Sdružení Ženy pro Balaton protestuje proti konání závodu Red Bull Air Race

Maďarský server Népszava (v překladu Referendum) přinesl ve středu 20. března 2019 zprávu, že po protestech obyvatel Budapešti proti konání červencového závodu Red Bull Air Race v Budapešti, který vedl k přesunutí závodu na Balaton, protestují proti pořádání závodu už i obyvatelé sídel sousedících s tímto největším středoevropským jezerem.

Balaton

S konkrétním prohlášením přišlo ekologické sdružení Ženy pro Balaton. Píše se v něm: „Pokud se organizátorům nepodaří předem prokázat bezpečnost akce v oblastech hluku, znečištění ovzduší a vody, pak nelze o organizaci akce uvažovat. Příjmy, ani dobrý mediální obraz země nejsou argumentem proti ohrožení životního prostředí.“ Sdružení také argumentuje faktem, že v jezeře Balaton neprobíhají v případě znečištění samočistící procesy, jako je tomu například v Dunaji.

K protestu se navíc začínají připojovat i další obyvatelé balatonských měst. Starosta města Zamárdi údajně veřejně neprojednal s obyvateli města výhody a nevýhody pořádání závodu. Dle serveru Népszava rozhodl o pořádání s argumentem, že desítky tisíc lidí, kteří závod navštíví, budou především velkým ekonomickým přínosem pro region.

Společnost RBAR GmbH zatím k této kauze vyjádření nevydala.

Další informace zjišťujeme.

Miroslav Oros, airZone.TV
Ilustrační foto: Susulyka

Zveřejnit odpověď