Letos pokořil Pyreneje, pokoří příští rok Alpy? Rozhovor se Stanislavem Mayerem

Jméno Stanislava Mayera, jediného dosavadního českého pokořitele nejtěžšího extrémního „hike and fly“ závodu světa Red Bull X-Alps, je opět na 30-ti místné startovní listině závodu, ročníku 2017. Stanislav Mayer, který na posledním ročníku 2015 skončil dvanáctý, už zahájil tréninkovou přípravu.

Stanislav Mayer letos vletěl mezi světovou elitu. potvrdí to i na Red bull X-Alps 2017 ?
Stanislav Mayer letos vletěl mezi TOP světovou elitu. Potvrdí to i na Red Bull X-Alps 2017 ?

„Já jsem byl tedy hrozně šťastnej, že mě zase – podruhé teda – vybrali na závod Red Bull X-Alps 2017, “ říká český talent, původem z Liberce. Zahájení tréninku ale je jen jedna část celého kolotoče starostí, který Stanislavu Mayerovi začal, jak si můžete poslechnout v kompletním záznamu telefonického rozhovoru Stanislava Mayera s šéfredaktorem airZone.TV Zbyňkem Smetanou.

 

„Čekáme na trasu, kterou by nám měli organizátoři poskytnout. A teď je pro mě priorita za prvé trénink samozřejmě a také vlastně sháním sponzory a nějaké možnosti, jak tento náročný závod s celým týmem, který budu mít, tak jak to všechno absolvovat a jak to zafinancovat.“

Historicky 8. závod Red Bull X-Alps startuje 2. července 2017 a na 30 závodníků z 20 zemí celého světa bude opět čekat trasa kolem jednoho tisíce kilometrů dlouhá, kterou závodníci musí zdolat na paraglidingovém křídle nebo pěšky s leteckou výbavou na zádech.

Vítězi závodu zatím vždy byli Švýcaři. Poprvé v roce 2003 Kaspar Henny, pak 2 krát Alex Hofer (2005 a 2007) a 4 krát Chrigel Maurer (2009, 2001, 2013, 2015).

Stanislav Mayer a diváci X-Pyr 2016
Stanislav Mayer a diváci X-Pyr 2016

Se Švýcarem Chrigelem Maurerem se měl Stanislav Mayer příležitost seznámit na letošním obdobném, ale zhruba polovičním závodě X-Pyr, kde skončil na fantastickém druhém místě právě za švýcarskou legendou. Což naznačuje, že výkonnost českého závodníka významně roste, i když zůstává pokorný:

„No určitým způsobem se to dá srovnávat. Řekl bych, že určitě dejme tomu tam jezdí světová špička oba závody, takzvané „hike and fly“. Red Bull X-Alps je asi trošku větší – ta konkurence samozřejmě, protože třeba Francouzi tam jezdí hodně, budou tam 4 Franzouzi příští rok. Na tom závodě X-Pyr je samozřejmě také obrovská konkurence, třeba Chrigel Maurer, Aaron Durogati, se kterým právě jsme závodili a já jsem byl hrozně rád, že vlastně v letošním roce, na tom závodě X-Pyr, jsem byl schopen s touto špičkou závodit a opravdu vyrovnat se jim. Hrozně příjemný na tom všem bylo, že oni sami mě vzali mezi sebe. Takže to bylo fajn, když jsme byli někde na kopci nebo jsme šli třeba společně, tak jsme si dali navzájem napít nebo jsme se krásně bavili – nejenom o létání, ale i o osobních věcech. A to bylo fakt hrozně fajn.“

 

 

Let v Pyrenejích
Let v Pyrenejích

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nové zkušenosti Mayer určitě chce zúročit i v přípravě – v tréninku, vybavení, taktice, v týmu. Ale neplánuje žádné velké změny:

„No to je otázka. Na jednu stranu určitě změním pár věcí, ale ne chtěně. Já si myslím, že nám to vždycky fungovalo dobře a tomu odpovídají i ty výsledky, které se stále lepší. Nejenom mě, ale i celému našemu týmu bych řekl. Takže nic zásadního extra měnit nebudu a budu vlastně pokračovat v těch kolejích, které máme připravené a našlápnuté a funguje to. Takže není důvod moc něco extra měnit.“.

Podpůrný tým Stanislava Mayera
Podpůrný tým Stanislava Mayera

Jak už bylo řešeno, s tréninkem i sháněním sponzorů už extrémní „hike and fly“ paraglidista Stanislav Mayer začal:

„Nemám tedy přesný tréninkový plán, ale trénuju jak mi to čas dovolí. Teď jsem třeba minulý víkend běžel 30 kilometrů takový závod a opravdu v ostrém tempu, takže jsem asi tři dny potom nemohl pořádně chodit ze schodů, jak mě bolely všechny úpony a šlachy a svaly. A s tím lítáním to mám naplánované tak – chystám se v půlce ledna na finále světového poháru do Brazílie, kam jsem byl nominován a tam se hrozně těšim. A určitě si odtamtud odvezu dobré zkušenosti – mimo jiné tam budou právě i konkurenti, velká část konkurentů z Red Bull X-Alps. Takže určitě tam si o tom promluvíme, sejdem se, možná budeme společně běhat, trénovat, skromě tedy, kromě toho úžasného létání v Brazílii, které nás, doufám, čeká.“

AirZone.TV Standovi Mayerovi přeje, aby se zadařilo v přípravě i v celé sezoně 2017.

Zbyněk Smetana, airZone.TV, foto: archiv Stanislava Mayera

Zveřejnit odpověď