Šonka: „Čtvrté místo je fajn, ale rádi bychom ještě výš!“

Aktualizace – sobota 12:00 – Kvalifikace zrušena
Kvůli přetrvávajícímu špatnému počasí byla sobotní kvalifikace zrušena. Podle pravidel Red Bull Air Race se bude nasazovat do vyřazovacích bojů ROUND OF 14 podle stávajícího průběžného pořadí. Průběžně čtvrtý Martin Šonka se tak utká s nestorem Red Bull Air Race Maďarem Peterem Beseneyim. Start nedělního závodu je ve 14 hodin.

 

Aktualizace – sobota 9:30 – Start kvalifikace se kvůli počasí posouvá na 13:00.
Nízká oblačnost a déšť znemožňuje start kvalifikace. Další rozhodnutí padne v poledne. Zatím se předpokládá začátek kvalifikace ve 13 hodin.

rbar_spielberg_02

Po roce se vrací na místo, kde se svým týmem získal první umístění na stupních vítězů, když v posledním závodě sezony skončil třetí. Teď se Martin Šonka vrací na rakouský Red Bull Ring jako čtvrtý muž celkového pořadí Světového šampionátu Red Bull Air Race a říká: “Čtvrté místo je hezké, ale cílem je dostat se na stupně vítězů v celkovém hodnocení světového šampionátu. Takže musíme ještě zabrat.”

P-20150903-00210_News

Spielberg (AUT) –  Je to pro něj téměř domácí závod. Už v loňském roce ho tu podporovalo mnoho českých fanoušků a teď se Šonka těší, že jich nebude méně: “Máme zprávy, že se sem z Česka chystá opravdu hodně lidí, což je paráda. Když si vzpomenu, kolik českých vlajek vlálo na tribunách vloni, nemůžu se už dočkat závodu. Byl to opravdu výjimečný pocit.”

Jenže pohoda ho na alpském okruhu pro Formuli 1 rozhodně nečeká. Z pěti závodů sice letos posbíral stejně bodů, jako vloni za celou sezonu, přesto mu na záda hezky z blízka  dýchá smečka pěti pilotů, kteří využijí každého zaváhání. “Za námi je to ohromně vyrovnané. Během jediného závodu se může pořadí úplně přesypat. O to více nás pak mrzí chyba, kterou jsme udělali v minulém závodě v Ascotu. Místo stupňů vítězů jsme brali dva body za sedmé místo a nechali jsme ostatní přiblížit se na dostřel,” popisuje boj o body Šonka. Hned však dodává: ”Pro nás by byl úspěch být na stupních vítězů celkově na konci sezony. A to bereme jako náš cíl. Bude to velmi těžké, protože by to znamenalo přeskočit jednoho z pilotů z první trojky, která má před námi v tuto chvíly slušný bodový náskok. Ale uděláme pro to všechno, úplně nereálné to rozhodně není.”

P-20150903-00212_News

V pátek byly na programu tréninkové lety. Dnes, pokud to počasí dovolí, se poletí kvalifikace a v neděli pak samotný závod.

Zdroj: Ivan Krákora, tým Martina Šonky, Foto: Red Bull 

Zveřejnit odpověď