dne proběhlo několik zkoušek ceremoniálu, při kterých byly dotaženy drobné nedokonalosti ve scénáři a dispozici scény.

BVF022062

V pátek se začal organizační tým scházet „na place“ už kolem osmé hodiny. Proběhly poslední zkoušky, místa k sezení byla opatřena jmenovkami a dárkovými taškami, krásné hostesky instruovány jak vítat hosty a usadit je na jejich místa.

BVF022069

Naše televize měla kromě běžné reportérské činnosti na starosti i přímý internetový přenos z akce. Režijní pracoviště jsme měli v těsné blízkosti hlediště i jeviště.

BVC043984

Ceremoniál začal jen s velice drobným cca 15 minutovým zpožděním, což ale nikoho vzhledem k jedinečnosti akce, množství významných lidí na místě a velice složité logistice nepřekvapilo a dalo by se říct, že ani nijak neurazilo. Za moderátorku akce zvolili organizátoři Lucii Výbornou – v tomto případě červenou. A nutno předeslat – volba to byla vynikající. Ta nejprve přivítala vzácné hosty – jmenovitě předsedu vlády České republiky Andreje Babiše, ministra obrany Luboše Metnara, bývalého velitele vzdušných sil Armády ČR Jiřího Vernera, zástupce velitele vzdušných sil Armády ČR Petr Lančiho a další vzácné představitele vlády, ministerstev, firem, finančních institucí a médií a také účastníky probíhající konference uživatelů stávajících letounů L-39. Lucie Výborná krátce představila projekt letounu L-39NG, který byl oznámen v roce 2014, první díly byly vyrobeny v roce 2017, linka pro kompletaci dílů byla otevřena letos v lednu. Poté předala slovo premiérovi české vlády Andreji Babišovi.

BVC044005

Prvním z řečníků byl předseda vlády České republiky Andrej Babiš. Zde je přepis jeho projevu: „Dámy a pánové, jsem tu dnes především proto, že český obranný průmysl má opět díky Aeru Vodochody schopnost vyrobit produkty konkurenceschopné na mezinárodním trhu. Je nutné deklarovat tuto schopnost jako strategickou pro náš stát. V roce 1936 jsme patřili k celosvětové špičce v obranném průmyslu. V návaznosti na tento historický fakt se můžeme i dnes soustředit na výrobu letadel a dalších produktů obranného průmyslu. Těší mě vidět, že český výrobce letadel je zpět na mezinárodní scéně jako seriózní hráč, o čemž svědčí i dnešní rollout nového letadla. Poslední rollout jsme zažili v roce 1997, tedy před 21 lety. Letouny Aera Vodochody vždy využívala i armáda České republiky a já doufám, že tomu bude stejně i s letouny L-39NG. Do projektu je zapojeno více než čtyřicet dalších českých dodavatelů, takže na úspěchu projektu bude profitovat celý český letecký průmysl. Vidím hlavní tři benefity, který projekt L-39NG přinese – průmyslový, schopnost vyrábět vojenská letadla zůstane v České republice; ekonomický a sociální – Aero bude produkovat tréninková letadla, udržovat je, tím pádem zaměstnávat hodně lidí a také platit ze svého zisku daně; a politický, prodej vojenské techniky je dobrým prostředkem pro navazování dlouhodobého mezinárodního partnerství s dalšími zeměmi a zvyšuje image České republiky v zahraničí. Na závěr chci říct, že jsem osobně přesvědčen, že tento produkt bude mít úspěch, budu pro to dělat maximum a očekávám, že to samé budou dělat i ministři mé vlády. Děkuji.“

BVC044007

Po předsedovi vlády promluvil prezident a CEO Aera Vodochody Giuseppe Giordo: „Dobrý den dámy a pánové, dobrý den pane premiére, dobrý den pane ministře, je to velká čest pro všechny zaměstnankyně a zaměstnance Aera Vodochody vás tu dnes mít a společně oslavil významný milník nejen pro Aero Vodochody, ale pro celý český letecký průmysl. Jak už řekl pan premiér, po dvaceti letech přicházíme na trh se zcela novým produktem, který je kombinací toho nejlepšího z tisíců už vyrobených letounů v minulosti s nejmodernějšími dostupnými technologiemi dneška. Potenciál trhu je kolem 3000 letounů v následujících patnácti letech a my věříme, že dokážeme získat významnou část tohoto trhu. Máme totiž pro naše potencionální zákazníky nejefektivnější a přitom nejlevnější řešení, a také máme potenciál v současných uživatelích stávajících letounů L-39. Jsme tu dnes díky práci velkého počtu inženýrů, techniků a dělníků Aera, partnerů a dodavatelů Aera. Všem musím poděkovat za všechno, co udělali. Jsme tu dnes také díky tomu, že si Aero přes události posledních dvaceti let udrželo schopnosti vyrábět a podporovat vlastní letadla. Za to musím speciálně poděkovat našemu vlastníkovi – společnosti Penta, která je tu zastoupena Markem Dospivou, především za její vizi podporovat výrobu letadel. Penta k Aeru nepřistoupuje jen jako k investiční příležitosti, vážně bere i sociální a politickou úlohu Aera. Za průběžnou podporu Penty jménem všech žen a mužů Aera i jménem svým velice děkuji. Mnoho lidí o nás říkalo, že prodáváme slova a nikoliv fakta. Brzy všichni uvidíme, že zákazníci, kteří se už rozhodli objednat si náš nový produkt, ho budou mít velice brzy. Dosáhli jsme mnoha milníků ve výrobě, ale dosáhli jsme i důležitých milníků v obchodu. Máme několik prvních mezinárodních zákazníků, zavázali jsme se dodat první sériové letadlo v roce 2020, od konce roku 2017 máme certifikovaný meziprodukt mezi stávajícím letounem L-39 a L-39NG – letoun L-39CW, takže znovu opakuji – neprodáváme slova, ctíme naše závazky a vše, co řekne kdokoliv z žen a mužů Aera Vodochody platí a Aero dostojí svým závazkům. Děkuji ještě jednou, že jste přišli, doufám, že si společně užijeme premiéru našeho nového dítěte, které sice ještě dnes nepoletí, jen přijede, ale poletí velice brzy. Děkuji.“

BVF022136

V další části programu moderátorka Lucie Výborná odprezentovala statistiku počtu vyrobených letounů L39 (více než 3000), jeho využitelnost jako výcvikového letounu, lehkého bitevníku nebo jako akrobatického letounu, zmínila, že stále více než 600 letounů je letuschopných po celé zemi, létají stále ve více než 46 světových zemích a využívá je více než 20 demotýmů. Poté následovala sekvence několika videí, kterou si můžete vychutnat ve záznamu zveřejněném výše. Kromě vizualizace možností letounu L-39NG byla zajímavá i vizualizace budoucí výroby L-39NG, která ale byla ve všech detailech veřejná jen pro přítomné – v přímém přenosu i záznamu jsme museli odvysílat mírně upravenou verzi s rozmazanými citlivými pasážemi.

BVF022158

A pak už přišel všemi očekávaný moment. Po odpočítávání vteřin a efektní videosekvenci se velkoplošná obrazovka rozestoupila, o malý moment později se začal otevírat i hangár č. 133. Jeho interiér byl zcela zamlžen, mlhou občas probleskl záblesk laseru. Po několika vteřinách z mlhy začala vycházet dvojice mladých mechaniků táhnoucí letoun L-39NG, za nimi za odtokovou hranou křídla jistila pohyb letounu další desítka zaměstnanců a za letounem se z mlhy vynořila další zhruba třicítka lidí. Krásný, efektní a dojemný moment, který nepotřebuje další komentář.

Podívejte se na záznam výjezdu L-39NG z hangáru z jiné kamery
(můžete si i zapnout zvuk)

Zbytek programu slavnostního rolloutu letounu L-39NG byl po spuštění závěrečného videa, ve kterém stávající uživatelé letounu L-39 popřáli novému letounu hodně štěstí a vyjádřili také touhu jednou na tento letoun přesedlat, ve znamení fotografování, rozhovorů a oslav tohoto významného okamžiku pro český letecký průmysl. My jsme je zachytili v dalších fotografiích.

BVC044051

Bližší pohled na první oficiální výjezd letounu L-39NG z hangáru č. 133

BVC044026

Hlediště bylo zcela zaplněno zástupci armád, vlád, partnerů a také médií

BVF022197

Letoun L-39NG v celé své kráse

BVC044059

Andrej Babiš a Giuseppe Giordo připíjejí novému letounu L-39NG

BVF022324

Šéfkonstruktér letounu L-39NG Jaromír Lang při rozhovoru s airZone.TV

BVF022282

Premiér české vlády Andrej Babiš s nezvykle pozitivním výrazem
při rozhovoru pro česká média před letounem L-39NG

BVF022253

Zadní pohled na letoun L-39NG

Vychutnat si můžete i video, které jsme pořídili před rolloutem v hangáru 133

Slavnostní ceremoniál byl v mírně modifikované formě zopakován i o den později v sobotu 13. října od 9:30 pro zaměstnance Aera Vodochody, jejich rodinné příslušníky a přátele. I sobotní akce se velice vydařila a airZone.TV byla opět u toho. V blízké budoucnosti tak přineseme i reportáž z tohoto rolloutu, zveřejníme nebo budeme sdílet také kompletní záznamy talkshow s pilotem Vladimírem Kvardou, šéfkonstruktérem Jaromírem Langem a vedoucím projektu L-39NG Martinem Hönigem.

Miroslav Oros a Vladimír Cettl, airZone.TV

Zveřejnit odpověď