Slalomy na Pálavě přinesly atraktivní podívanou

Vodní nádrž Nové Mlýny, konkrétně lokalita okolo obce Strachotín, byla od 9. do 12. září 2020 dějištěm Otevřeného mistrovství České republiky v paramotorových slalomech. Na jihu Moravy se sešlo celkem 22 pilotů z České republiky, Polska, Německa, Belgie a Itálie. Původně se zde v tomto termínu mělo konat mistrovství světa, to bylo ale přesunuto na rok 2021.

Paramotorové slalomy – tedy létání na čas s motorovými padákovými kluzáky mezi nafouknutými pylony – to je velice atraktivní podívaná. Z bezpečnostních důvodů je možné tento sport provozovat výhradně nad vodou. Případné nezvládnutí pilotáže a pád do vody tak nekončí úrazem a destrukcí stroje, ale pouze malým zdržením průběhu závodu, během kterého dojde k vylovení pilota profesionálními vodními záchranáři, který následně vysuší stroj, usuší vybavení i sebe a pokračuje v soutěži. Tuto zkušenost zažili letos na Pálavě tři piloti. Přes nedobrovolné koupání všichni nakonec soutěž dokončili.

Soutěži přálo počasí a podařilo se odlétat celkem patnáct soutěžních letů v základní části a další dva nebo tři v sobotním finále. Létalo se mezi pěti pylony a katalog soutěžních úloh čítal celkem 20 možných variant tratí s délkou letu do jedné minuty.

Keywords: létání-Slu¨ovice-Strachotín-PPG

Vítězové v kategorii PF1 – 1. Halama, 2. Klement, 3. Bernat

Kategorii PF1, tedy paramotorů bez podvozku, ovládli čeští piloti. Po základní části druhý Luboš Halama dokázal ve finále přelétat doposud vedoucího Milana Klementa a radoval se z titulu mistra České republiky. Podobně dokázal ze čtvrtého na třetí místo závěrečnými dvěma lety poskočit Polák Bernat, který porazil svého týmového kolegu Nowického.

Keywords: létání-Slu¨ovice-Strachotín-PPG

Stupně vítězů PL1 – 1. Bogdal, 2. Kozarzewski, 3. Procházka

V kategorii PL1 – paramotorů s podvozkem – dominovali polští piloti. Vítězství si z jižní Moravy odvezl Wojtek Bogdal, druhý skončil Pawel Kozarzewski, následovali dva Češi – třetí Václav Procházka a čtvrtý Roman Tomíček.

Paramotorové slalomy jsou velice atraktivní podívanou s jednoduchými pravidly, takže i divák, který létání z břehu pozoruje, má přehled o dění nad vodní hladinou. Mistrovství světa 2021, na které by mělo přijet až 100 pilotů z celého světa, bude bezpochyby jedním z vrcholů letecké sezóny 2021. Takže si tento podnik zařaďte do svého diáře na září 2021.

Reportáž airZone.TV z Otevřeného mistrovství České republiky v paramotorových slalomech bude mít premiéru na ČT Sport a www.airzone.tv v úterý 22. září v 17:30.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Jan Fridrich

Zveřejnit odpověď