Světové letecké hry 2015? Důkaz marketingové impotence FAI!

Svátkem všech letců nebo leteckými olympijskými hrami je označována akce organizovaná mezinárodní leteckou federací FAI – Světové letecké hry (anglicky World Air Games). Tato akce si klade také a především za cíl propagaci leteckého sportu co nejširší veřejnosti. Čtvrtý ročník Světových leteckých her proběhl od 1. do 12. prosince 2015 v Dubaji ve Spojených Arabských Emirátech.

2015art1.1 ZHOU_USAbig
Soutěž mladých umělců FAI na téma Světové letecké hry 2015:
Xinyun Zhou, 1. místo kategorie 6 – 9 let

Tento článek píši 21. prosince 2015. A dovolím si položit jednu zásadní otázku:

„Viděli, slyšeli nebo četli jste něco o Světových leteckých hrách v jejich průběhu nebo do dnešního dne?“

Předpokládám, že vaše odpověď bude obdobná, jako ta moje, kterou si nyní dovolím formulovat:

Zprávy o dění na Světových leteckých hrách v Dubaji by se ke mě nebýt několika českých sportovců a přátel, kteří byli na místě, a kteří čas od času napsali nějakou zprávu na Facebook, o tom, jak se jim daří, vůbec nedostaly. V průběhu her jsem se několikrát snažil zjišťovat novinky na oficiálním webu her, ten ale fungoval bídně. Úprava webu byla tristní, výsledky neaktualizované a zmatečné. V sekci novinek se celé dny nic nedělo. A považte – ačkoliv jsem se oficiálně akreditoval jako novinář se zájmem o zasílání aktuálních zpráv, během her mi nedorazila do mailové schránky jediná zpráva. Byl-li přístup organizátorů k médiím obdobný, jako k mé maličkosti, nedivím se, že si informace o této akci na obrazovky televizí, stránky novin a vlny rozhlasů cestu nenašly.

Tristní je i pohled do světové internetové sítě – při zadání klíčových slov souvisejících se Světovými leteckými hrami se neobjeví prakticky nic. Jediným hmatatelným důkazem, že se v Dubaji skutečně něco dělo, je několik denních sestřihů „highlightů“ youtubového kanálu World of Freesports a několik reportáží na youtubovém kanálu FAI Air Sports Channel. Často pěkně natočených a akčně sestříhaných, ale faktických informací prostých. Počet shlédnutí příspěvků je v řádech několika málo stovek, v lepším případě jednotek tisíců. A to je na „leteckou olympiádu“ málo. I tribuny a místa pro diváky na obrázcích zejí prázdnotou…

Jak výše uvedené řádky shrnout? Světové letecké hry jsou bezpochyby pěknou myšlenkou. Najde-li se navíc bohatý partner v atraktivní lokalitě a s atraktivním zázemím, jako tomu bylo letos, měla by být organizace a zajištění odpovídajícího efektu hračkou. Měla, ale pouze v případě, chopili-li by se organizace odborníci a nikoliv jen nadšenci a aktivisté. Nadšenci a aktivisté totiž dokážou mnohé věci – třeba zorganizovat akci sami pro sebe a pro své blízké. Jedině tak totiž dokážu z pohledu novináře vnímat současnou podobu Světových leteckých her. Věřím tomu, že všichni účastníci si společný pobyt v Dubaji užili, viděli hodně nového a navíc si ještě trochu nerušeně zasoutěžili. Pokud je to tak správně, budiž. Nechť ale tedy FAI prezentuje tuto akci například jako „poděkování nejlepším sportovcům a jejich mezinárodní setkání“, nikoliv jako vrchol sportovního leteckého kalendáře.

2015art2.1 YOON_USAbig

Soutěž mladých umělců FAI na téma Světové letecké hry 2015:
Jasmin Yoon, 1. místo kategorie 10 – 13 let

Aby kromě remcání zazněly v tomto článku i nějaké informace, pojďme si shrnout výsledky Světových leteckých her 2015, především s ohledem na účast českých reprezentantů. Tyto informace jsem složitě vydoloval z různých zdrojů a výsledkových listin.

Celkem se podle organizátorů zúčastnilo Světových leteckých her kolem 900 sportovců z 56 zemí světa, kteří se utkali ve 23 často bizarních disciplínách. Ve výsledkových listinách se mi podařilo napočítat 21 českých sportovců soutěžících ve 12 disciplínách. Čeští sportovci získali jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili a v hodnocení národů obsadila Česká republika 23. příčku. Nutno dodat, že i toto hodnocení národů je vypublikováno v PDF, jde o pouhý součet medailí bez rozdílu jejich hodnoty a pořadí jsem si odvodil po spočítání řádků v dokumentu, protože číslovka označující pořadí v dokumentu chybí.

Čeští sportovci soutěžili v následujících disciplínách a s následujícími výsledky:

Letecké modelářství – F3P Aeromuzikál
– Marek Plichta, 5. místo ze 12 účastníků
(velice se Markovi osobně omlouvám za to, že jeho výsledek v první verzi tohoto článku nebyl, děkuji za upozornění)

 

Letecké modelářství – F3T Létání okolo pylonů se středně velkými modely
– Jiří Novotný, 13. místo ze 16 účastníků

Motorová letecká akrobacie
– Martin Šonka, 4. místo z 8 účastníků

Akrobacie na kluzácích
– Přemysl Vávra, 3. místo z 9 účastníků – blahopřejeme!

Plachtění (Paralelní závod kluzáků)
– Roman Mraček, 6. místo ze 6 účastníků

Vrtulníkové létání
– Eduard Malina a Jakub Horáček, 10. místo ze 14. účastníků

Parašutismus – přesnost přistání
– Jiří Gečnuk 4., Miroslav Kříž 6., Hynek Tábor 12., Jiří Vedmoch  29. a Libor Jiroušek 42. místo z 99 účastníků
– Tým ČR 2. místo v konkurenci 20 zemí – blahopřejeme!

Ultralehké létání – motorové závěsné kluzáky
– Jiří Zítka, 20. místo z 22. účastníků

Motorový paragliding – slalom mezi pylony
– Milan Klement 14., Jiří Koudela 18. a Petr Matoušek 20. místo z 38 účastníků

Paragliding – přesnost přistání
– Tomáš Lednik, 14. místo ze 19 účastníků

Paragliding – akrobacie
– Ondřej Procházka, 11. místo z 19 účastníků v sólové akrobacii a 7. místo z 9 párů v synchronní akrobacii

Horkovzdušné balóny
– David Línek 15. a Petr Kubíček 16. místo v konkurenci 69 posádek

Jsem rád, že airZone.TV tímto článkem zaplnila díru na mediálním trhu a jako jedno z mála médií přinesla souhrnnou informaci o Světových leteckých hrách 2015. Do spekulací o účelnosti prostředků vynaložených na organizaci těchto her a o jejich množství se raději nebudu pouštět. Nebylo by to pěkné.

S přáním, nechť ropa tryská a letci létají

Miroslav Oros, šéfredaktor airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď