Světové hry 2017 – Nejlépe z Čechů si v Polsku vedl motorový paraglidista Milan Klement

Světové hry v neolympijských sportech pořádá od 20. do 30. července polská Vratislav. Mezi 31 sporty jsou, respektive byly i tři letecké. Soutěže motorových paraglidistů, swooperů a akrobatů na kluzácích totiž byly zařazeny do samotného úvodu her a dosoutěženo tak letci měli už 23. července.

V motorovém paraglidingu – konkrétně ve slalomech okolo pylonů – soutěžili v sedmnáctičlenné konkurenci tři čeští piloti. V devíti soutěžních úlohách si nejlépe z nich vedl Milan Klement, který obsadil velice slušné celkové 6. místo. Jiří Koudela skončil na 13. a Petr Matoušek na 15. místě. Zvítězil domácí polský pilot Wojciech Bogdal, stříbro získal Kittiphob Phrommat z Thajska a bronz si vylétal Marcin Bernat z Polska.

svetove_hry_paramotor
Zleva Jiří Koudela, Milan Klement a Petr Matoušek

36 pilotů se utkalo o světové tituly v disciplíně pilotování padáků, nebo chcete-li swoop. Dva čeští reprezentanti skončili až ve třetí desítce, konkrétně Jiří Blaška mladší na 27. a Mark Rahbani na 29. místě. Soutěž ovládli Američané. Na 1. místě skončil Nicolas Batsch, na 2. Curtis Bartholomew a 3. místo získala jedna ze dvou žen Cornelia Mihai reprezentující Spojené Arabské Emiráty.

Třetí leteckou disciplínou, tentokrát bez české účasti, byla akrobacie na kluzácích. Nejlepším z jedenácti účastníků byl úřadující mistr světa Ferenc Toth z Maďarska, stříbro si do Itálie odváží Luca Bertossio a z bronzu se raduje Eugen Schaal z Německa.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto Facebook Milana Klementa

Zveřejnit odpověď