Šonka na úvod čtvrtý, Kopfstein devátý – v Abú Zabí slavil Goulian

V úvodním závodu série 2018 Red Bull Air Race se v nejlepším světle ukázal v posledních letech poněkud nevýrazný Američan Michael Goulian. Na první pohled na sobě během přestávky zapracoval – zhubl a i jeho Edge 540 V2 (tedy starší verze) má nastavený perfektně. Michael Goulian byl druhý v kvalifikaci, v Round of 14 přešel přes Nicolase Ivanoffa, v Round of 8 přes Matta Halla a nejrychlejší čas měl i ve Final 4.

Volný překlad komentáře videa: Michael Goulian po nevýrazných předešlých sezónách v Abú Zabí zazářil. V Abú Zabí zaznamenal teprve druhé vítězství v závodě Red Bull Air Race při své dvanácté sezóně v seriálu. Michael Goulian: „Už postup do Final 4 byl fantastický a vítězství – to byla ona pověstná třešnička na dortu.“ Na skvělý čas Michaela Gouliana nedokázal odpovědět ani loňský šampion Yoshi Muroya, který tak skončil druhý. Ben Murphy ve svém prvním závodu obstál – šesté místo!


Pikantní příchuť s trochu hořkou tečkou měl závod pro české fanoušky. Výsledky v kvalifiakci totiž vedly k historicky prvnímu přímému vyřazovacímu souboji obou českých pilotů a to hned v Round of 14. První letěl Petr Kopfstein, trať proletěl čistě a výsledkem byl čas 0:54.928. Martin Šonka byl na prvním mezičase horší, ale ztrátu postupně stahoval. Nakonec z toho byl čas 0:54.461 a postup mezi nejlepších osm. Čas Petra Kopfsteina bohužel na postup z pozice lucky loosera nestačil, bylo toho celkové deváté místo. “S devátým místem pochopitelně nejsem spokojený. S ohledem na tréninkové časy a nastavení letadla jsme si pomýšleli na 5. nebo 6 místo. Bohužel jsme zvolili špatnou linii, respektive stejnou jako vítěz kvalifikace Matthias Dolderer. V závodě se ale změnily podmínky, nefoukal vítr zprava a tam, kde v pátek pomáhal, v sobotu chyběl, takže letadlo ztrácelo energii,” komentuje prohru s krajanem Petr Kopfstein.

Martin Šonka měl i v osmičce přijatelného soupeře. Francouz Francois Le Vot zaletěl čas 0:55.111. Na letadle Martina Šonky bylo vidět, že sice neletí úplně podle jeho představ, ale výsledný čas 0:54.825 na postup do Final 4 stačil.

AP-1UNFMKQ7D2111_news

Do finále postoupil i loňský šampion Yoshihide Muroya, kterému v Round of 14 usnadnil práci Pete McLeod svou diskvalifikací za překročení limitu přetížení 12 G. V Round of 8 si „Joši“ poradil s nováčkem soutěže Benem Murphym, který ale létá velice dobře. Finálovou čtyřku doplnil Kirby Chamblis, který přešel přes dva Francouze Le Vota a Brageota.

Michael Goulien letěl ve Final 4 jako první. Po čistém letu se časomíra zastavila na hodnotě 0:53.695. Pak letěl Martin Šonka. Ale letadlo opět neletělo ideálně. Trať proletěl sice čistě, ale v čase 0:54.650. Následoval Kirby Chamblis, a protože byl pomalejší než Martin Šonka, mohli jsme se radovat z dalšího pódiového umístění českého pilota. Vše měl v rukou Japonec Muroya. Na čas Michaela Gouliana nestačil, ale výkon 0:53.985 stačil na stříbrnou příčku.

Martin Šonka si ještě vychutnal slavnostní medailovou ceremonii, po závodě však musel své trofeje předat Kirby Chamblisovi. Technická komise totiž po závodu zjistila, že motor letounu Edge 540 V3 českého pilota má o 3 stupně nepovoleně nastavený předstih. Plynula z toho diskvalifikace ve finále a sestup na čtvrtou příčku. „Bohužel, byli jsme dodatečně potrestáni za špatně nastavený předstih a místo třetího místa jsme nakonec čtvrtí. Technická komise to kontroluje po každém závodě a vždy jsme prošli. Nikdy jsme to nekontrolovali před závodem, protože se nám předstih nikdy neposunul a předpokládali jsme, že to bude v pořádku i tentokrát. Měli jsme to zkontrolovat, ale v záplavě jinych technických problémů jsme očekávali, že to bude v pořádku jako vždy,“ komentoval příčinu diskvalifikace Martin Šonka na svém facebookovém profilu.

Souhrn výsledků najdete ZDE.

Druhý závod Red Bull Air Race se koná 21. a 22. dubna v Cannes ve Francii.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto a video: Red Bull

Zveřejnit odpověď