Smartwings Group zavádí úsporná opatření

Po uzemnění Boeingů 737 MAX 8 z loňského března jsou současná omezení provozu související s bezpečnostními opatřeními proti šíření koronaviru další ranou i pro českou leteckou skupinu Smartwings Group. Tato skupina sdružuje letecké společnosti Smartwings a České aerolinie. K dnešnímu dni dosáhly ztráty společnosti související s uzemněním letounů B737 MAX 8, kterých má společnost ve flotile sedm a dalších patnáct jí má být dodáno v lednu 2021, téměř dvou miliard korun. Další ztráty přinese přirozeně i omezení provozu na provozovaných leteckých linkách. Smartwings Group se tedy dnes rozhodla přijmout balíček úsporných opatření. Přečtěte si kompletní tiskovou zprávu.

smartwings-9

Smartwings Group přijala soubor opatření a zavádí úsporný program

Praha, 6. března 2020 – Skupina Smartwings, jejíž součástí jsou letecké společnosti Smartwings a České aerolinie, zavádí v důsledku mimořádné situace způsobené epidemií koronaviru úsporný program a přistupuje k následujícím opatřením s cílem čelit ekonomickému dopadu koronaviru na společnosti Smartwings Group a zabránit větším škodám.

Úsporná opatření Smartwings Group:

– snížení mzdových nákladů
– nabídka možnosti dočasného přechodu na zkrácený pracovní úvazek a neplacené volno
– pozastavení výběrových řízení na nábor nových zaměstnanců
– pozastavení plánovaných výcvikových kurzů
– omezení výdajů na administrativu
– pozastavení plánovaných projektů nebo odložení stávajících na pozdější datum
– snížení frekvencí u většiny evropských destinací a revize letového řádu

Další opatření a kroky budou záviset na dalším vývoji epidemie v Evropě v následujících  týdnech. Celkový dopad současného vývoje na celkové příjmy skupiny není zatím možné odhadnout, nicméně očekávání těch největších leteckých společností je takové, že by se do 2 týdnů mohla situace postupně začít zlepšovat.

smartwings-8

Úsporný program bude realizován tak, aby bylo možné již  v počáteční fázi minimalizovat  dopady stávající  situace. Program vesměs kopíruje opatření, která v těchto dnech zavedly či zavádějí  všechny velké evropské společnosti jako např. Lufthansa, British Airways, Emirates a Ryanair.  ČSA, které jsou touto situací dotčeny nejvíce, byly již v minulých dnech nuceny přistoupit k rušení letů do italských destinací Milán a Boloňa a do korejského Soulu. K další redukci letů a revizi letového řádu  může dojít v případě dalšího poklesu poptávky.

Skupina Smartwings již podruhé během jednoho roku musí čelit zcela bezprecedentním a mimořádným okolnostem, které nemohla nijak ovlivnit. Od loňského března nemůže provozovat nové letouny  Boeing 737 MAX 8 z důvodu jejich globálního uzemnění. Ve flotile jich má 7 a dalších 15 měla společnost obdržet do ledna 2021. Škoda, kterou z tohoto důvodu společnost do dnešního dne utrpěla, přesáhla 2 miliardy korun a o způsobu její úhrady průběžně jedná se společností Boeing.

Vladimíra Dufková, tisková mluvčí  Smartwings Group
foto Smartwings

Zveřejnit odpověď